Onderwijs Expertise Centrum 't Ravelijn

De Vesting 15 8332 GL Steenwijk

  • Schoolfoto van Onderwijs Expertise Centrum 't Ravelijn
  • Schoolfoto van Onderwijs Expertise Centrum 't Ravelijn
  • Schoolfoto van Onderwijs Expertise Centrum 't Ravelijn
  • Schoolfoto van Onderwijs Expertise Centrum 't Ravelijn
  • Schoolfoto van Onderwijs Expertise Centrum 't Ravelijn

In het kort

Toelichting van de school

Geachte belangstellende, 

Het team van Onderwijs Expertise Centrum 't Ravelijn heet u van harte welkom op SchoolVenster. Wij zijn een school voor Speciaal (Basis) Onderwijs. Op onze school bieden wij onderwijs aan onderwijs aan leerlingen die op didactisch en/of gedragsgebied extra ondersteuning nodig hebben. Een toelaatbaarheidsverklaring van het samenwerkingsverband is noodzakelijk voor de toelating.  Onze kernwaarden zijn Respect, Veiligheid en Verantwoordelijkheid. Vanuit de gedachte dat we elke dag mogen en kunnen leren, proberen wij leerlingen op een positieve manier ervaringen op te laten doen, die hun ontwikkeling ten goede komen.

Hartelijke groet, namens het team van 't Ravelijn,

Connie Kok Bijker

directeur

Missie en visie

Kenmerken van de school

  • Respect
  • Veiligheid
  • Verantwoordelijkheid
  • Expertise
  • Professioneel

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Toelichting van de school

ONZE LEERLINGEN

't Ravelijn biedt onderwijs aan leerlingen die vanwege hun complexe onderwijsbehoeften niet op de gewenste manier tot leren en/of talentontwikkeling komen in het regulier onderwijs. Complexe onderwijsbehoeften kunnen ontstaan door; gedrag, psychiatrische problemen, hoogbegaafdheid, leerproblemen of combinaties hiervan. Op ‘t Ravelijn gaan ongeveer 200 leerlingen naar school. Wij bieden de leerlingen onderwijs waarbij we uitgaan van de mogelijkheden en de belangstelling van het kind. We sluiten daarbij aan bij de kerndoelen uit het speciaal (basis) onderwijs met een pedagogisch klimaat waarin leerlingen zich veilig voelen. 't Ravelijn is kort gezegd, bestemd voor kinderen bij wie het ontwikkelingsproces is verstoord of waar het verstoord dreigt te worden. De oorzaak, maar ook de aard daarvan is voor ieder kind anders. Ons team, dat gespecialiseerd is in speciale onderwijsbehoeften, probeert iedere dag opnieuw positief gedrag te stimuleren vanuit onze kernwaarden Respect, Veiligheid en Verantwoordelijkheid.

Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
213
Landelijk gemiddelde
128

Bron

Verdeling naar leerjaar en leeftijd

Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Bron

Schooltijden en opvang

Bij schooltijden en opvang wordt getoond hoe de school de schooldag inricht. Zichtbaar is welk rooster de school hanteert en welke vrije dagen en vakanties er zijn. Daarnaast is te zien of er voor- of naschoolse opvang is georganiseerd en zo ja, hoe en waar dat geregeld is.

Veelgestelde vragen

Weergave Schooltijden en opvang

Handige informatie

Waar wonen de leerlingen van deze school?

Bron

Sociale veiligheid op deze school

Toelichting van de school

Gezonde school

In 2023 zijn we ge(her)certificeerd als gezonde school, op het gebied van Sport en Bewegen. En in 2022 daarnaast op gebied van fysieke veiligheid. We vinden het belangrijk om kinderen op een positieve manier kennis te laten maken met sport en bewegen. Alle leerlingen krijgen twee keer per week sportles van onze ervaren sportleerkrachten. We bieden ook naschoolse sportlessen aan. Behalve bewegen, is er ook op andere gebieden aandacht voor een gezonde duurzame leefstijl. In juni 2020 hebben we met behulp van subsidie van de gezonde school en de gemeente Steenwijkerland een watertappunt op het plein laten aanleggen. Jaarlijks doen we mee aan de actie 'Schoolfruit'. Leerlingen krijgen dagelijks vers fruit en groente in de klas.

Rots en Water school

In 2020 is 't Ravelijn gecertificeerd als Rots & Water school. Alle leerlingen krijgen jaarlijks een lessenserie Rots & Water door gecertificeerde trainers (teamleden van de school).

Doel van het Rots en Water programma is het vergroten van de communicatie- en sociale vaardigheden en welzijn bij kinderen en jongeren en het voorkomen en/of verminderen van sociale problemen zoals pesten, conflicten, uitsluiting, meeloopgedrag en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Deze doelstelling wordt bereikt door het ondersteunen en bevorderen van de sociaal-emotionele ontwikkeling van kind, jongere en jong volwassene (4 - 18+). Daarbij wordt ouderparticipatie gestimuleerd en waar mogelijk getracht de buurt/wijk in dit proces te betrekken. Breed pedagogisch perspectief, Het Rots & Water programma kan worden beschouwd als een weerbaarheids -programma en anti-pest-programma, maar dan één dat zich onderscheidt van andere programma’s door zijn meervoudige doelstelling en het bredere pedagogische perspectief waarbinnen de training van weerbaarheid samen gaat met de ontwikkeling van positieve sociale vaardigheden. Weerbaarheid en sociale vaardigheden, rots en water, worden in balans gepresenteerd en getraind. Psychofysiek werken betekent dat via een actieve, fysieke invalshoek positieve sociale vaardigheden worden aangeleerd. Al spelenderwijs en via fysieke oefening worden sociale-communicatie-en confrontatievaardigheden aangeleerd.

Een basisschool mag zichzelf een Rots & Waterschool noemen als deze aan de volgende bepalingen voldoet:

* Alle kinderen elk jaar Rots en Water lessen krijgen. (Zie het Basisschool boek voor tienlessenplannen voor groep 1 tot en met 6, en het praktijkboek voor groep 7 en 8.)

* Alle leerkrachten geschoold zijn in Rots en Water, middels een één dag introductie training (EDIT) en/of tweedaagse training en/of driedaagse (basis)training.

* Tenminste 2 leerkrachten de driedaagse (basis)training hebben gevolgd.

* Tenminste 2 leerkrachten de Basisschool training hebben gevolgd.

* Het Rots en Water programma in het leerplan is opgenomen.

* Er op school een Rots en Watercoördinator aanwezig is verantwoordelijk voor coördinatie en kwaliteitsbewaking van de Rots en Waterlessen.

* Verder dient op de schoolwebsite en in de schoolgids duidelijk te staan vermeld dat de leerlingen elk jaar Rots en Water lessen krijgen, alle leerkrachten zijn geschoold in R&W en wat het programma inhoudt.

Samenwerkingspartners

Toelichting van de school

Onze ketenpartners en expertise binnen de school

't Ravelijn is een onderwijs expertise centrum voor kinderen met specifieke onderwijsbehoeften op gebied van gedrag, hoogbegaafdheid, leerproblemen, psychiatrie en diverse combinaties. Op onze school kunnen leerlingen voor extra ondersteuning in aanmerking komen. Dit kan zijn op het gebied van de touwladder (gedragsondersteuning), extra bewegingsonderwijs, logopedie, fysiotherapie, cognitieve gedragstherapie en psychomotorische therapie. Logopedie, fysiotherapie en PMT wordt aangeboden op school door externe hulpverleners. De bekostiging van de therapie verloopt via de ziektekostenverzekering.

GGD IJSSELLAND

Elk kind heeft het recht om gezond en veilig te kunnen opgroeien. De gemeente waarin u woont heeft onze afdeling Jeugdgezondheidszorg gevraagd kinderen en hun ouders hierbij te ondersteunen. Bijvoorbeeld door gezondheidsonderzoeken te doen en adviezen en vaccinaties te geven. Maar u kunt ook tussendoor bij ons terecht. Onze jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en doktersassistenten denken graag met u mee. Veel ouders kennen ons al van het consultatiebureau. In de basisschoolperiode nodigen we uw kind een paar keer uit voor een gezondheidsonderzoek. Voor de gezondheidsonderzoeken ontvangt u een uitnodiging via de mail en een herinnering via SMS. De doktersassistente en de jeugdarts komen op school voor diverse gezondheidsonderzoeken. We nodigen u ook uit om bij dit onderzoek aanwezig te zijn.

De resultaten van de gezondheidsonderzoeken op school leest u terug in ons online ouderportaal ‘Mijn Kinddossier’. In Mijn Kinddossier: · vult u de vragenlijst in · vindt u de groeicurve (lengte en gewicht) van uw kind · vindt u meer informatie over onze gezondheidsonderzoeken · kunt u adviezen van onze jeugdarts en jeugdverpleegkundige nalezen Inloggen kan via www.ggdijsselland.nl/mijnkinddossier.nl. Wilt u in Mijn Kinddossier uw contactgegevens checken? Tussendoor een vraag? Als ouder weet u het beste hoe het met uw kind gaat. Maar twijfelt u ergens aan? Bel of mail ons. Of loop zonder afspraak binnen tijdens het inloopspreekuur! De tijden staan op onze website. Contact afdeling Jeugdgezondheidszorg Telefoon 088 443 07 02 (op werkdagen) | E-mail jeugdgezondheidszorg@ggdijsselland.nl Website www.ggdijsselland.nl

GGZ

We werken nauw samen met diverse GGZ instanties. We verkorten hiermee de lijnen en werken vanuit het idee ‘1 kind, 1 plan’. Ouders, school en hulpverlening werken vanuit dezelfde gedachte.

De Praatmaat

De praatmaat verzorgt de logopedie op onze school, www.depraatmaatgroep.nl. Als vast onderdeel van de intake op 't Ravelijn, wordt logopedie besproken. Indien logopedische zorg geïndiceerd is, neemt de logopedist contact op met de ouder/verzorger om de mogelijkheden te bespreken. Ouders kunnen zelf ook altijd contact opnemen met de logopedist via de leerkracht of via info@depraatmaatgroep.nl 

Fysiotherapie

Praktijk Fysiotherapie verzorgt de fysiotherapie op onze school, www.praktijkfysio.nl. Als vast onderdeel van de intake op 't Ravelijn, wordt fysiotherapie besproken. Indien fysiotherapie geïndiceerd is, neemt de therapeut contact op met de ouder/verzorger om de mogelijkheden te bespreken. Ouders kunnen zelf ook altijd contact opnemen met de fysiotherapeut via de leerkracht of via info@praktijkfysio.nl

Medicatie en samenwerking met andere instanties

Wij worden graag op de hoogte gehouden van de begeleiding die buiten school plaatsvindt en de medicatie die je kind evt. krijgt. Ook over veranderingen hierin worden wij graag geïnformeerd, dit kan namelijk belangrijk zijn voor de omgang met de leerling in de klas. Ook houden we deze informatie bij op de leerlingenkaart. Dit document is belangrijk voor leerkrachten en ondersteuners, op die manier bieden wij uw kind de juiste begeleiding. Vanzelfsprekend zijn wij bereid mee te werken als in het kader van een behandeling elders schoolinformatie noodzakelijk is.

Individuele hulp aan leerlingen

Er worden op school geen kinderen onder schooltijd geholpen door commerciële instellingen, waarbij de ouders voor bekostiging zorg dragen. Het maakt niet uit of deze hulp op school plaatsvindt of op een andere locatie.

Stagiaires

't Ravelijn biedt scholen de mogelijkheid aan om stu­denten stage te laten lopen. Dat wil dus zeggen dat je kind te maken kan krijgen met studenten van verschillende opleidingen, zoals de PABO, SPW, SPH, Pedagogiek, Logopedie, Fysiotherapie en diverse universiteiten. Deze studenten doen onder begeleiding activiteiten met kinderen en kunnen, met  toestemming, aanwezig zijn bij gesprekken. 't Ravelijn werkt met grote regelmaat mee aan onderzoeken vanuit diverse universiteit. Wij hopen hiermee een positieve bijdrage te leveren aan wetenschappelijke ontwikkelingen, welke ook in het belang zijn van uw kind.

Terug naar boven