Hoe toetst de school de sociale veiligheid?
De school monitort de sociale en fysieke veiligheid met een vragenlijst afgenomen door/via: SCOL .
Toelichting van de school
Voor de monitoring van de sociale veiligheidsbeleving maakt de school gebruik van SCOL. SCOL staat voor de Sociale Competentie Observatie Lijst. Het is een leerlingvolgsysteem voor sociale competentie, welbevinden en sociale veiligheid dat door de leerkracht ingevuld wordt voor alle kinderen. Vanaf groep 5 vullen ook leerlingen hun bevindingen in. Aan de hand van de resultaten worden de lessen SOVA en Rots en Water \"op maat\" aangeboden.
Een gezonde basis voor elk kind
JGZ verzorgt de preventieve jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Tot de leeftijd van vier jaar komen kinderen op het consultatiebureau. Daarna vinden de onderzoeken plaats in samenwerking met school. We checken de gezondheid en groei en bieden ouders steun bij de alledaagse zorg voor hun kinderen. U krijgt altijd vooraf informatie over een onderzoek.
Gezondheidsonderzoek groep 2 en groep 4
In groep 2 en groep 4 worden kinderen uitgenodigd voor een gezondheidsonderzoek. Er wordt een ogentest en een gehooronderzoek gedaan. De jeugdarts voert een lichamelijk onderzoek uit en er is gelegenheid voor het bespreken van vragen of zorgen over de gezondheid en opvoeding.
Spraak-taalonderzoek
Bij kleuters is er aandacht voor een goede spraak- en taalontwikkeling. De logopedist van JGZ voert een onderzoek uit bij vijfjarigen, om te achterhalen of een kind problemen heeft met spreken, luisteren, taal, stem of mondgedrag. Dit onderzoek wordt niet bij elk kind gedaan. Alleen als ouders of de leerkracht aangeven dat er vragen of zorgen zijn over de taal- en spraakontwikkeling.
Gezondheidsonderzoek groep 7
In groep 7 geeft de jeugdverpleegkundige een gezondheidsles in de klas. De les gaat onder meer over puberteit, pesten en leefstijl. Daarna voert de jeugdverpleegkundige met ieder kind een gesprek: hoe gaat het op school, thuis, met vrienden en de gezondheid? Zijn er bijzonderheden, dan wordt contact met u opgenomen.
Vaccinatie
Kinderen van 4 en 9 jaar krijgen een oproep voor een vaccinatie. Deze herhalingsvaccinaties zorgen voor een goede, langdurende bescherming tegen een flink aantal infectieziekten. Kinderen van 12 jaar krijgen een oproep voor de HPV-vaccinatie tegen o.a. baarmoederhalskanker. Wetten en regels In Nederland hebben alle kinderen tot 18 jaar recht op jeugdgezondheidszorg. Wij voeren een wettelijke taak uit, waarbij het belang van ieder kind voorop staat. Meer informatie over onze zorg en werkwijze kunt u lezen op onze website: www.jgzzhw.nl/onze werkwijze.
Ondersteuning ouders
Opgroeien en opvoeden gaat gelukkig meestal goed en zonder problemen. Toch gaat het niet altijd vanzelf. Alle ouders hebben wel eens vragen over de ontwikkeling en opvoeding van hun kinderen.
Binnen onze school hebben we een brugfunctionaris: Juf Zoë. Zij kan u helpen met kleine hulpvragen en praktische vragen over ondersteuning. Drie dagen in de week is zij aanwezig in school en zal bij het ophalen en brengen van de kinderen te vinden zijn in het Atrium.
Voor wat uitgebreidere hulpvragen is er eenmaal in de week een School Maatschappelijk Werker aanwezig. U kunt op afspraak met haar bekijken wat er nodig is en hoe zij zou kunnen helpen of welke andere hulp er ingezet kan worden.
Daarnaast ondersteunt JGZ ouders bij hun alledaagse zorg. De diensten van JGZ zijn gratis, met uitzondering van sommige cursussen en themabijeenkomsten. Heeft u vragen of zorgen over de gezondheid of de ontwikkeling van uw kind? Neem dan contact met ons op.
Contact Contactbureau:088 - 054 99 99
E-mail: [email protected]
Website: www.jgzzhw.nl