Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ouders kunnen hun kind ziek melden via het ouderportaal BasisOnline, deze melding komt direct bij de leerkracht.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Ouders kunnen verlof voor hun kind aanvragen via het ouderportaal BasisOnline. Deze aanvraag komt bij de directie binnen.
Leerplicht
Je kind is leerplichtig vanaf 5 jaar. Om precies te zijn: vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de maand dat je kind vijf jaar wordt. Vanaf dan is de leerplichtwet van toepassing: je kind mag niet meer zonder toestemming thuisblijven of buiten de schoolvakanties op vakantie gaan.
Vakantieverlof
Als een van de ouders vanwege seizoensgebonden arbeid in de zomervakantie niet minimaal twee weken op vakantie kan met het gezin, mag een kind buiten de schoolvakanties mee op vakantie. De directeur vraagt dan altijd om een werkgeversverklaring. Als je in de schoolvakantie bent ingeroosterd, wordt niet automatisch vakantieverlof toegekend. Een werkgever dient namelijk rekening te houden met werknemers met schoolgaande kinderen.
De procedure voor het aanvragen van vakantieverlof:
1. Vraag het vakantieverlof minimaal twee maanden van tevoren aan bij de schooldirectie via BasisOnline en een werkgeversverklaring.
2. Mogelijk vraagt de schooldirecteur een leerplichtambtenaar om advies.
3. Als het verlof akkoord is, krijg je zo snel mogelijk bericht.
4. Als het verlof niet akkoord is, krijg je uiterlijk acht weken na het indienen van het verzoek bericht. Je wordt dan van tevoren 'gehoord'. Bij een afwijzing van de verlofaanvraag ontvang je altijd informatie over de bezwaarschriftprocedure.
Andere vormen van verlof
Naast vakantieverlof zijn er ook andere wettelijke redenen voor verlof. Denk hierbij aan een huwelijk, sociale of medische redenen óf aan overlijden van familieleden tot een bepaalde graad. Wil je weten of verlof mogelijk is, neem dan contact op met de directeur. Bij een verlofverzoek van meer dan tien dagen neemt de directeur contact op met de leerplichtambtenaar.
De schooldirecteur is verplicht om de richtlijnen rondom verlofaanvraag-procedures stipt te volgen. Een leerplichtambtenaar voert regelmatig controles uit.
Verzuim
Naast ziekteverzuim bestaan er twee andere vormen van verzuim:
1. Luxeverzuim: eerder vertrek voor een vakantie/lang weekend of latere terugkomst van een vakantie/lang weekend zonder dat de school toestemming heeft gegeven. De school moet dit verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, die zo nodig een procesverbaal opmaakt.
2. Signaalverzuim: dit verzuim, dat zich vooral uit in spijbelgedrag, heeft vaak te maken met andere problemen. Denk aan school-/thuisproblemen of problemen van lichamelijke, psychische of culturele aard. Hoewel de benadering hiervan wezenlijk anders is dan bij luxeverzuim, kan de leerplichtambtenaar hierbij ook een procesverbaal opmaken.
Ouders kunnen dus om verschillende redenen verlof aanvragen voor hun kind. Als er géén verlof wordt toegekend, gebeurt het soms dat ouders hun kind ziek melden. De school schakelt dan de leerplichtambtenaar in, die wel/niet overgaat tot een huisbezoek. Als er geen sprake is van ziekte, kunnen de ouders een procesverbaal krijgen.