Klachtenregeling en procedure
Onze leerlingen hebben recht op goed onderwijs in een veilige omgeving. Pesten, seksuele intimidatie, agressie en geweld worden op onze locatie actief tegengegaan. Ook besteden wij veel aandacht aan de kwaliteit en organisatie van ons onderwijs en aan de communicatie met de ouders. Waar mensen samenwerken, gaan echter soms dingen mis. We gaan ervan uit dat we de meeste klachten in goed onderling overleg kunnen oplossen. We nodigen u van harte uit bij ontevredenheid in eerste instantie met de betreffende persoon in kwestie in gesprek te gaan. Mocht u naar uw idee onvoldoende gehoor vinden, dan kunt u terecht bij de directeur. Soms kan dat niet, omdat er juist problemen zijn met deze personen. Er zijn dan andere mogelijkheden:
Interne en externe vertrouwenspersonen
U of uw kind kan contact opnemen met onze interne vertrouwenspersoon. Deze kan en zal u bij een klacht adviseren over de te nemen stappen. Onze interne vertrouwenspersoon is: Jeannet Wilmes
U kunt ook contact opnemen met de externe vertrouwenspersonen:
Annelies Spitz: [email protected] (06-3364 6887) en
Roy Ploegmakers: [email protected] (06-48088774).
Zij zullen samen met u bekijken welke stappen nodig of wenselijk zijn.
Klachtencommissie
Als u het idee hebt dat uw klacht door de locatie of het bestuur niet adequaat wordt afgehandeld, kunt u contact opnemen met de klachtencommissie. Mondiaen is aangesloten bij de onafhankelijke Landelijke Klachten Commissie Onderwijs (LKC), gebouw Woudstede, Zwarte Woud 2, 3524 SJ Utrecht. Meer informatie vindt u op de website www.onderwijsgeschillen.nl. De klachtencommissie onderzoekt uw klacht door hoor en wederhoor, en geeft een gemotiveerde uitspraak of de klacht wel, niet of gedeeltelijk gegrond is. Aan de uitspraak is meestal een advies voor het bestuur gekoppeld.
Vertrouwensinspecteur
Indien er sprake is van klachten op fysiek of psychisch gebied, dan wel seksuele intimidatie, pesten, discriminatie, agressie of geweld, dan kan desgewenst contact worden opgenomen met de vertrouwensinspecteur. Hij/Zij zal naar de klachten luisteren en u eventueel adviseren over de te nemen stappen. De vertrouwensinspecteur is alle werkdagen tijdens kantooruren (8.00u tot 17.00u, ook in de schoolvakanties) bereikbaar op telefoonnummer 0900 - 111 3 111. Overigens kunt u voor dergelijke klachten ook terecht bij de interne- en externe vertrouwenspersoon (zie hierboven), en bij het bestuur.
Voor verder informatie met betrekking tot de klachtenprocedure verwijzen we u naar de klachtenregeling van Mondiaen. Deze is te vinden op www.mondiaen.nl
Meldcode huiselijk geweld
Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Medewerkers in het onderwijs zijn verplicht signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling te melden bij Veilig Thuis Midden Brabant. Het is van belang dat zorgvuldig met deze verantwoordelijkheid wordt omgegaan. Mondiaen heeft een meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling vastgesteld. De meldcode bevat een stappenplan. Zodra leraren zich zorgen maken of signalen herkennen, bespreken zij dit eerst met de ouder(s). In dat gesprek wordt afgesproken wat het vervolg zal zijn. Het staat een leraar of andere medewerker altijd vrij contact op te nemen met Veilig Thuis Midden Brabant over een kind. De locatie kan Veilig Thuis Midden Brabant vragen om advies, maar kan ook een melding doen. Als een melding wordt gedaan, word je hierover geïnformeerd, tenzij in heel uitzonderlijke situaties de veiligheid van de leerling of van een ander in het geding is. Veilig Thuis Midden Brabant beslist of de situatie ‘meldenswaardig’ is en of de melding in ontvangst wordt genomen. Het komt voor dat een andere persoon of instantie een melding heeft gedaan bij Veilig Thuis Midden Brabant over een kind en dat de school benaderd wordt als informant. In dat geval is de locatie verplicht informatie te verstrekken. De Meldcode “huiselijk geweld en kindermishandeling” van Mondiaen is te downloaden vanaf de site www.Mondiaen.nl of op te vragen bij de directie van de school.
Schorsen en Verwijderen
Schorsen en verwijderen Schorsen en verwijderen van leerlingen valt onder de verantwoordelijkheid van het schoolbestuur. Dit zijn namelijk ordemaatregelen. Bij schorsing en/of verwijdering van een leerling wordt het protocol ‘schorsing en/of verwijdering’, van Mondiaen gevolgd. Dit protocol ligt ter inzage bij de directeur en is tevens te vinden op www.mondiaen.nl.
Protocol medisch handelen
Protocol medisch handelen Kinderen krijgen soms medicijnen of andere middelen voorgeschreven die zij een aantal malen per dag moeten gebruiken, dus ook onder schooltijden. In sommige situaties zijn handelingen waarvoor de wet BIG geldt, noodzakelijk. Bij het verzoek van ouders/verzorgers tot het toedienen van medicijnen of het verrichten van medische handelingen bij hun kind, is het van groot belang dat medewerkers in alle situaties zorgvuldig handelen. Mondiaen heeft daarom een protocol Medisch handelen opgesteld. Het uitgangspunt van dit protocol is dat kinderen zo veel mogelijk gewoon naar school gaan. Met de directie van onze locatie kunt u afspraken maken als uw kind afhankelijk is van medicijnverstrekking of medische handelingen. Het protocol is ter inzage aanwezig op onze locatie en is tevens te vinden op de site www.mondiaen.nl.