Tienuurtje/ lunch/traktaties
Op de Rotondaschool hebben we een voedingsbeleid opgesteld in samenwerking met de Gezonde School. Dit beleid vindt u terug op onze site. Zowel voor het tienuurtje als de lunch geldt: geef uw kind voldoende mee en leg de nadruk op gezond eten. Als uw kind jarig is, is het een aardige gewoonte om te trakteren. De voorkeur gaat uit naar een gezonde traktatie, zonder speeltjes. Is uw kind allergisch voor bepaalde voedingsstoffen en/of volgt het een speciaal dieet, kunt u dit doorgeven aan de leerkracht van uw kind.
Mobiele telefoons/smartwatches
U zult begrijpen, dat het als zeer lastig wordt ervaren als tijdens de lessen de telefoon gaat of er berichten worden gelezen of ingetoetst. Wij hebben begrip voor het feit dat de telefoon als communicatiemiddel tussen ouders en kinderen echter wel degelijk van belang kan zijn. Vandaar ook geen verbod op de aanwezigheid van een GSM (of smartwatch), maar:
- De mobiele telefoon staat onder schooltijd volledig uit;
- Alleen de leerkracht kan bij bijzondere omstandigheden toestemming geven de mobiele telefoon in school te gebruiken;
- De telefoon kan ná schooltijd buiten gebruikt worden, maar altijd buiten het schoolgebouw;
- Ieder kind is tijdens schooltijd altijd bereikbaar onder het vaste telefoonnummer van de school;
- Het meenemen van mobiele telefoons is voor eigen risico! Dit geldt ook voor smartwatches en duur speelgoed.
Het uitgewerkte protocol “Sociale Media” staat op de website www.skor-scholen.nl.
Aansprakelijkheidsverzekering
We doen er alles aan een zo veilig mogelijke speel en leeromgeving te creëren. Maar soms gaat het toch mis. De school is dan niet automatisch aansprakelijk. De ouders van kinderen tot 14 jaar zijn, ook als het voorval zich onder schooltijd voordoet, volgens de wet aansprakelijk. Bij een ongelukje waar een kind door toedoen van een ander schade heeft geleden, zullen wij bemiddelen door de ouders in contact te brengen met de ouders van de veroorzaker van de schade. De schade kan wellicht verhaald worden op de WA-verzekering van de tegenpartij. Wij raden ouders daarom aan dat zij zelf ook altijd een WA-verzekering afsluiten.
Ongevallenverzekering
Het bestuur van de Stichting Katholieke Onderwijsbelangen Rivierenland (SKOR) heeft voor al haar scholen een ongevallenverzekering voor kinderen en medewerkers. Deze verzekering geldt voor de tijd dat zij op school zijn en tijdens activiteiten, zoals excursies en sportdagen. De verzekering geldt ook voor ouders (of anderen) die meehelpen bij activiteiten in of buiten de school. De verzekering geldt ook tijdens de reistijd van huis naar school en weer terug, via de normale route en zonder noemenswaardige onderbreking van de reis.
Informatiebeveiliging en privacy, AVG
De digitale leermiddelen en systemen verzamelen steeds meer leerlinggegevens die moeten worden beschermd. Daarnaast maakt ook de aanwezigheid van de school en leerlingen op het internet en sociale media dat het thema privacy niet uit het onderwijs is weg te denken. Onze stichting SKOR heeft daarom in samenwerking met Your Safety Net de organisatie gescreend en de benodigde documenten opgesteld om de veiligheid van gegevens te kunnen waarborgen. Jorica Dees is de AVG- functionaris binnen ons bestuur. Voor alle documentatie verwijzen we naar de website van SKOR.
Jeugdgezondheidszorg op de basisschool
Ouders, school en Jeugdgezondheidszorg (JGZ) zorgen er samen voor dat een kind zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Samen houden we in de gaten hoe het met een kind gaat op het gebied van vriendschappen, schoolprestaties, gezondheid, spraak/taalontwikkeling en lichamelijke ontwikkeling. Daarom nodigt de JGZ uw kind uit voor een aantal onderzoeken.
Uw kind wordt voor de onderzoeken even uit de klas gehaald. Als ouder hoeft u niet aanwezig te zijn bij de onderzoeken. Wilt u er toch graag bij zijn of heeft u bezwaar tegen de onderzoeken? Neem dan gerust contact op met de JGZ. Als u mailt, zet dan de naam en geboortedatum van uw kind in de mail. Zowel voor als na de onderzoeken krijgt u bericht. De onderzoeken zijn gratis. De werkwijze staat uitgelegd in de folder Jeugdgezondheidszorg 4-12 jaar.
Spraak- en taalonderzoek voor kinderen van 4/5 jaar
De spraak- en taalontwikkeling is belangrijk voor het leren lezen, het meedoen met de lessen op school en het contact maken met anderen. Daarom biedt de GGD-logopedist in de kleuterperiode voor ieder kind een spraak- en taalonderzoek aan. Zij let tijdens het gesprekje met uw kind op de stem, de uitspraak, de taalontwikkeling, het mondgedrag en het gehoor. Uw kind benoemt plaatjes, zegt woorden en zinnen na en voert opdrachten uit met speelgoed.
Gezondheidsonderzoek voor kinderen van 5/6 jaar en 10/11 jaar
Op twee momenten tijdens de basisschoolperiode biedt de GGD een gezondheidsonderzoek aan: in het jaar dat uw kind 6 wordt en in het jaar dat uw kind 11 wordt. Uw kind wordt gemeten en gewogen en bij alle 5/6-jarigen wordt gecontroleerd of uw kind goed hoort en ziet. Bij 10/11-jarigen gebeurt dit alleen als er twijfels zijn. Ook wordt een gesprekje gevoerd met uw kind over hoe het gaat. In het gesprekje met de 10/11-jarigen wordt gebruik gemaakt van een ‘praatplaat’.
Vaccinaties voor kinderen van 9 en 10 jaar
Tijdens de basisschoolperiode ontvangt uw kind uitnodigingen voor groepsvaccinaties. De vaccinaties beschermen uw kind tegen ernstige infectieziekten. Meer informatie vindt u op de website van de GGD en op de website van het RIVM (Rijksvaccinatieprogramma). Is uw kind nog niet (volledig) gevaccineerd? Maak dan een afspraak of neem contact op via: [email protected].
Mijn Kinddossier
De Jeugdgezondheidszorg werkt met Mijn Kinddossier. Hierin vindt u informatie over de ontwikkeling, groei en opvoeding van uw kind(eren). Het is ook de plek waar u online een afspraak wijzigt en vragenlijsten invult. Inloggen op www.mijnkinddossier.nl doet u met uw eigen DigiD.
Vertrouwenspersoon
Heeft u zorgen of klachten over grensoverschrijdend of ongewenst gedrag op school? Neem dan contact op met de onafhankelijke interne vertrouwenspersoon of met de externe vertrouwenspersoon van de GGD.