Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Wanneer een kind ziek is, wil de leerkracht dit uiteraard zo spoedig mogelijk weten. Ouders kunnen voor aanvang van de lestijd (vanaf 8.00 uur) contact opnemen met school om hun kind ziek te melden. Dit kan telefonisch of via Parro. De afwezigheid van leerlingen en redenen van afwezigheid worden door ons bijgehouden in ons administratiesysteem. Wanneer een leerling vaak en zonder geoorloofde reden afwezig is, nemen wij contact op met de leerplichtambtenaar.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Stichting OPO-R hanteert de wettelijke regels met betrekking tot leerplicht, verlof en schoolverzuim zoals vastgelegd in de Leerplichtwet (LPW). Met name van belang is het onderwerp ‘Vrijstelling wegens gewichtige omstandigheden’, dat tussen de scholen en ouders geregeld tot discussie leidt. We vatten daarom hieronder samen wat de LPW hierover zegt (art.11 onder g en art.14): Naast de bekende gronden voor het verlenen van vrijstelling van schoolbezoek zijn er andere gewichtige omstandigheden waarvoor verlof kan worden verleend, zoals huwelijk, begrafenis, verhuizing en ernstige ziekte van bloedverwanten. De LPW maakt daarbij onderscheid tussen verlof voor een periode van ten hoogste tien schooldagen per schooljaar en extra verlof voor een periode van meer dan tien schooldagen per schooljaar. In bijzondere gevallen (anders dan geregeld in de LPW) kan op verzoek van de ouders via de directeur van de school aan het bestuur vrijstelling van het onderwijs worden gevraagd. Bij aanvragen voor extra verlof voor ten hoogste tien schooldagen is de directeur van de school bevoegd een besluit te nemen. De leerplichtambtenaar van de woongemeente van het kind beslist over aanvragen voor extra verlof voor een periode van meer dan tien schooldagen per schooljaar.
Ouders kunnen verlof schriftelijk aanvragen met behulp van een verlofformulier (te verkrijgen bij leerkracht en/of administratie).