Hoe toetst de school de sociale veiligheid?
De school monitort de sociale en fysieke veiligheid met een vragenlijst afgenomen door/via: Enquêtetool van Vensters.
Toelichting van de school
Jaarlijks monitoren we de sociale veiligheid van de leerlingen. Directie, gedragsspecialist, ib, team, MR en leerlingenraad bespreken de uitkomsten en plannen waar nodig interventies. In 2022 zullen we de ouders vragen om een vragenlijst in te vullen over de tevredenheid op school.
Jaarlijks onderzoeken wij de sociale veiligheidsbeleving van leerlingen. Op basis van een analyse van de resultaten gaan we na of er maatregelen ter verbetering nodig zijn. We geven de resultaten van de veiligheidsmeting jaarlijks door aan de onderwijsinspectie. Op basis van de vragenlijsten in 2021 hebben we besloten om extra aandacht te besteden aan groepsvorming en samenwerken. Omdat onze gedragsspecialist dit schooljaar met deze taken gaat starten, wordt zij gecoacht door een bovenschools gedragsspecialist vanuit ons bestuur. Deze zal als onderdeel van de begeleiding ook de andere teamleden coachen. We gaan meer aandacht besteden aan samenwerken in de groepen maar ook tussen de verschillende groepen, zodat de kinderen regelmatig ook te maken krijgen met zorgen voor elkaar.
Veiligheidsbeleid
Wij willen een zo veilig mogelijke omgeving voor onze leerlingen en ons personeel creëren. Dit betreft zowel de fysieke als de sociale veiligheid. In ons schoolveiligheidsplan hebben we beschreven wat we op dit punt aan preventie doen, wat we doen om de veiligheid te monitoren en hoe we ermee omgaan als er onveilige situaties ontstaan. Het schoolveiligheidsplan ligt op school ter inzage.
Meldcode huiselijk geweld
De meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling helpt professionals bij vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling. Aan de hand van 5 stappen bepalen professionals of ze een melding moeten doen bij Veilig Thuis en of er voldoende hulp kan worden ingezet. Meer informatie over deze meldcode is te vinden op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huiselijk-geweld/meldcode. Onze school hanteert deze wettelijk verplichte meldcode, deze is op school aanwezig.
Risico-inventarisatie op het gebied van veiligheid
Ook maken wij periodiek een risico-inventarisatie, waarin de veiligheidsrisico’s onderkend worden. Als dat nodig is maken we op basis van deze risico-inventarisatie een plan van aanpak om knelpunten te verhelpen. Wij hebben afspraken gemaakt om bij calamiteiten snel adequate hulp te kunnen bieden. Deze afspraken betreffen o.a.:
- Het ontruimingsplan
- Opleiding bedrijfshulpverleners
- Aanschaf van voldoende middelen (o.a. EHBO- en brandblusmiddelen)
- De jaarlijkse ontruimingsoefening
Onze bedrijfshulpverleners worden dit jaar opgeleid. Zij worden vervolgens jaarlijks getraind en dragen zorg voor:
- Preventieve maatregelen / controles
- Alarmeren en evacueren van personen uit de school
- Het bestrijden van een beginnende brand
- Het behandelen van eerste hulp bij ongevallen
Schoolverzekering
Onze school heeft de volgende verzekering die voor u en uw kinderen van belang zijn:
- een ongevallenverzekering die de financiële gevolgen dekt na een ongeval in school en tijdens het overblijven;
- een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
- Bij schoolreizen en andere uitstapjes komt het voor dat u als ouder kinderen met de eigen auto vervoert. De verzekering biedt dekking voor schade aan de eigen auto van de ouder/vrijwilliger, die niet gedekt wordt door de eigen autoverzekering. Het moet gaan om schade die men zelf veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan de blikschade of no-claimterugval. Ook biedt de verzekering dekking voor letselschade die niet verhaalbaar is en dus zelf veroorzaakt. Voor nadere informatie kunt u terecht bij de directeur van de school.