Wat is de klachtenregeling?
Klachtenprocedure
Overal waar mensen samenwerken, kan iets fout lopen. Ook op een school. Degenen die zich het slachtoffer voelen van gedragingen of beslissingen van anderen, kunnen dat als een probleem beschouwen. Wij gaan ervan uit dat u met een klacht over de school of iemand op school, in eerste instantie naar de betrokkene(n) gaat, bijvoorbeeld de leerkracht. Komt u er samen niet uit, dan kunt u bij de schoolleiding terecht. Bent u nog niet tevreden dan kunt u bestuurder van onze stichting KIEM inlichten, die dan samen met u naar een oplossing zal zoeken. Samen streven wij naar een goede oplossing.
Voor klachten over machtsmisbruik, zoals seksuele intimidatie, discriminatie, agressie of geweld kunt u terecht bij onze schoolcontactpersonen. Dat zijn juf Christien en juf Katja. Schoolcontactpersonen en vertrouwenspersonen oordelen niet en hebben een zwijgplicht. Zij weten hoe de procedure binnen het schoolbestuur is vastgelegd en hoe er gehandeld moet worden. Zij zorgen voor de eerste opvang en geven advies aan de leerling (of diens ouders), die wordt geconfronteerd met machtsmisbruik. De klachtenregeling ligt op school ter inzage. U kunt door de schoolcontactpersonen doorverwezen worden naar de externe vertrouwenspersoon. Die is op basis van zijn of haar beroep en opleiding deskundig op het gebied van onderwijs, machtsmisbruik en de gevolgen daarvan. De externe vertrouwenspersoon kan geconsulteerd worden door de schoolcontactpersoon en kan, waar wenselijk, bemiddelen in een klacht of doorverwijzen naar andere instanties. Onze stichting is daarvoor aangesloten bij GIMD, Abe Lenstra Boulevard 10, 8448 JB Heerenveen. Onze contactpersoon daar is Christian Heeren. Hij is te bereiken via tel.088 - 800 85 00. U kunt er ook voor kiezen om uw klacht rechtstreeks aan een externe klachtencommissie voor te leggen. Deze klachtencommissie heeft de volgende taken:
- het onderzoeken van de ingediende klachten en het daaromtrent rapporteren enadviseren aan het bevoegd gezag;
- het informatie inwinnen bij andere deskundigen;
- het gevraagd en ongevraagd adviseren aan het bevoegd gezag over beleid inzake preventie en bestrijding van machtsmisbruik in het onderwijs;
- het jaarlijks schriftelijk verslag uitbrengen aan het bevoegd gezag over haar werkzaamheden. KIEM is aangesloten bij de klachtencommissie van Stichting KOMM. De contactgegevens van deze stichting vindt u op pagina 34 van de schoolgids.