Gevers Deynootschool

Burg Van der Haarplein 7 2251 CT Voorschoten

  • Schoolfoto van Gevers Deynootschool
  • Schoolfoto van Gevers Deynootschool

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

De Cito-scores van de Eindtoets liggen in de afgelopen jaren bijna altijd boven het landelijk gemiddelde. Schooljaar 2021.2022 scoorden we onder het landelijk gemiddelde. Dit resultaat hadden we op basis van tussentijdse opbrengsten wel verwacht. 

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

1. Overeenkomsten in onderwijsbehoeften 

De kern van ons onderwijs wordt gevormd door de gedachte dat elke leerling uniek is, maar dat betekent niet dat elke leerling ook een eigen leerprogramma krijgt. We groeperen leerlingen op basis van overeenkomstige kenmerken en behoeften. Dat doen we om twee redenen; enerzijds is leren een sociaal proces, anderzijds weten we dat te geïndividualiseerd onderwijs een negatieve invloed heeft op de leer- en sociale opbrengsten. 

2. We redeneren van eind naar begin  Dit wil zeggen dat we voor onze schoolpopulatie hebben bepaald wat we daarmee willen bereiken. Het eindpunt is dan ook het startpunt voor de inrichting van ons onderwijsprogramma. Dit denken geldt ook op groepsniveau; we kijken eerst naar wat we willen bereiken en bepalen dan de passende aanpak om dat te gaan bereiken. 

3. We redeneren van School naar groep naar leerling  Het onderwijs continuüm is passend voor onze schoolbevolking. Daarna passen we het onderwijsaanbod nog verder aan op de groep. En tenslotte kijken we naar de leerling; moeten we het onderwijs voor hem/ haar nog verder worden aangepast? 

4. We gaan uit van respons op instructie  Dit betekent dat leraren goed kijken naar hoe een leerling reageert op het onderwijs dat hij krijgt. Als de respons onvoldoende is, dan gaan we het onderwijs verder intensiveren. Is de respons voldoende dan gaan we door met wat we deden of; we gaan het onderwijs verrijken. Hiermee garanderen we dat we het maximale uit de leerling halen. 

5. De middenmoot is het ankerpunt van de inrichting van ons onderwijsprogramma.   Dat is dan ook de kern van ons onderwijs continuüm. We noemen dit een continuüm omdat het bestaat uit tenminste drie zorgvuldig samengestelde onderwijsaanpakken, die op elkaar aansluiten; basis, talent en intensief. Soms is er nog een zeer intensieve aanpak. De drieslag in het aanbod komt tegemoet aan de onderwijsbehoeften van het merendeel van de leerlingen in de school.   6. We werken zoveel mogelijk vanuit het model van convergente differentiatie.   Dit betekent dat we met de hele groep leerlingen telkens aan een set doelen werken. Om dit te bereiken is er variatie in de aanpak. Convergente differentiatie biedt de meeste kansen op hoge opbrengsten, juist voor zwakke leerlingen. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om de groep als totaliteit aan te spreken, zodat leerlingen ook van elkaar kunnen leren, sociaal en inhoudelijk. Alleen als het echt niet anders kan, gaan we over tot divergente differentiatie; leerlingen mogen dan langer over dezelfde stof doen.   

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Vanaf schooljaar 2023-2024 wijzigt de naam ‘eindtoets’ naar ‘doorstroomtoets’. Er lag veel nadruk op de eindtoets als het meest bepalende moment voor de schoolloopbaan van kinderen. Met de naam ‘doorstroomtoets’ geven we aan dat groep 8 niet een eindstation is, maar dat leerlingen zich ook na de overgang naar het voortgezet onderwijs blijven ontwikkelen. 

Eind groep 7 geven we alle leerlingen en hun ouders een kijkadvies. Dit advies baseren we op de werkhouding in de klas en de resultaten van de afgelopen 3 jaar, waaronder de Citotoetsen. 

Tussen 10 en 31 januari ontvangen leerlingen hun voorlopig schooladvies. Dit advies wordt door de leerkracht van groep 7 en 8, de intern begeleider en directeur vooraf besproken. We adviseren graag kansrijk en bepalen het best passende vervolgonderwijs voor de leerlingen. 

Uiterlijk 24 maart ontvangen leerlingen en ouders van hun school het definitieve schooladvies. 

Tussen 25 maart en 31 maart melden alle leerlingen zich tegelijk, met hun definitieve advies, aan op de middelbare school. 

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

De kernwaarden van de Gevers zijn; 

- sociale verbondenheid

- eigenaarschap

- samenwerkend leren

- gerichte ondersteuning

- doelgericht en betekenisvol leren

De school brengt de populatie ieder jaar opnieuw goed in kaart en speelt in op actuele veranderingen in de maatschappij. Ieder jaar monitoren we de sociale opbrengsten per jaargroep. Met leerlingen houden we ieder jaar meerdere keren een gericht kindgesprek. Leerlingen houden zelf ook een portfolio bij. 

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Positief sociaal klimaat
  • Conflicten vreedzaam oplossen
  • Omgaan met verschillen

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven