Op welke manier informeert deze school de ouders?
Communicatie met ouders
We houden je op de hoogte op de volgende manieren:
Klasbord app
Via de Klasbord app sturen de leerkrachten regelmatig een nieuwsbrief voor de groep. De maandelijkse nieuwsbrief van de directie krijg je ook via deze app. Als jouw kind bij ons op school komt, krijg je informatie om de Klasbord app te activeren. Verder kan je je op uitnodiging van de leerkracht via de app inschrijven voor gesprekken
Informatieavond
In de tweede of derde week van het schooljaar is er een informatieavond. Dan ontmoet je de leerkracht(en) en krijg je uitleg over hoe het schooljaar eruit ziet. Gesprek met de groepsleerkracht Als u of de leerkracht dat wil, kunnen we een gesprek plannen. We praten het liefst na schooltijd met je. In de maand november/december word je uitgenodigd voor een gesprek met de leerkracht(en). Deze gesprekken zijn facultatief.
Rapport groepen 1-7
Eind januari of begin februari krijgt jouw kind het eerste rapport. Je kunt dan een gesprek aanvragen via de Klasbord app. Aan het einde van het schooljaar krijgt jouw kind het tweede rapport. Hiervoor plannen we geen gesprek, tenzij jouw kind extra ondersteuning nodig heeft. Dan hebben we voortgangsgesprekken. Gesprekken over het rapport duren ongeveer 10 minuten voor de groepen 1 tot en met 5, en ongeveer 15 minuten voor de groepen 6 en 7. In groep 6 praten we over welk soort vervolgonderwijs bij jouw kind past. In groep 7 bespreken we het voorlopige advies voor het voortgezet onderwijs.
Rapport groep 8 en advisering.
Eind september/half oktober maken de kinderen van groep 8 de Begintoetsen 8 van Cito.
In november kunnen de ouders vrijblijvend intekenen voor een oudergesprek.
In de week van 13 januari ontvangen de leerlingen het eerste rapport. Aansluitend zijn er de 15 minuten durende rapport- en adviesgesprekken met het voorlopige advies voor het voortgezet onderwijs. Ook wordt het concept van het onderwijskundig rapport (OKR), bestemd voor de school van het voortgezet onderwijs, besproken.
Op 4 en 5 februari maken de kinderen de Doorstroomtoets (voorheen de Eindtoets). Uiterlijk 15 maart is de uitslag hiervan bekend.
Leerling en ouders ontvangen uiterlijk 24 maart van school het definitieve schooladvies met de aanmeldcode voor de school van keuze.
Tussen 25 maart en 31 maart melden alle leerlingen zich, met hun definitieve advies, aan op de middelbare school.
Op de laatste schooldag krijgen de leerlingen hun tweede rapport.
Informatie naar gezinnen met gescheiden ouders
Bij RK De Regenboog heeft elke ouder recht op informatie over hun kind, ook als de ouders gescheiden zijn. Soms heeft slechts één ouder het ouderlijk gezag, terwijl de andere ouder dit niet heeft. In dat geval heeft de ouder met ouderlijk gezag de verantwoordelijkheid om de andere ouder (zonder ouderlijk gezag) op de hoogte te houden van belangrijke zaken die het kind aangaan, zoals vastgelegd in artikel 1:377b van het Burgerlijk Wetboek. Het is dus de bedoeling dat de ouder zonder ouderlijk gezag de informatie ontvangt van de ouder met ouderlijk gezag. Schoolresultaten moeten dus via de ouder met ouderlijk gezag worden verstrekt. Bij scheidingen is het vaak niet duidelijk voor school welke verwachtingen ouders hebben met betrekking tot het delen van informatie. Om misverstanden te voorkomen, is het wenselijk dat ouders schriftelijk laten weten welke ouder contact houdt met school voor het verstrekken van informatie. In zeer uitzonderlijke gevallen hebben ouders recht op aparte oudergesprekken. De Regenboog bepaalt zelf wanneer sprake is van een uitzonderlijke situatie. We bieden standaard geen aparte oudergesprekken aan gescheiden ouders aan, tenzij er sprake is van een uitzonderlijke situatie. Op onze website kun je meer informatie vinden over hoe de informatieverstrekking bij echtscheiding is geregeld.
Website
Op onze website, www.rkderegenboog.nl, vind je onder andere de nieuwsbrieven en de schoolgids. Daarnaast kun je verschillende formulieren en protocollen downloaden.