Op welke manier informeert deze school de ouders?
Klasbord
Wij werken met een digitaal communicatiesysteem ‘Klasbord’. Via dit systeem informeren leerkrachten u wekelijks (groep 8 maandelijks) met een groepsnieuwsbrief. Verder krijgt u de maandelijkse nieuwsbrief van de directie via Klasbord gestuurd. Als uw kind start bij ons op school krijgt u een brief met een activeringscode voor Klasbord.
Gesprek met de groepsleerkracht
Op uw verzoek of op verzoek van de groepsleerkracht kan er een afspraak worden gemaakt voor een gesprek.
Voor schooltijd kunnen korte mededelingen worden gedaan tot 08.25 uur. De leerkracht wil tenslotte met de groep aan de slag. Bij voorkeur vinden de gesprekken na schooltijd plaats.
Informatieavond
In de tweede of derde week van het schooljaar is er voor alle groepen een informatieavond voor ouders en toekomstige ouders van de leerlingen in het nieuwe schooljaar. Tijdens de informatieavond maakt u kennis met de groepsleerkracht die informatie geeft over het leerstofaanbod. Ook is er ruimte voor het stellen van vragen.
Rapport groepen 1-7
Het eerste rapport kunt u eind januari of begin februari tegemoet zien. Via Klasbord kunt u zich inschrijven voor het rapportgesprek. Het tweede rapport wordt tegen het einde van het schooljaar meegegeven. Er wordt hiervoor geen rapportgesprek gepland. Voor leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte zijn er voortgangsgesprekken met ouders.
Het rapportgesprek voor de groepen 1 tot en met 5 duurt 10 minuten.
Het rapportgesprek voor de groepen 6 en 7 duurt ongeveer 15 minuten.
In groep 6 wordt ook de verwachte uitstroom naar het vervolgonderwijs besproken.
In groep 7 wordt het voorlopig advies voor het voortgezet onderwijs besproken.
Rapport groep 8
In december ontvangen de leerlingen het eerste rapport en u het definitieve schooladvies. Tijdens het 15 minuten durende adviesgesprek wordt ook het eerste rapport besproken. In februari ontvangt u het onderwijskundige rapport tezamen met de uitslag van de CITO toetsen (middenmeting). In de maand mei volgt de uitslag van de afgenomen eindtoets en op de laatste schooldag krijgen de leerlingen hun rapport.
Kennismakingsgesprekken
De leerkrachten voeren aan het begin van het schooljaar kennismakingsgesprekken met de leerlingen. Wij vragen de leerlingen van te voren na te denken wat zij willen bespreken met de leerkracht. Hiervoor gebruiken wij vragenlijsten die de leerlingen mee naar huis krijgen. Het is fijn als ouders de vragen samen met hun kinderen invullen. In de maand november krijgen de ouders de gelegenheid voor een gesprek met de leerkracht(en).
Informatie naar gezinnen met gescheiden ouders
Alle ouders hebben recht op informatie over hun kind van de school. Dit geldt ook voor ouders die gescheiden zijn. Soms is er maar één ouder van het kind belast met het ouderlijke gezag en de andere ouder niet. Is dit laatste het geval dan heeft de ouder belast met het ouderlijke gezag de verplichting om de andere ouder (niet belast met het ouderlijke gezag) op de hoogte te houden van gewichtige aangelegenheden die het kind betreffen (artikel 1:377b Burgerlijk Wetboek). Het is dus de bedoeling dat de ouder die niet met het gezag is belast, de informatie krijgt van de andere ouder. Gegevens over schoolresultaten zouden dus ook via de met het gezag belaste ouder verstrekt moeten worden. Als ouders gaan scheiden is het voor school vaak niet duidelijk wat de verwachtingen van ouders zijn ten aanzien van de informatieverstrekking. Om misverstanden te voorkomen is het gewenst dat ouders (schriftelijk) kenbaar maken wie contact houdt/houden met de school aangaande het verstrekken van informatie. Ouders hebben alleen in zeer uitzonderlijke gevallen recht op afzonderlijke ouder-gesprekken. RKBS De Regenboog bepaalt zelf wanneer er sprake is van een uitzonderlijke situatie. Wij bieden de mogelijkheid van afzonderlijke oudergesprekken niet standaard aan gescheiden ouders aan.
Op onze website is een notitie terug te vinden waarin beschreven staat hoe de informatievoorziening bij echtscheiding precies is geregeld.
Website
Op de website van school , www.rkderegenboog.nl vindt u o.a. de nieuwsbrieven en de schoolgids. Ook kunt u hier verschillende formulieren en protocollen downloaden.