Prins Willem Alexanderschool locatie West

Burg Schullstraat 1 4001 VV Tiel

  • Schoolfoto van Prins Willem Alexanderschool locatie West
  • Schoolfoto van Prins Willem Alexanderschool locatie West
  • Schoolfoto van Prins Willem Alexanderschool locatie West
  • Schoolfoto van Prins Willem Alexanderschool locatie West
  • Schoolfoto van Prins Willem Alexanderschool locatie West

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

De resultaten van de Route 8 eindtoets van de afgelopen 3 jaren liggen steeds boven de ondergrens die is gesteld door de inspectie. De school voldoet aan de norm. 



 

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Regelmatig toetsen we of de kinderen de aangeboden leerstof beheersen. Op onze school nemen we 2 soorten toetsen af:

-    methode-gebonden toetsen: toetsing na instructie- en inoefenfase, om te kijken of de leerlingen de stof beheersen en de leerkracht zijn/haar doel bereikt heeft. Na elke methode-gebonden toets volgt een periode van herhaling, verrijking of verdieping.

-    methode-onafhankelijke toetsen. In januari en in juni nemen wij verschillende Cito-toetsen af. Deze toetsen geven een beeld van het niveau van de leerstofonderdelen technisch lezen, spelling, rekenen/wiskunde en begrijpend lezen.

De resultaten van de toetsen worden vastgelegd in ons leerlingvolgsysteem Parnassys, waardoor we steeds een duidelijk beeld hebben van de vorderingen van de leerlingen en het leerrendement. Met beide soorten toetsen kunnen we zien of kinderen blijven groeien in hun vaardigheid. Zowel op individueel als op groepsniveau analyseren we deze toetsen. Deze analyses worden besproken op groepsniveau en op schoolniveau en aan de hand van deze analyses wordt gekeken welke interventies nodig zijn om de opbrengsten te verhogen en op basis van deze gegevens wordt, indien nodig en mogelijk, actie ondernomen voor extra ondersteuning.  

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

In groep 8 wordt de voorbereiding op de overstap naar het voortgezet onderwijs een belangrijk onderwerp. De leerkracht bespreekt met u het pré- advies en na de kerstvakantie krijgt u het advies waarmee u met uw kind een school voor voortgezet onderwijs kunt gaan zoeken. Het advies wordt gebaseerd op basis van de resultaten van uw kind maar ook de interesse, motivatie en aanleg van het kind worden daarin meegenomen. Het advies wordt met u en uw kind besproken. Het advies is erop gericht dat uw kind in de meest geschikte vorm van het voortgezet onderwijs terecht komt en dat uw kind op die school goed mee kan komen. Onze school heeft een jarenlange traditie van overleg met de middelbare scholen in Tiel opgebouwd en het is fijn te merken dat onze adviezen vrijwel altijd overgenomen door het vervolg onderwijs.
Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Op de PWA locatie West leren we voor een kansrijke toekomst. Niet alleen op cognitief, maar ook op sociaal gebied. In onze visie hebben wij de ontwikkeling tot respectvolle en verantwoordelijke burgers een belangrijke plaats gegeven. We vinden het belangrijk om verantwoordelijkheid voor de samenleving en ons milieu te dragen. Dat we elkaar respecteren voor wie we zijn, in al onze diversiteit en verschillen met aandacht voor omzien naar elkaar en de wereld om ons heen. Iedereen moet zich op onze school gerespecteerd en geaccepteerd voelen. Wij willen een positief, gezond en sociaal veilig klimaat bieden waarin kinderen zich kunnen ontwikkelen naar hun eigen mogelijkheden. 

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Veilig en positief klimaat
  • Samen leven en samen werken
  • Vertrouwen

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

De school heeft een basisarrangement, dat wil zeggen dat er geen bijzondere maatregelen vanuit de onderwijsinspectie van kracht zijn. 

Terug naar boven