Basisschool "De Maasparel"

Nieuwendijk 22 6107 AW Stevensweert

Hoofdingang via de grote speelplaats. Links, achter het hek, het kindercentrum Ut Kerreraad.

In het kort

Toelichting van de school

De informatie over onze school is geschreven om u een zo goed mogelijk inzicht te geven in onze school en is bedoeld voor de ouders van onze (toekomstige) leerlingen.Deze informatie geeft aan waar de school voor staat en wat u van ons mag verwachten. Algemene informatie die voor alle scholen van de Stichting Wijzers in Onderwijs hetzelfde is, kunt u vinden op de website van de stichting www.wijzersinonderwijs.nl (documenten). Als u meer wilt weten over wie wij zijn en hoe wij werken, dan bent u van harte welkom op onze school.  Samen willen we dat uw kind veel leert en met plezier naar school gaat! Mocht u zaken missen of hebt u suggesties voor verbetering van deze gids, aarzel dan niet om contact op te nemen

Missie en visie

Kenmerken van de school

  • samen leren
  • samen werken
  • vertrouwen
  • zelfstandigheid

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Toelichting van de school

Onze leerlingen komen voornamelijk uit de dorpen Ohé en Laak en Stevensweert. Er komen ook enkele kinderen uit de omliggende dorpen.

Onze school telt plm. 150 leerlingen.

Op school hebben we een leerlingenraad en 2 kinderen uit de bovenbouw nemen deel aan de kinderraad van de gemeente Maasgouw.

Als school vinden we het van belang om transparant te zijn over de omstandigheden die leiden tot de samenstelling van de groepen. Van de overheid krijgt de school momenteel geld om 6 gecombineerde* groepen te maken. Dit betekent dat we altijd verschillende leerjaren* zullen moeten samenvoegen en/of splitsen. We streven er hierbij naar om de belangen van het kind, van de gehele klas en organisatorische zaken zo goed mogelijk af te wegen. 

In de praktijk betekent dit dat kinderen in hun 8 schooljaren meerdere malen in een samengevoegde of gesplitste klas kunnen komen te zitten. Het combineren van verschillende leerjaren hoeft niet een combinatie van op elkaar volgende leerjaren te zijn.

Het team beslist samen welke combinaties/splitsing gemaakt worden en welk personeelslid welkegroep krijgt. Dit doen we, zodat we naar ons inzicht het onderwijs zo goed mogelijk kunnen inrichten. Welke groepen bij elkaar komen, welke groepen er gesplitst worden en hoe er gesplitst wordt, hangt van verschillende factoren af. 

De factoren die een rol spelen:

-Leerlingenaantal per leerjaar.

-Groepsfactoren zoals ondersteuningsbehoeften in een totale groep.

-Het aantal personeelsleden waar we recht op hebben n.a.v. ons leerlingenaantal en daarmee het financiële budget. Dit wordt bovenschools bepaald. Er is geen garantie dat we altijd 6 combinatiegroepen kunnen maken. Bovenschools wordt eveneens de groepssamenstelling en personeel besproken.

-Onderwijskundige factoren zoals de planning van lessen en lesaanbod.  

*gecombineerde groepen: zijn 2 leerjaren samen gevoegd: bv groep 1 en 2.**leerjaar: is het jaar waar het kind onderwijskundig in zit: bv groep 1.

De groepensamenstelling voor 2023-2024:

groep 1a/2a

groep 1b/2b

groep 3/4a

groep 4b/5

groep 6/7a

groep 7b/8


Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
138
Landelijk gemiddelde
214

Bron

Verdeling naar leerjaar en leeftijd

Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Bron

Schooltijden en opvang

Toelichting van de school

Lunch tussen de middag van 12.00 tot 12.45 uur: De kinderen nemen zelf voor de lunch iets te eten en te drinken mee.

Ochtendpauze om 10.15 uur tot 10.30 uur voor alle kinderen. De groepen 3 t/m 8 eten buiten. De groepen 1 en 2 eten om 10.30 uur binnen bij de leerkracht. De kinderen mogen dan een boterham/koek en/of fruit meenemen voor tijdens de ochtendpauze. Iedere dinsdag, woensdag en donderdag is Gruitendag. Dan mag uw kind uitsluitend fruit of groente meenemen naar school voor de ochtendpauze. 

In het kader van het projekt JOGG (Jongeren op gezond gewicht) vanuit de gemeente Maasgouw, streven we ernaar dat de kinderen geen suikerhoudende frisdranken meer meenemen. We zijn overgestapt op het drinken van water.  U kunt het water op smaak brengen door er eventueel groente of fruit in te doen. Zo krijg je een lekkere water-cocktail. Een eigengemaakte thee mag ook. Natuurlijk kunnen we niemand verplichten om water mee te nemen. Dit waterproject is alleen in de ochtendpauze en niet tijdens het overblijven. 

Van september t/m februari, krijgen de kinderen vanuit het Schoolfruit EU project, 3x per week gratis fruit/groente. Voor dit project worden we al dan niet, jaarlijks ingeloot. Het fruit wordt in de ochtendpauze om 10.15 uur uitgedeeld. Welk fruit/groente er die week/per dag is, komt op donderdag in de week ervoor, op de website te staan. Kinderen zijn vrij om nog iets van thuis mee te nemen. Fruit wat die dag overblijft van het EU project, gaat diezelfde dag naar Ut Kerreraad.

Veelgestelde vragen

Weergave Schooltijden en opvang

Handige informatie

Waar wonen de leerlingen van deze school?

Bron

Sociale veiligheid op deze school

Toelichting van de school

School- en klassenregels

Op schoolniveau en in de verschillende groepen zijn er schoolregels en de groepsafspraken waar de leerlingen zich aan dienen te houden. Op het moment dat een leerling dat niet doet en de leerkracht of andere leerlingen hiervan hinder ondervinden, wordt de leerling daarop aangesproken. Verder zijn de afspraken en regels verbonden met onze sociaal-emotioneel methode KWINK. 

Terug naar boven