Openbare Basisschool Bibit

Millingenstraat 8 5045 JA Tilburg

  • Er is op onze school extra aandacht voor wetenschap en techniek. We hebben een eigen medialab.
  • We besteden extra aandacht aan dans, muziek, drama, creatieve vorming en literatuur.
  • Rondom de school is een natuurlijk schoolplein met allerlei mogelijkheden om te spelen en om natuurlessen te doen.
  • We besteden veel aandacht aan lezen. Niet alleen aan de vaardigheid, maar ook aan het plezier in lezen en wat lezen met je doet.

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Eindtoets wordt doorstroomtoets

Uw kind maakt in groep 8 een eindtoets. De eindtoets gaat doorstroomtoets heten. Hierdoor wordt beter duidelijk dat uw kind zich ook na het afnemen van de toets in groep 8 blijft ontwikkelen. Op onze school gebruiken we de Iep toets van Bureau ICE. Leerlingen uit groep 8 van de basisschool maken een doorstroomtoets. Ze moeten zich dan eind maart aanmelden voor de middelbare school. Hierdoor maken alle leerlingen even veel kans op een plek op de school van hun voorkeur en op het voor hen best passende niveau. Er komt één week waarin leerlingen zich aanmelden voor de middelbare school.

Doordat er één aanmeldweek komt, veranderen de stappen van het schooladvies en de toets:

·       Uw kind ontvangt tussen 10 en 31 januari het schooladvies.
·       Uw kind maakt in de eerste twee weken van februari de doorstroomtoets.
·       Uiterlijk 15 maart ontvangen wij de uitslag van de doorstroomtoets.
·       U en uw kind ontvangen uiterlijk 24 maart van ons het definitieve schooladvies.
·       Tussen 25 maart en 31 maart melden alle leerlingen zich tegelijk, met hun definitieve advies, aan op de middelbare school.
·       Heeft uw kind de doorstroomtoets beter gemaakt dan stellen we het schooladvies naar boven bij.
Alleen als het in het belang van de leerling is, kan de school besluiten het advies niet te wijzigen.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Halverwege en aan het einde van elk schooljaar worden toetsen van het Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling (CITO) afgenomen voor ons leerlingvolgsysteem. Deze tussenresultaten leveren belangrijke input voor het bijsturen van het onderwijsaanbod, zowel individueel als op groepsniveau.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Schooladvies

Groep 7

Tijdens het oudergesprek in oktober wordt er een indicatie voor het uitstroomniveau gegeven. Hierbij worden de punten meegenomen waar een schooladvies op is gebaseerd. Hiermee hebben ouders een richtlijn om op de scholen voor voortgezet onderwijs te gaan kijken.

Groep 8

Met het schooladvies wordt een uitstroomniveau gegeven. Het schooladvies komt tot stand tijdens overleg van de leerkrachten van groep 6, 7, 8 en de kwaliteitscoördinator.

In het schooladvies wordt gekeken naar:

- Leerwerkhouding. Hierbij wordt gekeken naar: zelfstandigheid, concentratie, motivatie, huiswerkattitude, nauwkeurigheid

- De ondersteuningsbehoeften in leerontwikkeling, werkhouding en sociaal emotionele ontwikkeling

- Resultaten Leerlingvolgsysteem groep 3 t/m 8

- Eigen wens leerling

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Op Bibit bieden we kinderen gereedschappen aan die ze nodig hebben om uiteindelijk te groeien tot een volwassene met (zelf)vertrouwen. Ook vinden we een positief-kritische kijk en respectvolle houding ten opzichte van zichzelf, anderen en de samenleving erg belangrijk. Het kind leert daarmee eigen verantwoordelijkheid te dragen en een grote mate van zelfstandigheid te ontwikkelen.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • samen
  • zelfstandigheid
  • (zelf)reflectie

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

Samen met de inspectie, teamleden, ouders en externen zijn wij voortdurend in dialoog (gesprek) om ons onderwijs te verbeteren.
Zo kunnen wij de kwaliteit van het onderwijs, waar nodig, verbeteren en kunnen we behouden wat goed is.

Terug naar boven