Het buurtteam
Bij het buurtteam kunt u terecht als u vastloopt met vragen rond opvoeden en opgroeien, echtscheiding, werkloosheid, huiselijk geweld, psychische problemen, schulden, eenzaamheid, overlast en meer. Een buurtteam bestaat uit professionele hulpverleners met veel ervaring. Zij werken nauw samen met scholen, consultatiebureaus, huisartsen en wijkverpleging. Als u belt of mailt met uw buurtteam heeft u binnen een paar dagen een afspraak. U krijgt één vast aanspreekpunt voor u of uw gezin, ook als er meerdere problemen spelen. Samen kijken zij wat u zelf kunt doen, waar mensen uit uw omgeving bij kunnen helpen en waarbij u professionele hulp nodig heeft. U houdt daarbij de touwtjes in handen. Het buurtteam ondersteunt waar nodig. Zij helpen u zoveel mogelijk zélf uw leven op de rit te krijgen. Soms is naast de hulp van het buurtteam nog andere zorg nodig. Zij helpen u bij de contacten met de juiste organisaties.
Veiligheidsplan
Als school proberen wij een zo veilig mogelijke omgeving voor ons personeel en onze leerlingen te creëren. Wat doen wij allemaal om de veiligheid te waarborgen? Zo hebben wij de volgende zaken op orde:
- Het ontruimingsplan
- Opleiding bedrijfshulpverleners (op school zijn er minimaal 3 opgeleide BHV-ers)
- Aanschaf van voldoende middelen (o.a. EHBO- en brandblusmiddelen)
- De halfjaarlijkse ontruimingsoefening.
Onze bedrijfshulpverleners dragen zorg voor:
- Preventieve maatregelen/ controles
- Alarmeren en evacueren van personen uit de school
- Het bestrijden van een beginnende brand
- Het behandelen van eerste hulp bij ongevallen
- Jaarlijkse controle van alle blusapparaten en noodverlichtingen.
Om deze taak goed te kunnen uitvoeren, volgen de BHV-ers jaarlijks een herhalingscursus.
Kinderen die zorgen voor onveiligheid door hun houding of gedrag (te denken valt aan: vechten, slaan, bedreigen, schelden e.d.) waardoor kinderen en/of leerkrachten zich onveilig voelen, kiezen er dan voor zich niet te houden aan de schoolregels. Dit heeft consequenties: het kind wordt even apart geplaatst in de groep. De ouders worden op de hoogte gebracht van het verkeerde gedrag van hun kind. De leerkracht bespreekt met het kind hoe ervoor gezorgd kan worden dat het gewenste gedrag wel wordt getoond. In het leerlingvolgsysteem wordt een aantekening gemaakt. De directie wordt op de hoogte gesteld.
Als een dergelijke situatie zich herhaaldelijk ernstig voordoet, volgt er een gesprek met ouder en school. Tijdens dit gesprek wordt er gekeken welke extra begeleiding en afspraken nodig zijn. Ook worden ouders op de hoogte gesteld van een vervolgprocedure als het gedrag niet tijdig in positieve zin veranderd.In buitengewone situaties kan aan de ouders worden gevraagd hun kind te komen ophalen of de volgende dag thuis te houden. Het kind mag de dag er na weer in de groep. De afdeling leerplicht van de gemeente Utrecht en het bestuur van de school, worden dan op de hoogte gesteld, aangezien het hier een schorsing van een dag betreft.
Het besluit tot schorsen kan alleen genomen worden door de directie in samenwerking met het bestuur en dit wordt ook vastgelegd in een brief. Bij herhaling kan de school overgaan tot schorsing van meerdere dagen. In dat geval wordt de afdeling leerplicht van de gemeente en de inspectie van onderwijs betrokken bij een vervolgtraject. Ouders hebben het recht om binnen 5 werkdagen bezwaar te maken bij het bestuur tegen de schorsing. Een kind kan van de Joannes XXIII worden verwijderd wegens wangedrag. Ook kan aan de ouders, bij onveilig gedrag, de toegang tot de school ontzegd worden.Het voornemen van verwijdering van een kind wordt door de directeur aan het bevoegd gezag voorgelegd. Het bevoegd gezag zal beide partijen horen en een gemotiveerde beslissing nemen. De definitieve verwijdering vindt pas plaats, nadat het bevoegd gezag heeft gezorgd, dat een andere school bereid is de leerling toe te laten. Hier is een maximale termijn aangebonden. Wanneer namelijk aantoonbaar acht weken zonder succes is gezocht naar een andere school of instelling kan ook tot definitieve verwijdering worden overgegaan.
Vreedzame school
De Joannes XXIII is een vreedzame school. Binnen de Vreedzame School gaat het om het oplossen van conflicten op een andere manier dan met geweld. Daarnaast ontwikkelt de school zich tot een democratische gemeenschap, waarin alle leden (leerlingen, leerkrachten en ouders) een stem hebben, zich gehoord en gezien voelen, zich positief gedragen tegenover elkaar, zelfstandig zijn en zich verantwoordelijk voelen voor het geheel. Hierdoor ontstaat een beter leer- en werkklimaat. Wij bereiden onze leerlingen voor op het leven in een democratische samenleving en stimuleren actief burgerschap. Op onze school leren de kinderen met respect met elkaar en de leerkrachten om te gaan. Zij leren om zelfstandig op een goede manier samen conflicten op te lossen. Iedere week krijgen de kinderen een les Vreedzame School. Zo werken de kinderen onder leiding van de leerkracht aan een goed, veilig en plezierig klassenklimaat.
Kinderen uit groep 7 houden ieder jaar een sollicitatieprocedure voor mediator. De gekozen kinderen krijgen een training om als mediator op school werkzaam te zijn. Een mediator is een leerling die bemiddelt bij conflicten tussen kinderen. Volgens een vast stappenplan werken de mediatoren samen met de kinderen die een conflict hebben, aan oplossingen die voor hen beiden aantrekkelijk zijn. Zo geven wij de kinderen de verantwoordelijkheid om problemen zelf op een goede manier op te lossen. Ook binnen de klassen geven wij de kinderen meer verantwoordelijkheid: zij zorgen samen bijvoorbeeld voor een opgeruimd lokaal e.d.
De kinderen uit groep 8 krijgen ook een training om wijkmediator te worden. Een wijkmediator is een kind dat in staat is om conflicten tussen kinderen buiten schooltijd (in vakanties, weekend etc.) op te lossen. Zij mogen, na de training, in hun eigen wijk als wijkmediator aan de slag gaan. Er is wel een hele duidelijke afspraak bij: zij mogen alleen kinderen helpen die zij kennen en die jonger dan henzelf zijn.
In groep 7 worden ieder jaar 2 kinderen afgevaardigd naar de Vreedzame Kinderraad Overvecht. Deze kinderen worden door de andere kinderen gekozen d.m.v. echte verkiezingen waarbij de kandidaten zich moeten presenteren. De kinderraad bespreekt samen met de afgevaardigden van alle 11 basisscholen zaken die de Wijk aangaan. Zij bedenken acties voor de scholen die ervoor zorgen dat het leven in de wijk Overvecht aangenamer, prettiger en gezelliger wordt. Iedere school voert de acties uit die de leden van de Kinderraad bedenken.
Ook binnen onze school hebben wij een leerlingenraad die regelmatig bij elkaar komt en allerlei zaken bespreken die van belang zijn op onze school.
Het Brede School College Overvecht (BSC)
Voor de kinderen van de groepen 4 en 5 is er een vorm van leertijduitbreiding: het Brede School College. Dit is een initiatief van vijf scholen in Overvecht: de Marcus, Mattheus, Cleophas, Johannes en onze school. Het is niet voor alle kinderen van de groepen 4 en 5. Het is bedoeld voor kinderen die al wat meer aankunnen en gemotiveerd zijn De uitgangspunten van het Brede school College zijn:
- Een naschools programma gericht op taalontwikkeling
- Werken met gemotiveerde leerlingen die graag willen leren in de groepen 4 en 5
- Hoge verwachtingen
- Een effectief en inspirerend programma: effectief omdat het gebaseerd is op bewezen effectieve werkwijzen; inspirerend omdat de lesinhouden en de houding en werkwijzen van de leerkrachten het programma bijzonder maken.
- Ouders en kinderen zijn sterk gemotiveerd voor deelname.
De groepsleerkracht bepaalt samen met de Intern begeleider welke kinderen, op basis van vooraf gestelde criteria, gekozen worden om deel te nemen aan het BSC. De ouders worden vervolgens door de school op de hoogte gebracht en er volgt een gesprek. Indien de ouders akkoord gaan, wordt de keuze doorgegeven aan het Brede School College. Het BSC bepaalt dan of kinderen definitief aangenomen worden. Vervolgens tekenen de ouders een contract.
De lessen van het BSC worden na schooltijd gehouden in de Marcusschool. Een BSC-leerling is een kind die:
- graag leert,
- nieuwsgierig is,
- gemotiveerd is,
- samen kan werken,
- een goede luisterhouding heeft,
- twee keer per week 1 ½ uur extra bezig wil zijn met taal,
- graag de wereld wil ontdekken en kennis wil opdoen,
- ondersteunende en betrokken ouders heeft,
- geen gedragsproblemen heeft,
- goed kan lezen en rekenen,
- gemiddeld een III score haalt op de CITO-toetsen
- meer kan dan zij/hij nu laat zien.
Veiligheid en het gebruik van WhatsApp, Facebook e.d.
Bij ons op school hebben we respect voor elkaar. Dat houdt in dat we kinderen leren goed om te gaan met de privacy van anderen. Kinderen mogen geen mobiele telefoon meenemen naar school. Indien u dit wel wilt vanwege een voor u goede reden, dan moet u daarvoor toestemming vragen bij de leerkracht. Als het toegestaan is voor een leerling, dan mag de telefoon tijdens de schooltijden niet aanstaan. Het verstoort anders de normale lessen en het vrije spelen. (De school is ook niet verzekerd voor diefstal of verlies van een mobiele telefoon.) Dat geldt ook voor het gebruik van nieuwe media. Bij het overschrijden van grenzen, bijvoorbeeld door te pesten via internet, zijn we genoodzaakt passende maatregelen te nemen.
Halen en brengen van uw kinderen
De meeste kinderen komen lopend naar school. Een kleine groep komt op de fiets. Zij kunnen hun fiets kwijt in de fietsrekken op het schoolplein. Dan is er ook nog een groep kinderen die per auto gebracht wordt. Als u uw kind met de auto naar school wilt brengen, moet u uw auto op de parkeerplaats tegenover de kerk parkeren. Het liefst hebben wij dat u uw kinderen op de fiets brengt. Parkeert u uw auto niet aan de kant van de school op de Brandenburchdreef. Dat is verboden. Op gezette tijden controleert de politie en riskeert u een boete! En daarbij brengt u het leven van de kinderen in gevaar. Als auto’s op de stoep geparkeerd staan, hebben de kinderen niet het juiste overzicht om over te steken!
Water - en fruitschool
Wij vinden het belangrijk dat kinderen gezond eten. De kinderen bij ons op school mogen als tussendoortje (in de kleine pauze) alleen fruit meenemen naar school. Uit onderzoek van de GG&GD Utrecht is gebleken dat een tussendoortje van fruit past binnen gezonde voeding. Voor de middagpauze nemen de kinderen brood en drinken mee. Wij zijn een waterschool. Dat betekent dat de kinderen dan nog alleen water drinken op de school, zowel in de kleine als in de grote pauze.
Schoolreisje
Elk jaar gaan de kinderen van onze school op schoolreis. Even een dagje met alle kinderen van de groepen 5 tot en met 7 de school uit en samen veel plezier hebben. De kinderen van de groepen 1 tot en met 4 gaan ook een dagje met elkaar op stap. Via de nieuwsbrief wordt u op de hoogte gehouden van deze spannende activiteit voor kinderen. Voor de betaling kunt u hierbij gebruik maken van de U-Pas, indien u die heeft.
Traktatie en snoepen op school.
Tijdens een verjaardag mag er best getrakteerd worden, maar wij zien liever geen snoep. Wij zijn al een water - en fruitschool. Dat betekent dat, als uw kind trakteert, wij graag gezonde traktaties (stukjes fruit, blokjes kaas, e.d.) zien. Zo maken we de kinderen bewust van gezonde voeding!
Zwemmen
Het schoolzwemmen voor de kinderen uit groep 4 is op de vrijdagmiddag. De kinderen vertrekken om 13.15 uur met de bus naar het zwembad en zijn rond 14.50 uur weer op school. Houdt u daar rekening mee!
Schooltijden gymnastiek
De kinderen van de groepen 3 t/m 8 (uitgezonderd groep 4) hebben gymnastiek op de donderdag en de vrijdag. Deze lessen worden gegeven door de vakleerkracht bewegingsonderwijs.