Procedure aanmelding en inschrijving op de scholen van Op Kop
Passend Onderwijs
Per 1 augustus 2014 is de zorgplicht ingevoerd. Dit betekent dat scholen ervoor moeten zorgen, dat ieder kind dat op hun school zit, of dat bij hun school wordt aangemeld, een passende onderwijsplek krijgt binnen het samenwerkingsverband. Deze zorgplicht geldt formeel voor de schoolbesturen en is van toepassing op kinderen die extra (lichte dan wel zware) ondersteuning nodig hebben in het onderwijs. Voorheen moesten ouders zelf op zoek naar een passende onderwijsplek voor hun kind; nu ligt deze verantwoordelijkheid bij de scholen (schoolbesturen).
Zorgplicht
We geven ons onderwijs vorm vanuit onze openbare identiteit. Dat betekent dat ieder kind welkom is ongeacht verschillen in bijvoorbeeld godsdienst of levensbeschouwelijke opvattingen. De algemene toegankelijkheid van het openbaar onderwijs betekent echter niet dat een openbare school een kind nooit mag weigeren. Toelating is het uitgangspunt, weigering de uitzondering. Bij de uitvoering van de zorgplicht moet een schoolbestuur eerst kijken naar wat de school zelf kan doen. Dit staat omschreven in het schoolondersteuningsprofiel (SOP) van de school. Het uitgangspunt is dat de school (schoolbestuur) waarop het kind zit of is aangemeld, eerst alle mogelijkheden onderzoekt om het kind op deze school passend onderwijs te bieden. Wanneer de school een kind geen passende onderwijsplek kan bieden moet het bevoegd gezag van de school aangeven waarom de school de nodige zorg niet kan bieden en het kind niet kan toelaten. Als de school waar het kind op zit, of is aangemeld echt geen passend onderwijsaanbod kan realiseren, dan heeft de school een zogenaamde trajectplicht. Dat betekent dat de school dan zelf voor een goede, nieuwe, onderwijsplek voor dit kind moet zorgen. Bij het vinden van een goede school voor hun kind zijn ouder(s)/verzorger(s) uiteraard wel heel belangrijk. Ouder(s)/verzorger(s) met kinderen in de peuterleeftijd oriënteren zich op een nieuwe school, maar soms gebeurt het ook dat een kind al op een basisschool zit en dat het voor het kind beter is als het naar een andere school gaat. Meestal gebeurt dit omdat de huidige school niet aan het kind kan bieden wat het nodig heeft. Het zoeken naar een nieuwe school kan ook het gevolg van een verhuizing zijn.
Informatie voor de school
Bij het zoeken naar een nieuwe/andere school is het belangrijk dat ouder(s)/verzorger(s) aan de school tijdig informatie geven over hun kind. Het bevoegd gezag van een school (het schoolbestuur) kan hier vanaf 1 augustus 2014 een formeel verzoek voor indienen bij ouder(s)/verzorger(s). Van hen wordt dan verwacht dat zij alle relevante informatie over hun kind aan de school verstrekken. Wil de school eventueel nader onderzoek laten doen door bijvoorbeeld een gedragswetenschapper, dan moeten de ouder(s)/verzorger(s) daar toestemming voor geven. Ook moeten ouder(s)/verzorger(s) aangeven op welke andere scholen zij hun kind eventueel hebben aangemeld. Ouders kunnen hun kind bij meerdere scholen tegelijk aanmelden. Dit kan ertoe leiden dat meerdere scholen belast worden met de aanmeldprocedure. Ouders moeten wel melden bij welke andere scholen zij toelating hebben verzocht, zodat scholen onderling kunnen afstemmen. De school waar de leerling als eerste is aangemeld voor toelating, is zorgplichtig.
Tijdelijke plaatsing als `gastleerling` is mogelijk, ook als de leerling reeds is ingeschreven op een school. Een leerling kan onder voorwaarden een deel van het onderwijsprogramma volgen op een andere reguliere school. Een belangrijke voorwaarde is dat een leerling gedurende een termijn van ten hoogste drie maanden aaneengesloten het volledige onderwijsprogramma kan volgen. Verder wordt de eis gesteld dat een schriftelijke overeenkomst tussen de betrokken schoolbesturen wordt gesloten. Hierin wordt de termijn bepaald waarin de leerling onderwijs op de andere school volgt, welk deel van het onderwijsaanbod, het aantal lesuren per week per vak/onderwijsactiviteit en de aanwezigheid van een leraar van de school en andere begeleiding van de leerling. Ook worden afspraken gemaakt over eventuele verrekeningen van personele of materiële kosten.
Het is zeer belangrijk dat ouder(s)/verzorger(s) en school samen optrekken in het vinden van een passende school voor het kind. Ouders kennen het kind beiden goed. Er is vaak veel informatie beschikbaar over een kind. Door in openheid informatie met elkaar te delen, is de kans het grootst dat een passende school voor het kind gevonden kan worden die aansluit bij de wensen van de ouder(s)/verzorger(s).
Procedure
De komst van nieuwe leerlingen op de scholen van Op Kop verloopt volgens een aantal stappen, hieronder zijn deze beschreven.
Instroom van 4 jarigen
1.Intakegesprek
Bij aanmelding van nieuwe leerlingen wordt altijd een intakegesprek gehouden waarbij de directeur de situatie van de aangemelde leerling onderzoekt. In dit gesprek krijgt de directeur zicht op de situatie, zodat hij ouders de route kan uitleggen voor een eventuele aanmeldingsprocedure. Dit gesprek is puur oriënterend en ter kennismaking.
2. Voorlopig aanmeldingsformulier (facultatief)
Dit formulier wordt door de ouders indien nodig ingevuld, zodra de ouders kenbaar hebben gemaakt dat zij voornemens zijn om hun zoon of dochter bij de betreffende school in te schrijven. Bijvoorbeeld wanneer ouders in een heel vroeg stadium al laten weten dat zij hun kind willen aanmelden. Op het formulier worden alleen contactgegevens aangegeven, zodat de school de ouders in het vervolgtraject kan bereiken en informeren. De gegevens van het voorlopig aanmeldingsformulier kunnen in de toekomst gebruikt worden op het inschrijfformulier.
3. Aanmeldingsformulier
Het aanmeldingsformulier moet worden ingevuld als het kind drie jaar en negen maanden is. Op deze wijze verkrijgt de school actuele informatie, zodat de school kan bekijken of benodigde ondersteuning geboden kan worden. Naast de informatie uit het aanmeldingsformulier, kan de school ook bij andere instanties informatie opvragen. Wijs ouders hierbij op de informatieplicht en de wettelijke termijnen. Naast het aanmeldingsformulier wordt ook de lijst van het SiDi protocol aan ouders gestuurd via de mail (protocol meerpresteerders), zodat een inschatting gemaakt kan worden of er in het gegeven onderwijs rekening gehouden moet worden met kenmerken van hoogbegaafdheid. Na de aanmelding heeft de school 6 weken de tijd om te bekijken of de aangemelde leerling extra ondersteuning nodig heeft en of de school de benodigde ondersteuning kan bieden. Op basis van argumenten kan de school deze periode verlengen naar 10 weken. De school heeft in deze fase trajectplicht, maar nog geen acceptatieplicht. Wanneer de school de benodigde ondersteuning niet kan bieden, heeft de school de plicht om aan te geven waar de benodigde ondersteuning wel kan worden geboden. Dit kan een plek zijn op een andere Op Kop school of een andere school binnen het samenwerkingsverband.
4. Inschrijvingsformulier
Bij een positieve beslissing volgt de officiële inschrijving door middel van het “Op Kop Inschrijvingsformulier”. Op basis van dit formulier worden vervolgafspraken met ouders gemaakt over het meedraaien op de basisschool voor de 4e verjaardag van het kind.
Zij instroom van leerlingen in groep 1 tot en met 8
1. Intakegesprek
Bij aanmelding van nieuwe leerlingen wordt altijd een intakegesprek gehouden waarbij de directeur de situatie van de aangemelde leerling onderzoekt. In dit gesprek krijgt de directeur zicht op de situatie, zodat hij ouders de route kan uitleggen voor een eventuele aanmeldingsprocedure. Dit gesprek is puur oriënterend en ter kennismaking.
2. Voorlopig aanmeldingsformulier (facultatief)
Dit formulier wordt door de ouders ingevuld, zodra de ouders in een vroegtijdig stadium kenbaar hebben gemaakt dat zij voornemens zijn om hun zoon of dochter bij de betreffende school in te schrijven. Op het formulier worden contactgegevens aangegeven, zodat de school de ouders in het vervolgtraject kan bereiken en informeren. De gegevens van het voorlopig aanmeldingsformulier kunnen in de toekomst gebruikt worden op het inschrijfformulier.
3. Aanmeldformulier zij-instroom
Het aanmeldingsformulier moet minimaal 10 weken voor de gewenste inschrijfdatum worden ingevuld door ouders. Na de aanmelding heeft de school 6 weken de tijd om te bekijken of de aangemelde leerling extra ondersteuning nodig heeft en of de school de benodigde ondersteuning kan bieden. Op basis van gegronde argumenten kan de school deze periode verlengen naar 10 weken. De school heeft in deze fase trajectplicht, maar nog geen acceptatieplicht. Wanneer de school de benodigde ondersteuning niet kan bieden, heeft de school de plicht om aan te geven waar de benodigde ondersteuning wel kan worden geboden. Bij een verhuizing of onvrede op een andere school blijft de leerling ingeschreven op de vorige school totdat een andere school bereid is om in te schrijven.
4. Inschrijvingsformulier
Bij een positieve beslissing volgt de officiële inschrijving door middel van het “Op Kop Inschrijvingsformulier”. Op basis van dit formulier worden vervolgafspraken met ouders gemaakt over de start op de nieuwe basisschool.