De school als ontmoetingsplaats
Voor veel ouders is de school de eerste ontmoetingsplek in de wijk. Door als ouder actief bij de school betrokken te zijn, ontstaan als vanzelf contacten met andere ouders van de klasgenoten en vriendjes van uw kinderen. Veel kinderen vinden het leuk als hun vader of moeder af en toe in de school te vinden is. Daarnaast wijst onderzoek uit dat ouderbetrokkenheid een gunstig resultaat heeft op het leren. Betrokkenheid is dus belangrijk! Samen maken we de Maaspleinschool tot de sfeervolle school die het is.
Rondleiding en kennis maken met de school
Bent u benieuwd naar onze school? Elke eerste donderdag van de maand worden er om 9:00 uur rondleidingen gegeven. We waarderen het als u zich vooraf aanmeldt. Dat kan door te bellen of mailen met school; 030-2800890 of administratie.maasplein@spoutrecht.nl U kunt natuurlijk ook gewoon even binnenlopen voor het maken van een afspraak.
Aannamebeleid; de opvang van nieuwe leerlingen in school
Als uw kind 3 jaar is, kunt u uw zoon of dochter aanmelden op onze school. Die leeftijdsgrens is wettelijk bepaald. Voor inschrijving kunt u gebruik maken van het formulier dat u kunt ophalen bij ons op school, kunt downloaden van de website of via de mail kunt opvragen via administratie.maasplein@spoutrecht.nl.
Extra zorg?
Als er sprake is van aanmelding van een kind waarvan vermoed wordt dat extra ondersteuning nodig is, wordt een nader onderzoek uitgevoerd. Er kunnen dan bijvoorbeeld gegevens worden opgevraagd bij de voorschool of het kinderdagverblijf. Op grond van de bevindingen van het onderzoek besluit de directeur over de toelating. De directeur gaat, na aanmelding van een leerling, na of de leerling toegelaten kan worden. Indien er sprake is van aanmelding van een kind waarvan vermoed wordt dat het extra ondersteuning behoeft, wordt een nader onderzoek uitgevoerd conform een procedure. Deze is opvraagbaar op school. Op grond van de bevindingen van het onderzoek besluit de directeur of de leerling de ondersteuning kan ontvangen op de school van aanmelding. Is dit niet het geval, dan heeft de school waar de leerling als eerste aangemeld is, zorgplicht. Dit betekent dat deze school een inspanningsverplichting moet leveren ten aanzien van een passende plaats.
Binnen 6 weken na ontvangst van het aanmeldingsformulier wordt u schriftelijk/per mail geïnformeerd over de toelating van uw kind. Deze termijn kan met ten hoogste 4 weken worden verlengd.
Aannamebeleid; belangstellingsinventarisatie
Is uw kind nog geen 3 jaar, maar wil u graag komen kijken op onze school? Dat kan. U mag zich dan opgeven voor een rondleiding. Inschrijven mag pas vanaf 3 jaar, wel mag u uw belangstelling kenbaar maken. In dat geval geeft u uw naam, mailadres en telefoonnummer door aan ons en nemen wij contact op wanneer uw kind 3 is. Aan deze belangstellingsinventarisatie kunt u geen rechten ontlenen. Er zal altijd een officiële inschrijving moeten volgen na de 3e verjaardag van uw kind.
Aannamebeleid; de opvang van tussentijdse instroom
Er zijn ook leerlingen die later instromen op onze school, bijvoorbeeld vanwege een verhuizing.
We volgen dan de volgende procedure:
1. Ouders melden op de oude school dat het kind naar een andere school gaat.
2. Ouders melden het kind aan bij de Maaspleinschool.
3. De intern begeleider van de Maaspleinschool neemt contact op met de intern begeleider van de oude school. De ontwikkeling van het kind wordt besproken.
4. De intern begeleider en de directeur van de Maaspleinschool hebben overleg over het kind en zijn ontwikkeling en kijken wat de onderwijsbehoefte van het kind is. Past de onderwijsbehoefte van het kind bij het onderwijsaanbod dat wij kunnen bieden? Is er ruimte in de groep waar het kind zal komen?
5. De intern begeleider en de directeur nemen een besluit. De ouders van het kind worden op de hoogte gesteld van het besluit. Ook wordt de oude school op de hoogte gesteld en in overleg wordt besloten wanneer het kind op de Maaspleinschool kan beginnen.
6. Na definitieve inschrijving komt er een schriftelijke overdracht (liefst digitaal) naar de Maaspleinschool. Ook wordt er een bewijs van inschrijving naar de oude school gestuurd en een bewijs van uitschrijving naar de Maaspleinschool.
Ook bij deze procedure geldt de termijn van 6 weken met een maximale verlenging van 4 weken.
Algemeen beleid SPO Utrecht
De SPO Utrecht staat voor openbaar onderwijs. Dat betekent dat in principe iedere leerling die basisonderwijs kan volgen welkom is. De gemeente Utrecht is eindverantwoordelijk voor het aanbieden van voldoende openbaar onderwijs en voor het realiseren van voldoende huisvesting.
Met een aanmelding van een kind, geven ouders aan gebruik te willen maken van het onderwijsaanbod van de school, en conformeren ze zich daarmee ook aan het programma zoals dat in het schoolplan en de schoolgids is opgenomen. De algemene toegankelijkheid van het openbaar onderwijs betekent niet dat een openbare school aangemelde kinderen nooit mag weigeren. In artikel 40 van de WPO is opgenomen dat de beslissing over toelating en verwijdering berust bij het bevoegd gezag. De SPO heeft de directeur van de school gemandateerd te besluiten over de toelating.
Met het in werking treden van de Wet op Passend Onderwijs heeft de eerste school van aanmelding zorgplicht als blijkt dat de leerling extra ondersteuning nodig heeft. Deze school is verantwoordelijk voor het realiseren van passend onderwijs, al dan niet op een reguliere school. Er zijn ook situaties waarin het onmogelijk is voor de school om alle aangemelde en in principe toelaatbare leerlingen ook te plaatsen. Zo’n situatie doet zich voor als de school over onvoldoende ruimte beschikt. Dit kan zich ook voor doen als in verband met een evenwichtige opbouw van jaargroepen in de school er lokaalruimte beschikbaar moet blijven voor volgende schooljaren. In dat geval komen leerlingen die toelaatbaar zijn maar niet geplaatst kunnen worden op een wachtlijst. Op school kunt u het toelatings- en plaatsingsbeleid leerlingen SPO Utrecht met de bijbehorende bijlage krijgen.