De school monitort de sociale en fysieke veiligheid met een vragenlijst afgenomen door/via: ZIEN!.
Een school is veilig als de sociale, psychische en fysieke veiligheid van leerlingen niet door handelingen van anderen wordt aangetast. Dat betekent dat er een veilige en positieve sfeer is op school. Het betekent ook dat de school optreedt tegen pesten, uitschelden, discriminatie, geweld en andere vormen van ongepast gedrag, en deze zoveel mogelijk voorkomt. Op school zijn hiervoor een aantal documenten opgesteld;
het ‘Sociaal veiligheidsplan’, een ‘Gedragscode personeel’ en een ‘Gedragscode leerlingen en ouders’. Daarnaast is er een aanspreekpunt in het kader van pesten. Ouders, kinderen en collega's kunnen bij deze personen terecht als er sprake is van een onveilig gevoel. Ook is er coördinatie in beleid in het kader van het tegengaan van pesten.
Als school maken we gebruik van ZIEN! voor het observeren van het welbevinden, de betrokkenheid en de sociale vaardigheden. In de praktijk ziet dat er als volgt uit:
- Alle leerlingen vanaf leerjaar 5 laten wij de ZIEN! vragenlijst twee keer per jaar invullen.
- Voor lagere leerroutes en voor jongere kinderen zullen de antwoorden weinig informatie geven, is de verwachting, omdat die leerlingen nog nauwelijks kunnen reflecteren op hun eigen gedrag en hun taalniveau en -begrip is te laag. Hun beleving heel erg wordt bepaald door wat er zojuist is gebeurd.
Voor de leerlingen die niet zijn bevraagd met een vragenlijst, zijn we als school wel bewust en planmatig bezig met het in kaart brengen van de veiligheidsbeleving en het zoeken naar verbetering ervan als het nodig is door:
- Twee keer per jaar vult iedere leerkracht ZIEN! In. De eerste keer alleen de onderdelen welbevinden en betrokkenheid. De tweede keer volledig. Bij zorgleerlingen vindt nog een derde afname plaats. Daarin is expliciet aandacht voor het welbevinden van de leerling. Als er minder signalen van welbevinden zichtbaar zijn, wordt altijd in overleg met de overige betrokkenen rond de leerling gezocht naar mogelijke oorzaken en oplossingen.
- Bij signalen van lage welbevinden en betrokkenheid in de leerkracht vragenlijst kan de leerkracht het leerling interview afnemen.
- In de oudertevredenheidspeiling en medewerkerstevredenheidspeiling komt het thema veiligheidsbeleving van de leerlingen terug.
Alle gegevens worden geanalyseerd op groeps- en schoolniveau en aan de hand hiervan worden acties uitgezet