Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
- via de schoolapp
- d.m.v. het invullen van een verlofbrief
Buitengewoon verlof
Ouders kunnen een verzoek tot verlof indienen voor het bijwonen van een huwelijk, jubileum, begrafenis en dergelijke. Dit verlof moet vooraf aangevraagd worden middels de Driecant app of een verlofformulier. De directie zal de aanvraag bekijken, ouders ontvangen altijd een terugkoppeling. Ongeoorloofd verzuim wordt door de school gerapporteerd aan de ambtenaar leerplichtzaken. Hieronder vindt u een overzicht van geoorloofd en niet-geoorloofd verlof.
Verlofregeling Leerplicht
Bijlagen Verlof buiten de schoolvakanties
De leerplichtwet 1969 staat in principe geen verlof buiten de schoolvakanties toe.
Steeds weer komen verzoeken van ouders binnen om hun kinderen extra verlof of een extra vakantie buiten de normale schoolvakanties te geven. Vaak komt het voor dat ouders denken dat de schoolgaande kinderen RECHT hebben op 10 extra vrije schooldagen per jaar. Die gedachte is niet juist. Wel kan de directeur van de school volgens de leerplichtwet 1969 verlof geven vanwege gewichtige omstandigheden tot een maximum van 10 schooldagen per jaar. Voor meer dan 10 dagen verlof vanwege gewichtige omstandigheden is de goedkeuring van een leerplichtambtenaar vereist.
In overleg met de officier van justitie is een aantal richtlijnen opgesteld om te komen tot een eenduidige uitleg van het begrip “gewichtige omstandigheden”.
1. Voor het bezoeken van een medicus, een en ander voor zover dit niet buiten de lesuren kan geschieden.
2. Bij verhuizing binnen de gemeente: 1 dag
3. Bij huwelijk van bloed- of aanverwanten van de leerling tot en met de vierde graad: 1 dag
4. Bij overlijden van bloed- of aanverwanten van de leerling tot en met de vierde graad: 1 dag
5. Bij ernstige ziekte van bloed- of aanverwanten van de leerling tot en met de tweede graad: 1 dag
6. Voor leerlingen woonachtig buiten de bebouwde kom, bij zeer extreme weersomstandigheden ten gevolge waarvan zij de school niet kunnen bereiken.
7. Bij een besmettelijke ziekte binnen het gezin.
8. Bij 12 ½, 25-, 40-, 50,- en 60-jarig ambts- of huwelijksjubileum van bloed- of aanverwanten tot en met de vierde graad: 1 dag
9. Voor leerlingen uit culturen, anders dan de Nederlandse, in verband met de viering van nationale feest- en gedenkdagen: 1 dag
10. Bij zeer ernstige sociale en/of medische problemen, zoals in de gevallen dat: Het gezin op medische of sociale indicatie op vakantie moet (overlegging van een verklaring van arts dan wel maatschappelijk werker is dan vereist). Een gezinslid gehandicapt is en op grond daarvan afhankelijk is van aangepaste accommodaties buiten de vakantieperiode.
11. Bij sporttoernooien, optreden in verenigingsverband e.d. per geval bekeken. Afhankelijk van opzet – vertegenwoordiging van opzet – vertegenwoordiging van Nederland: in principe 1 dag.
Geen gewichtige omstandigheden zijn:
1. Een afwijkend vakantierooster van slechts enkele dagen van andere kinderen uit het gezin, die op andere scholen zitten.
2. Geen andere boekingsmogelijkheden, vooral ontstaan door te laat boeken.
3. In het minder drukke seizoen met vakantie gaan; door lagere prijzen.
4. Een uitnodiging van b.v. tante, oom of grootouders om mee op vakantie te gaan buiten de schoolvakanties om.
5. Eén of meerdere dagen eerder afreizen of later terugkomen van vakantie om de drukte op de wegen te vermijden.
6. Eerder afreizen, omdat men voor bepaalde tijd het vakantieadres bereikt moet hebben.
VAKANTIEVERLOF mag eenmaal per jaar door de directeur worden verleend wanneer vanwege de specifieke aard van het beroep van één van de ouders/verzorgers men slechts buiten de schoolvakanties met hen op vakantie kan gaan. De ouders dienen dan een werkgeversverklaring aan de directie te overleggen. Dit vakantieverlof mag niet plaatsvinden in de eerste twee weken van het schooljaar.
5-JARIGEN REGELING Artikel 11a van de Leerplichtwet geeft de ouders van een leerling die de leeftijd van 6 jaar nog niet heeft bereikt de mogelijkheid om mededeling te doen aan de directeur van de basisschool dat ze gebruik willen maken van de mogelijkheid tot vrijstelling in verband met overbelasting van hun kind. Dit kan voor maximaal 5 uren per week. De directeur kan dit in overleg met de ouders uitbreiden tot maximaal 10 uren per week. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat deze uren gebruikt worden om vakanties en/of weekenden te verlengen. Op deze leerlingen is de Leerplichtwet wel van toepassing.
Een verzoek om verlof dient door de ouders/verzorgers van het kind ruim van tevoren schriftelijk te worden gericht aan de directeur van de school. Alle verzoeken dienen van een behoorlijke motivering te zijn voorzien. De directeur stelt u schriftelijk in kennis van zijn beslissing op uw verzoek. Mocht u het met een eventuele afwijzing niet eens zijn, dan kunt u binnen 14 dagen contact opnemen met de directie. Wanneer de directeur wederom negatief op uw verzoek zou beslissen, dan kunt u zich wenden tot de leerplichtambtenaar. Voor verlofperiodes langer dan 10 dagen per schooljaar beslist de leerplichtambtenaar. Hierbij wordt veel waarde gehecht aan het advies van de directeur van de school.