Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het speciaal basisonderwijs met een vergelijkbaar leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Bij de start van schooljaar 2020-2021 telt onze school ongeveer 100 leerlingen.
De school is verdeeld in drie "bouwen".
- De onderbouw, groep 1,2 en 3 (kinderen van ca 4-8 jaar)
- De middenbouw, groep 4,5 en 6 (kinderen van ca. 8-10 jaar)
- De bovenbouw, groep 7 en 8 (kinderen van ca 11-12 jaar)
De kinderen leren van en met elkaar. Dit kan zowel binnen de bouw zijn als met meerdere bouwen samen.
De jongste leerlingen krijgen onderwijs in de onderbouw, groep 1, 2 en 3.
Als een kind nog maar net op school is, steken we veel tijd in het scheppen van een sfeer van veiligheid en geborgenheid. Verder brengen we in beeld wat de onderwijsbehoeften van de kinderen zijn en welke ondersteuning, aanpak en instap daar het best bij past. Het lesaanbod komt in principe overeen met het niveau van leerjaar 1, 2 en 3 in het regulier basisonderwijs.
De leerlingen krijgen in deze fase veel tijd om te experimenteren en handelend bezig te zijn binnen de hoeken. Daarnaast is er veel aandacht voor de spraak-taalontwikkeling. De logopedisten spelen hierin structureel een grote rol. In de kleutergroep wordt doelgericht gewerkt aan voorbereidend lezen, taal en rekenen. Voor de jonge leerlingen in de onderbouw worden de ontwikkeling in kaart gebracht middels KIJK!. Dit is een praktisch hulpmiddel voor het observeren en registreren van de algehele ontwikkeling bij vier-tot zevenjarigen.
De werkwijze in de onderbouwgroepen komt in hoofdlijnen overeen met de werkwijze in de andere groepen van de school. Naast werken in de hoeken wordt ook met de gehele onderbouwgroep gewerkt in werkplekken, binnen de eigen bouw.
Dagindeling
De les- en activiteitenopbouw van elke 'gewone' schooldag is vastgelegd in een vastomlijnde en wekelijks terugkerende structuur. Een soort lesrooster, maar wij noemen dat 'dagritme'. Aan het begin van het schooljaar ontvangt u via de leerkracht het 'dagritme' van de groep van uw kind(eren). Daarop ziet u in gekleurde blokjes wanneer u kind gym heeft en hoe de totale opbouw van elke dag eruit ziet.Basisvaardigheden
Voor het aanleren van de basisvaardigheden gebruiken we methodemateriaal, waarbij we de bijhorende leerkrachthandleiding en de leerlijnen als leidraad gebruiken. Afhankelijk van de ondersteuningsbehoefte van de kinderen worden andere of aanvullende hulpmiddelen ingezet.Vak en vormingsgebied en gebruikte methode:
Aanvankelijk lezen - Veilig leren lezen KIM versie
Voortgezet technisch lezen - Pravoo/ZLKLS José Schraven
Begrijpend Lezen - Nieuwsbegrip XL
Taalonderwijs - Taal in beeld
Spelling - Staal spelling en José Schraven
Schrijfonderwijs - Pennenstreken
Rekenen- Getal & Ruimte junior
Engels - Stepping Stones Junior
Woordenschatonderwijs - Met woorden in de weer
Verkeer - Klaar over