CBS De Verrekijker

Nederveen Cappelstraat 39 9561 KM Ter Apel

  • Schoolfoto van CBS De Verrekijker
  • Schoolfoto van CBS De Verrekijker
  • Schoolfoto van CBS De Verrekijker

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

In het schooljaar 2020-2021 is de DIA-toets afgenomen. De gemiddelde score was 344. Groep 8 telde 3 leerlingen. Het totale leerlingenaantal betrof 50.

In schooljaar 2021-2022 is de DIA-toets afgenomen. De gemiddelde score was 356,6. Groep 8 telde 7 leerlingen. Het totale leerlingenaantal betrof 68.  

In schooljaar 2022-2023 is de DIA-toets afgenomen. Groep 8 telde 9 leerlingen. De gemiddelde score was 358,8. Op rekenen was de hoogste gemiddelde score: 361,5.

Op woordenschat was de laagste gemiddelde score: 352,8. 

88% Van de leerlingen scoorde 1F op rekenen, 100% 1F op taal en 100% 1F op begrijpend lezen.

50% Van de leerlingen scoorde 1S op rekenen, 75% scoorde 2F op begrijpend lezen en 62% scoorde 2F op taal. 

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

De tussenresultaten worden geanalyseerd en geëvalueerd binnen het team. Op basis van de tussenopbrengsten worden de groepsplannen door de leerkrachten aangescherpt of aangevuld. De aanpak die daar uitrolt wordt met ouders besproken. Vanaf groep 5 worden de aanpak met ouders én leerlingen besproken.  

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

De uitstroomadviezen voor naar het VO worden zorgvuldig gegeven.  Aan het einde van groep 6 geeft de leerkracht op basis van observatie van de metacognitieve vaardigheden (zelfstandigheid, werkhouding, motivatie) en de resultaten van de toetsen van het leerlingvolgsysteem een indicatie van het te verwachten advies aan de ouders tijdens de voortgangsgesprekken. De ouders en de leerling krijgen hierdoor de kans om zich tijdig te laten informeren door de verschillende VO-scholen in en buiten de regio. 

Aan het einde van groep 7, wanneer ook de Plaatsingswijzer grotendeels is ingevuld wordt er een voorlopig advies gegeven door de leerkracht tijdens het voortgangsgesprek met de ouders en de leerling. Tijdens dit gesprek wordt het plan van actie opgesteld en besproken: wat is er nodig voor een hoger advies of om het advies te definitief te maken? 

Na de M-toetsing in groep 8 (rond februari) wordt het definitieve adviesgesprek gepland met de ouders en de leerling. Tijdens het definitieve adviesgesprek komt ook de keuze voor het VO ter sprake en kunnen aanmeldformulieren worden meegegeven. De ouders vullen deze vervolgens zelf in en zorgen voor de verzending naar de VO-school van hun keuze.  

Als de verwachting (op basis van de resultaten) is dat de leerling een PRO-verwijzing gaat krijgen dan wordt dit gedurende het groep 7-jaar met de ouders besproken. Aan het begin van groep 8 wordt de leerling door de ouders (met hulp van de school) aangemeld voor een onderzoek op de PRO-school. De uitslag van dit onderzoek wordt door de PRO-school met de ouders besproken en zij geven aan of deze uitslag gedeeld mag worden met de basisschool. 

Door ouders veel te betrekken bij de resultaten van hun kind kan een uitstroomadvies nooit een verrassing zijn. Toch kan het gebeuren dat ouders het niet eens zijn met het gegeven advies. Zij kunnen dan in bezwaar gaan bij de directie van de school. 

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

De school biedt kinderen een veilige omgeving van waaruit de wereld kan worden ontdekt. Samenwerken en elkaar helpen wordt gestimuleerd. Vertrouwen in zichzelf hebben en in anderen speelt hierbij een belangrijke rol waar met behulp van de Kanjertraining aan wordt gewerkt. 

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Veilig voelen
  • Vertrouwen hebben
  • Samen werken

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

In februari 2023 heeft de Inspectie een kwaliteitsonderzoek uitgevoerd op CBS De Verrekijker. Het oordeel van de Inspectie is dat de kwaliteit van het onderwijs op De Verrekijker voldoende is. In de bijlage is het volledige rapport in te zien. 

Terug naar boven