De school monitort de sociale en fysieke veiligheid met een vragenlijst afgenomen door/via: Kanvas Kanjer.
We werken met de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling bij vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling. Aan de hand van 5 stappen bepalen wij of we een melding moeten doen bij Veilig Thuis en of er voldoende hulp ingezet kan worden.
Schoolklimaat en veiligheid
De beste manier om storend gedrag te voorkomen of te bestrijden is goed en toekomstgericht onderwijs (Hallahan et al., 2005; Van der Wolf & Van Beukering, 2009).
Goed onderwijs is een breed begrip en heeft vele aspecten.
Zo zijn bijvoorbeeld inspraak en verantwoordelijkheid voor het eigen leerproces en het aanleren van motivatie strategieën aspecten van goed onderwijs die van invloed zijn op het welbevinden van de leerling (Bear et al., 2000; Engels et al., 2001). Ook een positief klasklimaat met een focus op leerprestaties, sturen op talenten (Johnson et al., 2009), adequate feedback, onderwijsaanbod aansluiten bij de behoefte van de leerling, het gebruik maken van peertutors en een uitdagende leeromgeving dragen bij aan het welbevinden van de leerling (onder andere Bear et al. 2000; Van der Wolf & Beukering, 2009).
Het is inmiddels overduidelijk dat ook de relatie tussen de leerling en de leerkracht van invloed is op het verminderen of zelfs voorkomen van verstorend gedrag of gedragsproblemen (Bear et al., 2000; Spilt, 2010). Ook het welbevinden van de leerling neemt toe wanneer de leraar luistert, ruimte biedt en aandacht heeft voor de leefwereld van de leerling (Engels et al., 2001).
Wij streven ernaar een veilige en vertrouwde sfeer te creëren in school.
Het is belangrijk dat kinderen met plezier naar school gaan en dat alle kinderen tot hun recht komen. Dit geldt ook voor de leerkrachten en het ondersteunend personeel. Wij proberen dit te bereiken door regels te stellen en door discriminatie en pesten tegen te gaan.
Bewustwording van je eigen handelen en de gevolgen daarvan is een onderwerp dat in de klassen steeds vaker terugkomt. Via de programma’s Kanjer en Kijk! houden wij de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen in de gaten.
Zodra wij merken dat kinderen zich niet veilig en vertrouwd voelen, ondernemen wij in overleg met de ouders actie.
Omdat het gedrag op school en thuis een wisselwerking heeft, verwachten wij van ouders hetzelfde. Als ouders thuis constateren dat de school niet veilig is voor het kind, horen wij dit graag. Fysiek moet de school ook veilig zijn. Hiervoor hebben we arbobeleid; vastgesteld op 4 oktober 2017.
Monitoring van de sociale en fysieke veiligheid
De verschillende rollen (coördinator sociale veiligheid, vertrouwenscontactpersoon, intern begeleider, directeur etc.) moeten geborgd worden binnen de school.
Wij doen dit door de rollen actief te bespreken binnen teamvergaderingen. Zo is voor zowel leerkrachten als ouders en leerlingen duidelijk bij wie ze met welke vragen terecht kunnen.
Voor gevallen waarbij de sociale veiligheid onder druk komt te staan is monitoring van belang. We registreren op een eenvoudige manier om zicht te houden op de mate waarin incidenten plaatsvinden, de aard van de incidenten en de stappen die hierbij zijn genomen. Tevens krijgt men zicht op de ervaren sociale veiligheid.
De monitoring wordt jaarlijks uitgevoerd middels het afnemen in groep 7 en 8 van de vragenlijst ‘sociale veiligheid’ van KANVAS kanjer. Deze wordt door csv’er vcp’er besproken indien nodig.
Wij maken gebruik van de map ‘ongevallenregistratie’. Zo krijgen wij als school zicht op de frequentie, betrokkenen en aard van de incidenten.
Hoe borgen wij?
* Schoolveiligheidsplan. Wordt minimaal 1 keer per jaar in een teamvergadering besproken
* Schoolplan.
* Groepsbesprekingen/ bouwvergaderingen/ teamvergaderingen/ werkgroepvergadering/ coördinatorenoverleg
* Leerlingvolgsysteem (op cognitief gebied).
* Kanjer en kijk!
* Evaluatiemomenten, analyse en verantwoordelijke personeelsleden.
* Bijstelling en nieuw beleid + plan van aanpak met SMART-doelen.
Op stichtingsniveau zijn er tweejaarlijks bijeenkomsten voor de coördinatoren sociale veiligheid. Doel hiervan is wij als coördinator goed op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en dat wij getraind blijven in het voeren van moeilijke gesprekken.
Er wordt in dit netwerk aandacht besteed aan intervisie en er is gelegenheid om ervaringen uit te wisselen.
Anti-pest coördinator en vertrouwenspersonen:
Taken anti pestcoördinator:
Op basisschool Antares hebben wij een csv’er/ anti pestcoördinator. (coördinator sociale veiligheid)
De coördinatoren sociale veiligheid van onze stichting zijn inhoudelijk geschoolde professionals.
Zij/hij coördineert het beleid sociale veiligheid op schoolniveau:
- maakt en handhaaft de beleidsnotitie sociale veiligheid;
- zorgt dat het thema met regelmaat op de agenda staat;
- is het aanspreekpunt van de school voor ouders en leerlingen bij pesten;
- start de monitor op (een van de vier instrumenten om de sociale veiligheid in kaart te brengen);
- bekijkt/analyseert de monitor of wordt geïnformeerd door degene die de analyse maakt;
- trekt conclusies uit de monitor; indien nodig worden deze besproken met de intern-begeleider/directeur;
- beschikt over kennis en vaardigheden op het gebied van de preventie en aanpak van pesten.
De coördinator sociale veiligheid is een herkenbaar aanspreekpunt voor leerlingen en ouders in geval van pesterijen op school. Zij/ hij wijst hen de weg naar oplossingen en houdt de vinger aan de pols totdat het pesten echt is gestopt.
Taken vertrouwenspersoon:
De interne VCP is verbonden aan de school (vertrouwenscontactpersoon).
Deze persoon is laagdrempelig te benaderen en kent de school, de leerkrachten en de populatie.
De VCP is het aanspreekpunt voor ouders, leerlingen en medewerkers die klachten hebben over gedragingen en beslissingen van het bevoegd gezag of het personeel, dan wel over het nalaten van gedragingen en het niet nemen van beslissingen door het bevoegd gezag of personeel.
Hoewel de functie van de VCP naar haar aard en naam een grote mate van vertrouwelijkheid met zich brengt, kan van de vertrouwenspersoon niet worden verlangd dat zij in alle gevallen geheimhouding betracht. De VCP heeft geen wettelijke geheimhoudingsplicht.
Als zij van oordeel is dat de klager zich in een dusdanig ernstige situatie bevindt dat het noodzakelijk is andere personen/instanties op de hoogte te stellen, kan zij besluiten de geheimhouding niet te hanteren.
Bij een vermoeden van een zedenmisdrijf is de interne VCP verplicht dit te melden bij het bevoegd gezag. Daarnaast is de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling van toepassing.
Een VCP zal een klager nooit geheimhouding hoeven te beloven.
Zij kan wel duidelijk maken dat zij terughoudend en vertrouwelijk met de informatie om zal gaan.
Een belangrijke taak is preventie, hiervoor is het belangrijk dat de interne VCP bekend is bij leerlingen. Daarom gaan de interne VCP elk schooljaar langs de groepen om informatie te geven over hun rol en met wat voor soort vragen leerlingen bij hen terecht kunnen.