De ouders ‘t Startnest streeft ernaar een gemeenschap te zijn van kinderen, ouders en teamleden. Scholen leveren een hogere kwaliteit als ouders meer bij de school en het onderwijs betrokken zijn. Bovendien hebben ouders door op school mee te doen meer inzicht in het schoolgebeuren en het schoolleven van hun kinderen. Ook voor de kinderen is het een prettig gevoel dat hun ouders weten hoe het er op school aan toe gaat. Onze school is blij met de betrokkenheid van veel ouders. Deze komt niet alleen tot uiting in de ouderhulp, maar ook in het bestuur, in de medezeggenschapsraad en in de ouderraad. Regelmatig evalueren wij de gang van zaken op school door onder alle ouders vragenlijsten te sturen.
Het bestuur
‘t Startnest valt onder het bestuur van de Stichting Wijzer aan de Amstel. Als bevoegd gezag is het bestuur eindverantwoordelijk voor de gang van zaken op school.
Medezeggenschapsraad van ’t Startnest (MR)
Elke school heeft verplicht een medezeggenschapsraad (MR). In de MR van ’t Startnest zitten 2 ouders en 2 leerkrachten. De leden worden gekozen door de achterban (ouders/team) , die zij vertegenwoordigen. De MR van ’t Startnest is een enthousiaste club mensen, die zich inzet voor het goed functioneren van de school (kwaliteit onderwijs, welzijn leerlingen, personeel, organisatie, communicatie). Hierover spreekt de MR met de directie en met de verschillende achterbannen (ouders en personeel). De wet medezeggenschap scholen (WMS) biedt de mogelijkheid om de schoolleider namens het bevoegd gezag te laten opereren, de formele bevoegdheden worden dan overgedragen. De schoolleider is in zo’n geval gemandateerd, dat wil zeggen dat hij namens het bevoegd gezag spreekt en handelt. Het schoolbestuur blijft eindverantwoordelijk. De precieze taken en bevoegdheden van de schoolleider liggen vast in het managementstatuut.
Taken van de Medezeggenschapsraad: De MR houdt zich bezig met diverse zaken die school aangaan, zoals veranderingen in onderwijsdoelstellingen, schooltijdenregeling, inzet van de beschikbare personeelsformatie en de daarbij horende taakverdeling, begroting, arbeidsomstandigheden en veiligheid voor personeel en leerlingen, nieuwbouw of verbouwing van de school. Afhankelijk van het onderwerp heeft de MR advies- en/of instemmingsrecht. Per onderwerp kan het recht van ouders anders zijn dan het recht van leerkrachten. Een voorbeeld: wanneer de MR met de directie spreekt over veranderingen in de taakverdeling en taakbelasting personeel dan hebben de leerkrachten instemmingsrecht. Over andere onderwerpen hebben de ouders instemmingsrecht, bijvoorbeeld bij de vaststelling van de schoolgids. Alle rechten en plichten van de MR staan omschreven in de ‘Wet Medezeggenschap op Scholen’.
Hoe werkt de Medezeggenschapsraad op ‘t Startnest: De MR komt 6 tot 8 keer per schooljaar voor MR vergaderingen samen. Deze vergaderingen zijn in principe openbaar en worden gehouden in school. Aan het begin van het schooljaar maakt de MR een jaarplan voor het lopende schooljaar, gebaseerd op het jaarplan van de school. Uit het schooljaarplan worden een aantal belangrijke onderwerpen gekozen waar de MR zich (pro)actief op richt. Natuurlijk worden de reguliere MR-taken ook goed in de gaten gehouden. De MR wil namens haar achterbannen invloed uitoefenen op belangrijke ontwikkelingen. Communicatie met de achterbannen is hiervoor zeer belangrijk. Ouders zijn welkom om de leden van de MR te benaderen met hun vragen/ opmerkingen en ideeën. De ledenlijst van de MR en haar bereikbaarheid is te vinden op de website van school (‘kopje’ MR) Hier vindt u ook de belangrijkste actuele informatie en notulen van de MR-vergaderingen.
De ouderraad (OR)
De ouderraad (OR) van ‘t Startnest is namens alle ouders en voor alle kinderen actief op school. De OR heeft regelmatig overleg. Daarbij is ook een teamlid aanwezig. De OR overlegt met de directie als dat nodig is. De OR organiseert en financiert, met behulp van de vrijwillige financiële ouderbijdrage, extraatjes voor de kinderen. Een kleine greep hieruit: extra leesboeken voor de bibliotheek, excursies naar bijvoorbeeld het Tropenmuseum in Amsterdam, het Sinterklaasfeest, het eindfeest, Pasen en expressiematerialen. Ook verzorgt de OR het eten en drinken tijdens de avondvierdaagse en het schoolvoetbaltoernooi. Daarnaast ondersteunt de OR het team bij het organiseren van de vieringen op school, zoals de Koningsspelen, avondvierdaagse, kerstfeest etc. De OR let op de veiligheid op school en denkt mee over de tussenschoolse opvang (TSO).
Voor de ouders organiseert de OR een kerstborrel op het plein waar zij een drankje en versnapering tijdens het kerstdiner van de kinderen kunnen nuttigen. De OR communiceert via de website van de school, het infobulletin en via email. Ouders kunnen altijd bij de OR terecht met vragen en opmerkingen over de school, en ideeën en meningen mailen naar [email protected].
Tijdens de jaarvergadering (september/oktober) wordt de OR gekozen. Iedereen met een kind op school kan zich hiervoor aanmelden.