It Twaspan

Skoalstrjitte 4 9287 LV Twijzelerheide

Schoolfoto van It Twaspan

Het team

Toelichting van de school

Op it Twaspan komen de volgende vakleerkrachten eenmaal per week hun lessen verzorgen:

De GVO docent

Tijdens de GVO lessen laat de godsdienstdocent de kinderen kennis maken met de hoofdkenmerken van het Christelijk geloof, vanuit een oecumenische visie. Daartoe behoren Bijbelverhalen, de Christelijke feestdagen, andere gedenkdagen, gebruiken en symbolen.

De HVO docent

De HVO docent wil vanuit de humanistische visie kinderen leren creatief om te gaan met waarden en normen. De HVO docent wil de leerlingen stimuleren zelf een oordeel te vormen.

De Native speaker

Sinds schooljaar 2019-2020  is obs It Twaspan een gecertificeerde Trije Talige Skoalle. In de praktijk betekent dit dat op vooraf vastgestelde dagdelen Fries, Nederlands en in groep 7/8 Engels de voertaal in de groep is. Vanaf groep 1 wordt wekelijks een Engelse les gegeven. Voor het geven van de Engelse lessen worden de groepsleerkrachten geholpen door de native speaker. De native speaker spreekt uitsluitend Engels met de leerlingen. 

Muziekdocenten

De groepen 1 t/m 6 krijgen basismuzieklessen van docenten van de Wâldsang in Buitenpost.

Groep 7 en 8 doet mee aan het muziekproject Kidpop. Tijdens de Kidpoplessen worden moderne popsongs met de leerlingen ingeoefend. Onder leiding van de Kidpopdocenten van de Wâldsang leren de kinderen gitaar, keyboard en de drum te bespelen. Tevens wordt er aandacht aan de zang besteed.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Het streven is natuurlijk om zo weinig mogelijk wisselingen te ondergaan waardoor de continuïteit gewaarborgd blijft voor de leerlingen. Maar zoals in elke beroepsgroep wordt ook leerkracht wel eens ziek. Bij ziekte van een groepsleerkracht zal dit zoveel mogelijk intern worden opgelost. De stichting Roobol heeft hiervoor per Roobolschool extra formatieruimte vrijgemaakt

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Het onderwijs kan op verschillende manieren georganiseerd worden. De school kiest zelf hoe leerlingen worden gegroepeerd en wat de invulling is van de beschikbare onderwijstijd. Soms zijn er op de school extra middelen die helpen bij het organiseren van het onderwijs.

Klasindeling

  • Combinatiegroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Schoolondersteuningsprofiel

In het schoolondersteuningsprofiel legt het schoolbestuur ten minste eenmaal per 4 jaar vast welke ondersteuning de school kan bieden aan leerlingen die dat nodig hebben. Ook staat hierin welke ambities de school heeft voor de toekomst. Leraren, schoolleiding en bestuur stellen samen het schoolondersteuningsprofiel op.

Expertise binnen en buiten de school

Op basis van het profiel inventariseert de school welke expertise ze nog moet ontwikkelen en wat dat betekent voor de (scholing en toerusting van) leraren. Leraren en ouders hebben adviesrecht op het schoolondersteuningsprofiel via de medezeggenschapsraad van de school. De school plaatst het profiel in de schoolgids en eventueel op de website van de school, zodat iedereen (ouders, leerlingen en andere partijen) kan zien welke ondersteuning de school biedt.

Dekkend aanbod binnen het samenwerkingsverband

Het samenwerkingsverband legt alle profielen bij elkaar om te beoordelen of het daarmee een dekkend aanbod kan realiseren. Doel is immers dat alle leerlingen een passende plek krijgen. Op basis van de schoolprofielen stelt het samenwerkingsverband de basisondersteuning vast. Dit is de ondersteuning die alle scholen binnen het samenwerkingsverband kunnen bieden. Het gaat dan bijvoorbeeld om ondersteuning voor meer en minder begaafde leerlingen en om het omgaan met gedragsproblemen.

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

  • Invoeren Talentgesprekken met leerlingen

Tijdens schooljaar 2023-2024 zullen met alle leerlingen talent/ambitiegesprekken worden gevoerd. Tevens zal de talentmuur tijdens schooljaar 2023-2024 worden geïmplementeerd.    

  • Hercertificering Trije Talige Skoalle

Het doel is dat It Twaspan tijdens schooljaar 2023-2024 opnieuw gecertificeerd zal gaan worden tot Trije Talige skoalle.

  • Internationalisering

Tijdens schooljaar 2023-2024 zal actief contact worden gezocht met Buitenlandse scholen. 

  •  Leerlingportfolio

Tijdens schooljaar 2023-2024 zijn we van plan een leerling portfolio in het leven te roepen. 

  • Close reading                                                                                                                                                                                         Bij het vak Begrijpend Lezen maken we op it Twaspan geen gebruik van een methode. We gebruiken de techniek van Close Reading. Om deze techniek goed onder de knie te krijgen zal het team van It Twaspan een training hiervoor krijgen van een medewerker van het Cedin.

·       VVE thuis

Bij groep 1 en 2 zal het programma VVE thuis worden ingevoerd. Dit houdt in dat deze leerlingen vier keer per jaar een leesboekje én allerlei knutselmaterialen mee naar huis krijgen. Thuis zal het boekje aan het kind worden voorgelezen en zal er over worden gesproken. Naar aanleiding van het voorgelezen boekje kunnen allerlei knutselwerkjes worden gedaan. 

·       Implementatie Bouw!

Bouw! is het effectieve computergestuurde interventieprogramma dat speciaal is ontwikkeld om kinderen die risico lopen op problemen met lezen en spellen, preventief (in groep 2 tot 4) extra hulp te geven.  

  • Formatief leren

Drie leerkrachten van it Twaspan hebben de opleiding Formatief leren afgerond. De opgedane kennis zal  in het team worden besproken en daar waar nodig in het onderwijs op it Twaspan worden geïmplementeerd.Formatief leren is een cyclisch leerproces dat bestaat uit de volgende onderdelen: leerdoelen en succesfactoren bepalen, leeractiviteiten vormgeven, formatief toetsen en feedback geven, leerdoelen en leeractiviteiten aanpassen.

  • Onderzoek naar nieuwe taalmethode                                                                                                                                                        Tijdens schooljaar 2023-2024 zal het team van it Twaspan op zoek gaan naar een nieuwe taalmethode welke tijdens schooljaar 2024-2025 geïmplementeerd zal worden.
  •  Bouwen aan ambitie

Ook tijdens schooljaar 2023-2024 zal het project bouwen aan ambitie worden gecontinueerd.

  • Nieuwbouw school Twijzelerheide

De gemeente Achtkarspelen heeft groen licht gegeven voor het bouwen van een nieuw schoolgebouw in Twijzelerheide. In dit nieuwe gebouw zullen in de toekoms  o.b.s. It Twaspan, c.b.s. De Reinbôge en p.s.z. it Boartershúske zitting nemen.

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Voordat de peuter naar groep 1 van de basisschool gaat, worden zijn/haar prestaties besproken met de toeleverende Peuterspeelzaal.

De peuterleidster geeft informatie over de betreffende nieuwe leerling aan de groepsleerkracht van groep 1 en eventueel de intern begeleider.(warme overdracht) Op deze manier kan de groepsleerkracht bij binnenkomst meteen inspelen op de onderwijsbehoeften van de betreffende leerling.

Voordat de peuter definitief op it Twaspan komt, mag hij/zij voordat hij/zij definitief op school komt 5 dagdelen op shool komen. (Dit noemen we het zogenaamde "Proefdraaien)

Voordat de ingeschreven peuter 4 jaar wordt komt de groepsleerkracht van groep 1 thuis een bezoek brengen aan de ouders. Tijdens dit gesprek komen diverse opvoedingsvragen aan de orde.

Peuterinstuif

Een keer in de maand kunnen peuters die binnenkort vier jaar worden een middaqg "meedraaien" bij groep 1 en 2 van It Twaspan. Dit om even kennis te maken met het reilen en zeilen op de basisschool.

Terug naar boven