Scholen kiezen per schooljaar een eindtoets. Ze kunnen kiezen uit vijf goedgekeurde eindtoetsen: de Centrale Eindtoets, ROUTE 8, de IEP Eindtoets, de Dia-eindtoets of de AMN Eindtoets">Resultaten eindtoets
In de grafiek hiernaast ziet u de gemiddelde score van de Eindtoets Route 8 die op onze school werd behaald in het schooljaar 2020-2021. We scoren zoals u ziet boven het landelijk gemiddelde.
We vinden het belangrijk onze leerlingen en hun vorderingen goed te volgen. Hiervoor maken we naast de methodegebonden toetsen gebruik van het Leerling Volg Systeem van het CITO. Deze methode onafhankelijke toetsing geeft een goed beeld van de ontwikkeling van het kind het en leert ons als school of onze beoogde tussenopbrengsten gehaald zijn. Waar nodig is sturen we ons onderwijs bij om een optimaal resultaat te kunnen behalen. Aanpassingen kunnen zowel op school-, klassen- als individueel niveau gemaakt worden.
Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023/2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.
Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.
Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.
- Alle resultaten worden genoteerd in het leerlingvolgsysteem ParnasSys.
- De tussenresultaten worden geanalyseerd uit ons leerlingvolgsysteem ParnasSys.
- Deze resultaten worden besproken met de IB-er in het voortgangsgesprek.
- De resultaten worden ook toegevoegd aan het leerlingrapport en worden besproken tijdens de oudergesprekken.
- Zo hebben de ouders in groep 7 al een beeld van de resultaten van de leerlingen en de voorlopige uitstroom van de basisschool.
- In groep 7 ontvangen ouders en leerlingen een voorlopig advies voor het VO.
- In groep 8 wordt dit voorlopig advies omgezet in een definitief advies voor het VO.
- Daarnaast worden de tussenresultaten afgezet tegen het onderliggende plan van aanpak wat beschreven staat in het document groepsanalyse.
- Dit plan is de basis van het monitorverslag waar de opbrengsten op school- en groepsniveau weergegeven zijn.
- Dit document wordt 3 keer per jaar geëvalueerd en indien nodig bijgesteld.
- De betrokkenen zijn: IB, leerkracht, Teamleider Onderwijs, directie.
Het advies voor het voortgezet onderwijs wordt op de Stefanus in groep 8 gegeven. Bij het eerste rapportgesprek in november geven we een voorlopig advies. Ouders en kinderen kunnen zich dan alvast gaan oriënteren. Met het tweede rapportgesprek in maart, als ook de uitslag van de Eindcito binnen is, volgt het definitieve advies. Bij beide gesprekken worden naast de ouders ook de kinderen uitgenodigd.
Ons advies komt tot stand in een overleg met de leerkracht van groep 7, de leerkracht van groep 8 en de Intern Begeleider. Naast de resultaten van de methodegebonden toetsen en de methode onafhankelijke toetsen (cito eindtoets, entreetoets gr 7 en het Leerling Volg Systeem), zijn ook werkhouding en taakaanpak belangrijke factoren die hierin worden meegenomen
In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
De Stefanusschool valt al jaren onder het ‘Basistoezicht’. Dit houdt in dat onze school het vertrouwen van de Inspectie van Onderwijs heeft en er in principe voor de periode van en jaar geen verder toezicht plaats vindt.
De rapporten van de Inspectie van Onderwijs over onze school zijn terug te vinden op http://www.onderwijsinspectie.nl/onderwijs/Primair+onderwijs