Bij welke activiteiten werkt de school samen met ouders?
De MR
De Medezeggenschapsraad (MR) is ingesteld op basis van de wet op de Medezeggenschap in het onderwijs en heeft een rol in de ontwikkeling en vaststelling van het schoolbeleid.
De MR is de plek waar ouders en leerkrachten met elkaar discussiëren en deels besluiten nemen over het schoolbeleid. Soms kunnen de meningen of belangen uiteen lopen al hebben zij een gezamenlijk doel. Zowel ouders als personeelsleden willen namelijk het onderwijs op de school voor de kinderen zo goed mogelijk inrichten. Bij de MR-vergaderingen is meestal ook de directeur aanwezig. Deze heeft immers veel informatie. Hij/zij is degene van wie de meeste voorstellen komen en is een belangrijke gesprekspartner voor de MR. De voorzitter en secretaris bereiden de MR-vergaderingen voor samen met de directeur.
Ouders kunnen altijd MR-vergaderingen bijwonen; ze zijn openbaar. De data staan in de schoolkalender. Notulen en belangrijk nieuws uit de MR ontvangt u enkele malen per jaar via de digitale nieuwsbrief. Op het prikbord treft u foto’s van alle MR-leden aan. U kunt hen aanspreken als u met vragen of opmerkingen zit. De Mr stelt dit erg op prijs, evenals opmerkingen en suggesties van ouders tijdens ouderavonden en thema-avonden. De MR heeft een pagina op de website van de school en is via de e-mailbox ([email protected]) bereikbaar. De mailbox wordt wekelijks geleegd door een MR-lid van de oudergeleding. Bijna elk najaar treden er enkele ouders en personeelsleden uit de MR. Wij hopen daarom dat u zich beschikbaar wilt stellen om in de MR gekozen te worden. Verkiezingen vinden alleen plaats als er meer kandidaten zijn dan plaatsen.
Op onze school bestaat de MR uit drie ouders en drie personeelsleden. De rechten van de oudergeleding en de personeelsgeleding bij de vaststelling van het beleid verschillen. Zo heeft de personeelsgeleding vaak instemmingsrecht op onderwerpen die het personeel direct raken. De personeelsgeleding moet het dan dus akkoord gaan met de voorstellen. De oudergeleding heeft hierover een adviserende stem. Op andere onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de vaststelling van het schoolgids, hebben zowel de ouders als de personeelsleden instemmingsrecht. De MR wil graag weten wat er onder ouders leeft om dit mee te nemen in de besluitvorming. De MR adviseert echter zelfstandig en zonder last van ruggespraak. Dat wil zeggen dat zij zelfstandig en zonder verder overleg kan adviseren over of instemmen met voorstellen van het schoolbestuur.
AC (Activiteitencommissie)
De Activiteitencommissie (AC) houdt zich bezig met praktische zaken zoals feesten (Sinterklaas, Kerst en het jaarfeest), sportactiviteiten en oud papier inzamelen. Verder beheert de AC de financiën van de ouderbijdragen en de schoolreisjes. Bij veel activiteiten in en rond de school speelt de AC een coördinerende rol en zijn tal van ouders betrokken. Er werken dus veel meer ouders mee dan de leden van de AC. Juist door de hulp van al deze ouders kunnen er meer leuke en gezellige activiteiten worden georganiseerd op school.
Op het gebied van sport draagt de AC samen met vele ouders bij aan de organisatie en begeleiding van verschillende sportactiviteiten. Daarnaast verzorgt de AC bij deze activiteiten het drinken en de tussendoortjes. De AC geeft financiële ondersteuning bij o.a. de avondvierdaagse, de sportdag, schoolvoetbal en schaken. Verder verzorgt de AC tenminste één maal per jaar de verkoop van de schoolshirts. De AC organiseert ook de inzameling van het oud papier. De papiercontainers staan naast de school. U kunt hier overdag uw oud papier in kwijt. En de AC helpt mee met de organisatie van feesten, zoals Sinterklaas en Kerstmis. Samen met veel ouders wordt de school versierd, worden cadeautjes ingepakt, kerstbomen opgetuigd. Aan het einde van het schooljaar organiseert de AC de picknick. Hopelijk kunnen we ieder schooljaar jaar weer rekenen op de steun van vele ouders, zodat het voorbereiden van de diverse festiviteiten een plezierige bezigheid blijft.
De contacten met ouders over deze activiteiten vinden plaats via Parro en via direct contact met ouders. Het financiële verslag van het afgelopen schooljaar is openbaar ouders die dit in willen zien kunnen contact opnemen met de AC.
Ook vindt er afstemming plaats tussen de oudergeleding van de Medezeggenschapsraad (MR) en de AC), bijvoorbeeld door twee maal per jaar met elkaar te praten over een aantal belangrijke onderwerpen. Tijdens een van deze overleggen wordt de begroting en resultatenrekening besproken die de penningmeester van de AC opstelt.