Basisschool De Klaroen

Ds. Ulferslaan 29 3612 BH Tienhoven (Gem. Stichtse Vecht)

  • Door onze buitenlessen hebben de leerlingen nog meer zin in leren en naar school gaan.
  • Kinderen houden niet van stilzitten. Het is allang bewezen dat frisse lucht en beweging kinderen helpt om dingen beter te onthouden.
  • Door Vreedzame school programma en samenwerkend leren, kunnen alle kinderen op school goed met elkaar overweg.
  • Elke week staat de school in het teken van een goede karaktereigenschap zoals bijvoorbeeld doorzettingsvermogen.
  • De kinderen van de Klaroen 
geven de school een cijfer bij de jaarlijkse tevredenheids enquête  9. Elke school heeft er 1, vraag ernaar!

Resultaten eindtoets

Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

In groep 8 krijgt elke leerling een persoonlijk advies voor het voortgezet onderwijs. Het advies is voor het onderwijssoort dat past bij het niveau van de leerling. Leerprestaties, aanleg en ontwikkeling op de basisschool spelen hierbij een rol. Leerlingen krijgen eerst het voorlopige schooladvies en daarna volgt een toets. Heeft de leerling een hogere toetsuitslag dan het gegeven schooladvies? Dan stelt de school het advies bij, tenzij het in het belang is van de leerling om dit niet te doen.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

Bezoek Inspectie van Onderwijs

Eens in de 4 jaar komt de inspecteur van Onderwijs langs op elke school.Goed functionerende scholen worden in het nieuwe inspectiekader gewaardeerd met een voldoende. Slechts 10 % van de scholen verdient de beoordeling GOED. Enkele citaten uit het rapport van de Klaroen:

- De kwaliteitszorg is sterk

- Het team kenmerkt zich door een professionele kwaliteitscultuur

- Opvallend is het eigenaarschap in het team en de bereidheid continue te werken aan verbetering

- Andere sterke punten zijn veiligheid en positief pedagogisch klimaat

- Leerlingen hebben hierin een belangrijke stem en bijdrage

- Sterk punt is de samenwerking met ouders en externe partners

Op basisschool Klaroen voldoen alle standaarden minstens aan de basiskwaliteit en op veel vlakken blinken we uit.

Citaat Hoofdinspecteur Arnold Jonk die bij de eindbeoordeling aanwezig was: ”De Klaroen mag trots zijn op de beoordeling ’goed’

want slechts 1 op de 10 scholen die door het Ministerie van Onderwijs wordt bezocht krijgt deze hoge beoordeling”.

Terug naar boven