Hoe toetst de school de sociale veiligheid?
De school monitort de sociale en fysieke veiligheid met een vragenlijst afgenomen door/via: Van Beekveld en Terpstra Organisatieadviesbureau.
Toelichting van de school
Sociale veiligheid
In ons contact met de kinderen staat primair het welbevinden en welzijn van de kinderen centraal. We vinden het belangrijk om hier permanent oog en oor voor te hebben.
Jaarlijks onderzoeken wij de sociale veiligheidsbeleving van leerlingen. Op basis van een analyse van de resultaten gaan we na of er maatregelen ter verbetering nodig zijn. We geven de resultaten van de veiligheidsmeting jaarlijks door aan de onderwijsinspectie. De monitoring in schooljaar 2021-2022 pakte goed uit. Van de kinderen ontvingen wij als rapportcijfer een 8,1 (Was 7,9.). Met name zijn we trots op het cijfer op de vraag of de meester of juf goed helpt als je een vraag hebt: We scoren daar een 9,4.
We blijven iedere schooldag werken aan welzijn en welbevinden van alle kinderen. Bijvoorbeeld door te werken met een "thermometer" Hoe zit ik erbij?
Veiligheidsbeleid
Wij willen een zo veilig mogelijke omgeving voor onze leerlingen en ons personeel creëren. Dit betreft zowel de fysieke als de sociale veiligheid. In ons schoolveiligheidsplan hebben we beschreven wat we op dit punt aan preventie doen, wat we doen om de veiligheid te monitoren en hoe we ermee omgaan als er onveilige situaties ontstaan. Het schoolveiligheidsplan vindt u als bijlage.
Risico-inventarisatie op het gebied van veiligheid
Ook maken wij periodiek een risico-inventarisatie, waarin de veiligheidsrisico’s onderkend worden. Als dat nodig is maken we op basis van deze risico-inventarisatie een plan van aanpak om knelpunten te verhelpen. Wij hebben afspraken gemaakt om bij calamiteiten snel adequate hulp te kunnen bieden. Deze afspraken betreffen o.a.: het ontruimingsplan, opleiding bedrijfshulpverleners, aanschaf van voldoende middelen (o.a. EHBO- en brandblusmiddelen) en de jaarlijkse ontruimingsoefening.
De jaarlijkse ontruimingsoefening
Onze bedrijfshulpverleners zijn Murat, Inge, Ella, Harke en Tjepko. Zij worden jaarlijks getraind en dragen zorg voor: preventieve maatregelen / controles, alarmeren en evacueren van personen uit de school, het bestrijden van een beginnende brand, het behandelen van eerste hulp bij ongevallen.
Schoolverzekering
Onze school heeft de volgende verzekering die voor u en uw kinderen van belang zijn: een ongevallenverzekering die de financiële gevolgen dekt na een ongeval in school en tijdens het overblijven; een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
Bij schoolreizen en andere uitstapjes komt het voor dat u als ouder kinderen met de eigen auto vervoert. De verzekering biedt dekking voor schade aan de eigen auto van de ouder/vrijwilliger die niet gedekt wordt door de eigen autoverzekering. Het moet gaan om schade die met zelf veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan de blikschade of no-claimterugval. Ook biedt de verzekering dekking voor letselschade die niet verhaalbaar is en dus zelf veroorzaakt.
Voor nadere informatie kunt u terecht bij de directeur van de school.