Een kind kan om de volgende redenen op een school worden aangemeld:
a. een kind bereikt de leeftijd van vier jaar;
Een kind kan worden aangemeld vanaf de dag waarop het kind de leeftijd van drie jaar bereikt.
b. vanwege verhuizing vanaf een andere basisschool;
Als ouders het kind willen aanmelden bij een verhuizing, moet er wettelijk gezien een uitschrijvingsformulier via het ROD (register onderwijsdeelnemers) uitgewisseld zijn (in de praktijk vindt eerst inschrijving plaats, waarna de uitschrijving is uitgewisseld). De school krijgt tevens een onderwijskundig rapport van de afleverende school. Met ouders wordt een kennismakingsgesprek gehouden, waarmee de aanmeldprocedure start.
c. vanwege wisseling van basisschool;
Bij wisseling van basisschool gaat het om kinderen die bij een andere basisschool worden aangemeld en waarvan ouders om redenen de inschrijving op de huidige school willen beëindigen. Voordat de aanmeldprocedure wordt opgestart, zal altijd eerst contact opgenomen worden met de basisschool van herkomst.
d. vanwege terugplaatsing vanuit het speciaal basisonderwijs / voorziening;
Bij terugplaatsing van een kind vanuit het speciaal basisonderwijs of voorziening naar het reguliere basisonderwijs zijn de procedures van het samenwerkingsverband hiervoor leidend.
e. vanwege doorverwijzing van een voorziening voor anderstaligen;
Kinderen die op een voorziening van anderstaligen hebben gezeten, kunnen op het moment dat hun ouders statushouder zijn geworden, onderwijs volgen op het regulier basisonderwijs.Ouders melden hun kind aan bij een school naar keuze. Op basis van de taalbeheersing van het Nederlands en/of zelfredzaamheid op het moment van aanmelden, kan besloten worden een kind tijdelijk eerst gebruik te laten maken van een taalklas/schakelklas voor anderstaligen in de regio.
f. rechtstreeks vanuit het buitenland.
Kinderen kunnen rechtstreeks vanuit het buitenland een reguliere basisschool bezoeken. Indien de taalvaardigheid en/of sociaal emotionele ontwikkeling nog niet op het gewenste niveau is, kan een kind eerst tijdelijk worden opgevangen in een taalklas/schakelklas in de regio. Dit geldt vanaf groep 3, kleuters worden direct opgevangen op de reguliere basisschool.
Aanmeldprocedure
Voorafgaand aan de aanmelding, vindt altijd een informeel kennismakingsgesprek plaats tussen de ouders, soms het kind en de directeur. Tijdens dit gesprek wordt informatie uitgewisseld tussen school en ouders.
De ouders informeren de school over de ondersteuningsbehoefte van het kind en hebben een informatieplicht. De directeur geeft na afloop van het gesprek, indien gewenst, het aanmeldformulier mee. Ouders melden hun kind schriftelijk aan m.b.v. dit aanmeldformulier.
Toelating
Zodra een ouder een aanmeldformulier volledig heeft ingevuld, ondertekend en ingediend, is de aanmelding definitief en gaat de inschrijvingsprocedure starten. Vanaf dat moment geldt de zorgplicht passend onderwijs.
Deze zorgplicht betekent dat de school de verplichting heeft:
- Te beoordelen welke ondersteuningsbehoefte een kind heeft.
- Te onderzoeken of de school deze ondersteuningsmogelijkheden kan bieden.
- En, indien hier niet aan voldaan kan worden, samen met ouders op zoek te gaan naar eenpassende plek.
Na schriftelijke aanmelding door de ouders beslist de school binnen zes weken of zij een kind toelaten. Wanneer vanuit het aanmeldformulier en/of het aanmeldgesprek met ouders blijkt dat aanvullende ondersteuning bij het kind gewenst is, brengt de schoolleider met de intern begeleider deze behoeften in kaart. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van beschikbare onderzoeksgegevens, aanvullend onderzoek, gesprekken met deskundigen en/of informatie vanuit de kinderopvang of de vorige school. Belangrijk hierbij is dat de ouders voldoen aan hun informatieplicht naar school over de ondersteuningsbehoefte van het kind.Vervolgens wordt gekeken of de school aan deze behoefte kan voldoen.
Binnen een termijn van zes weken, eventueel verlengd met maximaal vier weken, moet de school duidelijkheid aan ouders geven of ze de nodige ondersteuningsmogelijkheden hebben om het kind te kunnen plaatsen.
Als blijkt dat de school een passende plek is, wordt het kind ingeschreven.
Een besluit om niet in te schrijven
Er is sprake van niet toelating als de school de aanmelding van ouders afwijst. Bij niet toelaten is een concrete afweging gemaakt tussen enerzijds het individuele belang van het kind en anderzijds tussen het algemeen belang van de school en de andere kinderen.
Ouders ontvangen een schriftelijk bericht met de toelichting over de keuze tot niet toelaten. Ouders kunnen hiertegen binnen zes weken schriftelijk bezwaar indienen bij het bestuur van Elan. Binnen vier weken wordt opnieuw een afweging gemaakt, ouders krijgen de mogelijkheid hun verhaal te doen. Zijn ouders het niet eens met de nieuwe beslissing, dan kunnen zij zich wenden tot de bestuursrechter.
Grond voor niet inschrijven
De school is vol.
De school kan niet voorzien in de ondersteuning die een leerling nodig heeft. Een school kan handelingsverlegen zijn als het gaat om het pedagogisch handelen, het garanderen van de veiligheid voor de leerling alsmede de klasgenoten, het didactisch aanbod, het bieden van toezicht (zgn. achterwacht/time-out plek), de benodigde voorzieningen in het gebouw, de zelfredzaamheid van de leerling, een tekort aan formatie en/of ernstige verstoringen van de orde, rust en ontwikkeling.De mate van deze handelingsverlegenheid is per school verschillend en heeft te maken met zaken als groepsgrootte, expertise, populatie, omgeving, gebouw etc.