Welk anti-pestprogramma wordt gebruikt?
Wij maken gebruik van verschillende programma's en interventies om de sociale veiligheid van leerlingen te waarborgen. Hieronder een overzicht:
- De Gouden Regels: de hele school werkt ongeveer 4 weken over een regel. Deze regels hangen zichtbaar in de school op een vaste plek. Ook wordt de gouden regel naar ouders gecommuniceerd. Elke groep besteedt op het eigen niveau aandacht aan de regels. Elk schooljaar komt elke regel opnieuw aan bod.
- Soemo-kaarten: dit is een leerlijn die zich richt op de sociaal-emotionele vaardigheden die leerlingen helpen bij hun sociale weerbaarheid en emotionele ontwikkeling. De Soemo-kaarten worden voornamelijk gebruikt in de onderbouw en sluiten aan bij de Gouden Regels.
- Methode Kleur: een methode op het gebied van sociaal-emotionele ontwikkeling dat gebruikt kan worden voor de verbetering van het klasse- en schoolklimaat. In projectvorm (3x per jaar) wordt hieraan gewerkt door de hele school.
- Marietje Kessels Project: een project dat zich richt op het weerbaar maken van kinderen tegen diverse vormen van machtsmisbruik zoals groepsdruk, kindermishandeling, (internet)veiligheid en (cyber)pesten. Het project bestaat uit 10 tot 12 trainingen van een uur. Twee trainers van het IMW verzorgen deze training jaarlijks in groep 7. De jongens en meisjes krijgen apart les.
- Rots en Water: er is een Rots en Watertrainer werkzaam op school. Zij geeft training aan kleine groepjes leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben op het gebied van weerbaarheid. De samenstelling van de groepjes zijn wisselend, dit gebeurt in overleg met de intern begeleiders.
- Taakspel: een groot deel van het team is getraind in het geven van Taakspel. Taakspel is een spel dat in de verschillende groepen gespeeld wordt (van groep 1 t/m groep 8). Leerlingen houden zich hierdoor beter aan klassenregels, daardoor neemt de onrust en storend gedrag af. Bovendien ontstaat er een prettiger schoolklimaat.
- Mediawijsheid: er is een mediawijsheid-coördinator werkzaam op de Regenboog. Zij adviseert en ondersteunt ons op het gebied van mediawijsheid. In elke groep worden er jaarlijks minimaal 3 lessen ingepland waarin vele onderwerpen aan bod komen, zoals cyberpesten en omgaan met sociale media.
- Week tegen pesten: jaarlijks doen we mee aan de week tegen pesten. Hier wordt schoolbreed aandacht aan besteed.
Naast deze vaste onderdelen in het jaarprogramma, hebben we ook programma's die ingezet kunnen worden wanneer er bepaalde dingen spelen in een groep, zoals 'Meidenvenijn'en 'Een doos vol gevoelens'.