Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het basisonderwijs met een vergelijkbare schoolweging en leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Het onderwijs kan op verschillende manieren georganiseerd worden. De school kiest zelf hoe leerlingen worden gegroepeerd en wat de invulling is van de beschikbare onderwijstijd. Soms zijn er op de school extra middelen die helpen bij het organiseren van het onderwijs.
In groep 1 en 2 wordt het werken en leren steeds afgewisseld met ruime speelmomenten. Spelenderwijs leren kinderen wat het is om een hele dag in een groep te zijn en wat de school allemaal van hen vraagt. De kinderen leren allerlei sociale vaardigheden zoals: omgaan met elkaar, op je beurt wachten, luisteren naar anderen, je aan regels houden, voor jezelf opkomen, samen delen en samen spelen. Het scheppen van een veilige en goede sfeer in de groep, is iets waar iedere dag aan wordt gewerkt. In een dergelijke omgeving leren de kinderen vertrouwen te hebben in zichzelf en kunnen ze zich in hun eigen tempo ontwikkelen. Kleuters leren al doende, tijdens hun spel. Wij spelen daarop in door te zorgen, dat er royaal aanbod in ontwikkelingsmateriaal is, waarvan kleuters kunnen leren. We werken met Schatkist Rekenen en Taal en Kleuterplein. Daarnaast gebruiken wij nog een programma voor sociaal emotionele vorming (Kwink). Met deze methodes hebben we een goed programma voor de kleuters in huis. Naast de taalactiviteiten, wordt er gewerkt met ontwikkelingsmateriaal en is er aandacht voor spel en beweging: in het speellokaal wordt er gegymd en gespeeld ter verfijning van de motoriek en komen expressie activiteiten aan de orde. Ook bieden we vanaf groep 1 Engels aan. We gebruiken hiervoor de methode Groove me. Groep 1 t/m 4 krijgen minimaal 1 keer per veertien dagen Engelse les.
Er is sprake van een doorgaande leerlijn van groep 1 t/m 3. De gebruikte materialen en methodes sluiten in opbouw en moeilijkheidsgraad uitstekend op elkaar aan. Te denken valt aan Kleuterplein als voorbereiding op "Lijn 3" in groep 3.
In de groepen 1 en 2 wordt gewerkt met keuzeborden waarbij de kleuters kieskaartjes aan een bord hangen en op die manier aangeven waar ze aan gaan werken of spelen. Bij de inrichting van de klas wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het soepel verlopen van de diverse activiteiten op het gebied van Zelfstandig Werken. Er is door het team een document ‘Doorgaande lijn in Zelfstandig Werken’ opgesteld, waar in staat hoe er in de groepen gewerkt wordt.
Deze tijden zijn richtlijnen. Hiernaast besteden we nog tijd aan de overige dingen als schrijven, verkeer, zelfstandig werken, etc.
Het is mogelijk dat de school extra aanbod organiseert voor het jonge kind. Die extra aandacht is bijvoorbeeld beschikbaar in samenwerking met de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of in de groepen 1 en 2 van de basisschool. Het doel is om te zorgen voor een goede start op de basisschool.