Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare scholen: <b>basisscholen met een vergelijkbare schoolweging.</b><br /> <a href="https://achtergrondinformatie.vensters.nl/p/VenstersPO/6192449487635142" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.
Panta Rhei is een high performing school en stemmen het onderwijs af op de verschillende behoeften van leerlingen. We gebruiken steeds meer de methodes als bron en volgen, stimuleren en activeren kinderen in hun ontwikkeling. In onderstaand BHV model (RET) brengen we in kaart hoe ons lesmodel ervoor zorgt dat iedereen wordt uitgedaagd om te groeien. Onze instructie is een expliciete directe instructie. Deze actieve instructie zorgt voor een positief leerklimaat dat zelfvertrouwen en een stevige kennisbasis oplevert.
Op Panta Rhei willen we het beste uit kinderen halen ...
We vinden het daarom belangrijk dat leerlingen na de basisschool op het voortgezet onderwijs terechtkomen. Om leerlingen op het eigen niveau te laten uitstromen, moeten we een goed en compleet beeld hebben van het kind en zijn of haar kennis en vaardigheden. Het leerling- en onderwijsvolgsysteem Parnassys - waarmee we leerlingen gedurende de hele basisschooltijd volgen - helpt ons daarbij. Bij de keuze voor het vervolgonderwijs kijken we vooral naar de cognitieve resultaten, waarbij begrijpend lezen en rekenen doorslaggevend zijn.Meer weten? In de Kwaliteitskaart overgang PO-VO (ter inzage bij de groepsleerkracht van groep 7 en 8) leggen we uit hoe ons schooladvies tot stand komt.
In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
Veiligheid is een basisvoorwaarde om tot leren te komen
Een kind ontwikkelt zich het beste als het zich veilig voelt. Dan pas kan het op sociaal-emotioneel en didactisch gebied groeien. Onze school hecht grote waarde aan veiligheid. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor leerkrachten en ouders.Met ons sociaal veiligheidsplan zorgen we voor een veilig leef-, werk- en leerklimaat. In dit plan staat omschreven welke aanpak en maatregelen wij op schoolniveau hanteren om de veiligheid te garanderen. We handelen altijd preventief. Indien de veiligheid niet langer is gegarandeerd, zorgen we dat iedereen op de hoogte is van eventuele acties om de veiligheid terug te brengen.
De specifieke veiligheidsafspraken van onze school liggen vast in protocollen/kwaliteitskaarten. Daarnaast bestaan er op bestuursniveau afspraken over sociale veiligheid. Deze afspraken gelden voor álle scholen van Stichting Opmaat. Jaarlijks moeten alle Opmaat-scholen de monitor sociale veiligheid afnemen onder leerlingen van groep 6, 7 en 8.
De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.