R.K. basisschool de Wiekslag

Bruno van Ommenstraat 34 7651 BS Tubbergen

Schoolfoto van R.K. basisschool de Wiekslag

Het team

Toelichting van de school

Ons team bestaat uit ruim 40 personen. We hebben een directeur en een adjunct-directeur, 2 intern begeleiders (onderbouw en bovenbouw) en 3 bouwcoördinatoren. De meeste groepen hebben 2 leerkrachten. Daarnaast hebben wij voor de ondersteuning een onderwijsassistent en diverse leerkrachtondersteuners in vaste dienst. 

We hebben een vakleerkracht muziek, en we maken gebruik van de buurtsportcoaches van de gemeente Tubbergen. Zij verzorgen regelmatig gymlessen en zwemlessen voor alle groepen. 

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Bij verlof van personeel maken wij gebruik van invallers uit de invalpoule. Dit wordt geregeld door het mobiliteitscentrum van het OBT in Borne. TOF heeft enkele vaste leerkrachten in dienst in de invalpoule, daarnaast worden incidenteel invallers ingezet die werkzaam zijn bij andere schoolbesturen. 

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

Alle groepen gaan 5 gelijke dagen naar school. Ze volgen de lessen die op het rooster staan. We schenken veel aandacht aan de basisvakken rekenen, taal en lezen. In de onderbouw leren de kinderen door veel te spelen en te ontdekken. Naast de basisvakken is er aandacht voor wereldoriëntatie en de creatieve vakken. Verder zijn er gymlessen en vanaf groep 3 ook zwemactiviteiten. Voor alle groepen zijn er activiteiten op het gebied van kunst en cultuur. 

We hebben een plusgroep voor leerlingen van groep 1 t/m 4 en van groep 5 t/m 8, hierin krijgen de kinderen een verrijkt aanbod. Ook hebben we een klusgroep in de bovenbouw voor kinderen die graag met de handen willen werken en talenten op dit gebied willen ontwikkelen. 

De Wiekslag is Opleidingsschool en we begeleiden altijd diverse studenten. 

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

Kleuters in de instroomgroep gaan 4 dagen naar school van 8.30 tot 14.00 uur en zijn op woensdag vrij. De kleuters van groep 1 en 2 gaan 5 dagen naar school van 8.30 tot 14.00 uur net als de rest van de school. 

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

We hanteren het 5-gelijke dagen model. Dat wil zeggen dat de kinderen vanaf groep 1 tot en met groep 8 elke dag naar school gaan van 8.30 tot 14.00 uur. De kinderen van de instroomgroep (geboren vanaf 1 januari lopend schooljaar) gaan vier dagen naar school, zij zijn op woensdag vrij. 

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

We bieden onderwijs voor alle kinderen van 4 tot 13 jaar en werken hiermee in een leerstofjaarklassensysteem. De leerkracht geeft gedifferentieerd les op 3 niveaus (basis, intensief en verrijkt). In iedere klas staan 1 of 2 groepsleerkrachten welke ondersteund worden door leerkrachtondersteuners / onderwijsassistenten. Een leerkrachtondersteuner / onderwijsassistent geeft hulp aan 4 à 5 groepen. 

Zo nu en dan worden er specialisten ingezet vanuit het samenwerkingsverband of huren we externe specialisten in. We werken hier zoveel mogelijk systeemgericht, dus wat heeft onze organisatie nodig, en waar nodig kindgericht. Welke onderwijsbehoefte heeft het kind en hoe kunnen we hierbij aansluiten. We hebben ruim ervaring met slechthorende kinderen. 

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Binnen de Wiekslag werken we steeds meer met professionele leergemeenschappen. Binnen elke commissie zijn er deelnemers en kartrekkers die zich ook professioneel ontwikkelen en samen op een steeds hoger plan komen. We kijken wat er nodig is binnen de school en daar spelen we op in. Momenteel zijn er bijvoorbeeld collegiale consultaties op het gebied van rekenen en Effectief lezen. Zo borgen we onze afspraken en leren we samen. 

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

De Wiekslag werkt samen met de kinderdagverblijven in de buurt. Jaarlijks is er een VVE-overleg waarbij leerkrachten en medewerkers van kinderdagverblijven aanwezig zijn. 

Het kinderdagverblijf geeft in het overdrachtsdocument haar indruk over het kind weer. Er worden aandachtspunten benoemd met betrekking tot de ontwikkeling op basis van gerichte observatie en ervaringen gedurende de periode dat een kind bij de voorschoolse voorziening is geweest. Indien er sprake is van zorg of van een VVE indicatie worden deze kinderen overgedragen middels een warme overdracht op de leeftijd van 3.5 jaar.

De school kan dan meekijken en -denken over de desbetreffende leerlingen en bepalen welke ontwikkeling en interventies er wenselijk zijn voor een goede start op de basisschool. Daarnaast meedenken of een start op de basisschool tot de opties behoort of dat er verdere diagnostiek, inzet van hulpverlening of een verwijzing naar een andere vorm van onderwijs wenselijk is.

Bij ons op school hebben we ervoor gekozen dat de IB-er gericht meekijkt. De VVE kinderen worden binnen de huidige zorgondersteuning meegenomen en extra ondersteund op het ontwikkelingsgebied waar de zorg ligt. Binnen de Wiekslag kunnen we gebruik maken van een OAS (Onderwijsassistent) die gericht ondersteuning kan bieden naast het aanbod van de leerkracht.

Terug naar boven