Om in 2027 een succesvol IKC te zijn, komen we nog een aantal uitdagingen tegen. Deze uitdagingen zijn in 3 hoofdthema’s te beschrijven.
Personeel
Het vinden van bevoegde en bekwame leerkrachten is landelijk een grote uitdaging. Zo ook voor Al Andalous. Het is belangrijk dat de school aantrekkelijk voor teamleden is om er te werken. Het professioneel statuut en personeelsbeleid vanuit IEZO zijn hierbij leidend.Het team wordt dagelijks geleid door een sterk onderwijskundig leider die weet hoe het reilt en zeilt op school. Storingen worden in de kern voorkomen en daar waar ze toch ontstaan passend en professioneel vertaald naar een oplossing. De schoolleider weet als geen ander de WIJ-cultuur neer te zetten die de school past, waarbij er sprake mag zijn van individuele verschillen. Immers de erkende ongelijkheid is één van de onderdelen waar onze professionele cultuur zich op richt. Het team weet elkaar niet alleen binnen de school te vinden, maar ook daarbuiten en elkaars kwaliteiten te benutten. Ieder binnen de school waardeert de ander en voelt zich gewaardeerd.Het team bestaat uit professionals die weten hoe hun leerlingen leren en voelen zich gezamenlijk verantwoordelijk voelen voor de opbrengsten en de groei van ons onderwijs. Er is daarom veel ruimte voor kennisdeling en deskundigheidsbevordering, zowel door een collectieve aanpak (teamleren en teamscholingen) als ook door individuele scholingen. Onze school maakt onderdeel uit van de aanpak Transformatieve school en het programma Ontwikkelkracht. Teamleden weten waar ze aan toe zijn door heldere kaders, waarbinnen ze dit passend kunnen uitwerken. De focus van het schoolteam ligt op het aanbieden en verzorgen van kwalitatief en uitdagend onderwijs. Ruis en ballast worden geëlimineerd, waarbij we als school weten hoe we een beroep kunnen doen op de facilitering van IEZO. Bovenschool hebben we sterke ontwikkelgroepen die helpen om de kaders in te vullen. We kiezen ervoor om samen te werken met de collega IEZO-scholen waar het kan en we vullen het lokaal in daar waar en wanneer het moet. Dit vraagt een sterke naleving van het professioneel statuut en goede inrichting van de leer- en ontwikkelomgeving. Ook hiervoor zijn kaders noodzakelijk.
Kwaliteit van onderwijs
Onderwijskwaliteit omvat alles wat binnen ons bereik ligt en wat wij binnen IEZO doen om bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen tot zelfbewuste, sociale mensen die hun talenten optimaal weten te benutten. Daarbij wordt gehandeld vanuit de doeldomeinen kwalificatie, socialisatie en persoonsvorming. In de kern gaat het hierbij om het realiseren van een kwaliteitscultuur, gebaseerd op de missie zoals beschreven in onze missie en visie. Dit vraagt een attitude (houding en gedrag) die enerzijds aansluit bij de leerbehoefte van onze leerlingen en anderzijds bij de ambities die wij hebben. Bovendien zijn de antwoorden op de volgende vragen relevant:
Waartoe leren onze leerlingen?
Wat moeten onze leerlingen dan leren?
Hoe leren onze leerlingen?
Wat moeten wij dan leren?
Hoe moeten wij leren?
Onderwijskwaliteit moet voor ons zichtbaar / meetbaar zijn in de volgende aspecten:
De onderwijsresultaten in de doeldomeinen: kwalificatiesocialisatie en persoonsvorming.
Het onderwijsproces: doelmatig en beredeneerd
Het schoolklimaat: (sociale) veiligheid educatief partnerschap
Het kwaliteitsmanagement en de ambities: faciliteiten, personeelszorg en -beleid, bestuurlijk handelen en doorgaande lijn in de organisatie
Het financieel beheer: beschikbaarheid en doelmatige besteding van financiële middelen.
Stichting IEZO reikt in toenemende mate heldere kaders aan. Ook op dit domein hebben we van IEZO visie en kaders nodig. Tegelijkertijd kunnen we in dialoog met onze bestuurder invulling geven aan deelaspecten van het kwaliteitsbeleid. Zo is het nodig in de aankomende schoolplanperiode dat we doelmatig aan onze doelen werken. Hierbij is het belangrijk dat we als school, in samenhang met onze collega IEZO-scholen, keuzes maken en prioriteiten stellen. Niet alles hoeft in iedere school apart bedacht en uitgevoerd te worden. Veel kan in samenhang, waarbij deze samenhangende aanpak betekent dat het geheel meer is dan de som der delen. In de komende jaren zullen binnen IEZO en dus ook binnen onze school de methoden en werkwijzen voor alle vakken moeten evalueren en daar waar gewenst bijstellen. Evident is het dat we onze leerling populatie en leerkracht populatie door en door kennen. Alleen dan kunnen we de juiste keuze maken. Dit hoeft niet altijd de beste methode te zijn. Het gaat ons om de beste methode voor ons onderwijs door onze mensen voor onze leerlingen. Zo is de methode van Engels zeker aan vervanging toe. We overwegen om hier de inzet van een ervaren vakleerkracht Engels in te zetten. Hierover hebben we voor het schooljaar 2023-2024 de keuze gemaakt. Het is aannemelijk dat we hiervoor gaan kiezen. We denken daarmee dat het vaste kernteam daarmee meer focus kan houden voor de kernvakken (taal, rekenen en burgerschap) en gelijktijdig de leerlingen ook kwalitatief beter aanbod Engels te bieden, wat hen helpt in het vervolgonderwijs. Verder moeten we goed kijken hoe we een gezonde afwisseling kunnen hebben in het enerzijds digitaal werken en anderzijds in het werken in boeken en werkboeken.
Voor burgerschap wordt er na het vaststellen van het IEZO-burgerschapskader op stichtingsniveau een werkgroep ingericht vanuit de scholen om te zorgen voor een goede implementatie hierboven. Vanaf het schooljaar 2023-2024 wordt het leerlingvolgsysteem IEP geïmplementeerd.
Rekenen
We kiezen ervoor om ons rekenonderwijs te verbeteren. Gedurende dit schooljaar hebben we bij ons op school alle leerlingen met hun onderwijsbehoeften in kaart gebracht. Hiervoor is vanuit onze organisatie de gedragswetenschapper vrijgemaakt om dit samen met ons schoolteam in gang te zetten. Om onze leerlingpopulatie beter in kaart te brengen, maken we gebruik van de handreiking "Ken je leerling”. Hiervoor is het nodig om in eerste aanleg het didactisch handelen van ons binnen de school naar een hoger niveau te tillen. Dit doen we dus door met iedere leerkracht aan de slag te gaan met EDI (zie hieronder). Hiervoor trekken we externe ondersteuning aan om dit in trajectvorm als professionalisering van onze leerkrachtenteam aan te bieden. Om dit goed en duurzaam in te bedden, leiden we ook een interne coach op volgens de EDI-principes. Parallel vragen we procesbegeleiding op de implementatie van onze nieuwe rekenmethode (WIG). We integreren hier de interventie “Spel in de rekenles” bij. Gelukkig mag rekenen ook leuk zijn.
EDI
Vanuit de wetenschap weten we: het versterken van leerkrachtvaardigheden verbetert de kwaliteit van het onderwijs en daarmee de leerresultaten van leerlingen. Al Andalous hanteert in navolging van het IEZO-kader het EDI (expliciete directe instructiemodel) als didactisch basismodel. We willen graag de kennis en vaardigheden van ons team verbeteren op het gebied van de expliciete directe instructie. De tijd die we voor dit traject nemen is twee jaar ingaande per schooljaar 2023-2024. Het domein waar we ons op gaan focussen in de implementatiefase is rekenen en wiskunde. Hierbij maken we gebruik van de subsidieregeling die IEZO heeft aangevraagd voor Al Andalous en die door het Ministerie is toegekend. Daarnaast kunnen we daarbij rekenen op de ondersteuning van het basisteam vanuit het Ministerie. Doelen die we onszelf hierbij hebben gesteld is: onze kennis vergroten van de verschillende rekenmodellen en het rekenmuurtje; het verbinden van verschillende instructies; leerkrachten zetten verschillende coöperatieve werkvormen in tijdens de instructielessen; de leerkrachten differentiëren tijdens de instructies waar mogelijk; leerkrachten herformuleren doelen middels concept, vaardigheid en context; leerkrachten beschrijven zelf een kwaliteitskaart didactisch handelen n.a.v. de opgedane kennis; de leerkrachten zijn in staat overwogen keuzes te maken in wanneer EDI in wordt gezet en wanneer niet; leerkrachten hebben kennis van de verschillende manieren waarop instructies verbonden kunnen worden; leerkrachten verbinden rekeninstructies waar het mogelijk is.
Digitale geletterdheid
Hier willen we door de inzet van de subsidie Basisvaardigheden een goede basis leggen voor onze leerlingen. We trekken hiervoor een externe deskundige aan die in nauwe samenspraak met Kennisnet de leerlingen alles over het efficiënt gebruiken van computers, tablets en andere mobiele apparaten onderwijst. Tevens worden al onze leerlingen wegwijs gemaakt in de algemene ict-programma’s zoals Word, PowerPoint, internet en e-mail. We willen dat alle leerlingen in de bovenbouw-groepen met 10 vingers blind kunnen typen. Hiervoor schaffen we aparte programma’s aan en krijgen de leerlingen het device mee naar huis om daar op te oefenen. Deze aanpak vraagt een diepte-investering. De leerlingpopulatie van onze school kenmerkt zich door een hoge mate van armoedeproblematiek. Dit betekent dat we als school faciliterend zullen zijn om zo niet de ouders van onze leerlingen te overvragen bij onze aanpak. Ook willen we dat deze externe expert (ethisch hacker) onze leerlingen leert hoe computers denken, hoe ze probleemoplossend kunnen werken met behulp van ICT-technieken en dat ze leren om opdrachten te geven met computertechnologie.
VVE
Vanuit IEZO en de school is er de ambitie om een zelfstandige peuteropvang te openen. Het openen van een peuteropvang zorgt ervoor dat de leerlingen al twee jaar een VVE-aanbod van 4 dagdelen per week hebben gehad voordat ze in groep 1 starten. Doordat de peuteropvang in het gebouw van de school zou kunnen zitten is er een goed samenwerkingsmodel tussen peuteropvang, school en gemeente nodig. Met interesse kijken we naar de ontwikkelingen rondom het inrichten van een peuter-kleutergroep ingericht voor 3-jarige peuters en jongste kleuters. Zo kunnen we tegen die tijd beter handen en voeten aan de afstemming op het gebied van aanbod en begeleiding.