Openbare basisschool Noorderbreedte

Meezenbroekstraat 90 9645 PK Veendam

  • Schoolfoto van Openbare basisschool Noorderbreedte
  • Schoolfoto van Openbare basisschool Noorderbreedte
  • Schoolfoto van Openbare basisschool Noorderbreedte
  • Schoolfoto van Openbare basisschool Noorderbreedte
  • Schoolfoto van Openbare basisschool Noorderbreedte

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Ons onderwijs is waardevol. Onze leerkrachten, het lesgeven en alles er omheen doet ertoe. We halen al jaren ruim onze eindopbrengsten (eindtoets groep 8), zelfs boven het Nederlands landelijk gemiddelde.
Ons doel is de hoogst haalbare score voor ieder kind.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

De tussenresultaten worden gemeten met de methode afhankelijke toetsen en methode onafhankelijke toetsen.
Deze worden geëvalueerd en vormen de beginsituatie voor de volgende periode. 

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Schooladvies
Vanaf groep 6 worden de methode onafhankelijke toetsen in de Plaatsingswijzer gepubliceerd. Dit geeft vanaf eind groep 6 richting aan het uitstroomniveau. Elk half schooljaar wordt, samen met ouders, gekeken of dit nog steeds passend is of dat er wijzigingen zijn.
In groep 6 en 7 wordt een voorlopig advies gegeven. In groep 8 wordt het definitieve advies gegeven. Er kan een heroverweging plaatsvinden als de leerling hoger scoort op de doorstroomtoets.

De doorstroomtoets
In groep 8 maken alle leerlingen een doorstroomtoets. De doorstroomtoets vervangt vanaf schooljaar 2023-2024 de eindtoets. De toets geeft een objectief beeld van de capaciteiten op het gebied van lezen, taalverzorging en rekenen. Op de Noorderbreedte nemen wij de DIA-doorstroomtoets af. De doorstroomtoets is digitaal én adaptief wat betekent dat de vragen in de toets worden aangepast aan het niveau van de leerlingen. Deze toets is binnen één dagdeel af te nemen.

Voortgezet onderwijs
Na groep 8 gaan de leerlingen naar het voortgezet onderwijs. Wij hebben nauwe contacten en een goede samenwerking met het voortgezet onderwijs in Veendam. Met het overstapdossier onderwijs (OSO) dragen wij de leerlingen digitaal veilig en snel over. De privacy van leerlingen wordt gewaarborgd.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Pedagogisch didactisch klimaat
Obs Noorderbreedte biedt leerlingen een veilige leeromgeving van rust en structuur. De school is een plek waar leerlingen, ouders en leerkrachten in een open sfeer en op basis van wederzijds vertrouwen met elkaar omgaan. Zo kunnen leerlingen groeien binnen hun eigen mogelijkheden, zowel op cognitief- als op sociaal-emotioneel gebied. Onze leerlingen hebben een positief zelfbeeld. Ze leren wie ze zijn, waar ze voorstaan, zijn gemotiveerd, nemen initiatieven en kunnen omgaan met tegenslagen. Met andere woorden, ze kunnen zelf denken en samen doen. Dit proces wordt begeleid en ondersteund door de leerkrachten in samenspraak met ouders.
In een uitdagende leeromgeving verwerven onze leerlingen kennis en vaardigheden. De leerkrachten maken hierbij gebruik van activerende en coöperatieve werkvormen. We leren ze te kiezen en verantwoordelijk te zijn voor de gevolgen van hun keuzes.
De Noorderbreedte is een gezonde school met extra aandacht voor bewegen en gezond gedrag. Wekelijks worden er pleinactiviteiten georganiseerd door OutdoorWim. Eén keer per week wordt er een gezonde lunch op school genuttigd. Daarnaast staat er drie keer per week het ontbijt klaar.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Veiligheid
  • Eigenaarschap
  • Actief burgerschap

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

De school heeft een basisarrangement van de Inspectie van het Onderwijs gekregen. Dit houdt in dat de inspectie vertrouwen heeft in de kwaliteit van het onderwijs van onze school.

Terug naar boven