Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Afmelden ziekte of verzuim
Ouders kunnen hun kind via Parro of vanaf 8.00 uur telefonisch afmelden, in beide gevallen met vermelding van de reden. Als de leerkracht om 9.00 uur geen afmelding heeft ontvangen wordt er contact gezocht met de ouders/verzorgers. De leerkracht houdt de afwezigheid van de kinderen bij in een registratiesysteem.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Verlof aanvragen
De mogelijkheden voor vakanties of verlof zijn aan strenge regels gebonden. In de leerplichtwet staat dat ouders er voor moeten zorgen dat hun kinderen naar school gaan. Zomaar wegblijven mag niet. Kinderen zijn leerplichtig vanaf hun vijfde verjaardag. Tot het kind zes jaar wordt mag het nog maximaal vijf uren per week thuisblijven. Dit uiteraard in overleg met de school. Als er dringende redenen zijn om uw kind thuis te houden kunt u dit aanvragen bij de directeur. Ongeoorloofd verzuim zal gemeld worden bij de leerplichtambtenaar.
Op vakantie buiten de schoolvakanties:
U mag uw kind buiten de schoolvakanties niet meenemen op vakantie. Doet u dit wel, dan overtreedt u de Leerplichtwet. Alleen in uitzonderlijke gevallen kunt u bij de schooldirectie een verzoek indienen voor verlof buiten de schoolvakanties.
Voorwaarden verlof voor vakantie buiten schoolvakantie ('beroep op vrijstelling'):
- De vakantie kan niet plaatsvinden in de vastgestelde schoolvakanties door het beroep van u of uw partner (seizoensgebonden werk of werk met een piekdrukte tijdens de schoolvakanties).
- Het verlof valt niet in de eerste 2 weken na de zomervakantie.
- Het gaat om een gezinsvakantie van maximaal 10 schooldagen.
- U mag uw kind maximaal één keer per jaar buiten de schoolvakanties meenemen op vakantie.
- De verlofaanvraag wordt tenminste 8 weken van tevoren ingediend bij de directeur van de school
Elke aanvraag voor vakantie buiten de schoolvakanties wordt individueel beoordeeld. De directeur kan u om een werkgeversverklaring of een eigen verklaring zelfstandige vragen. Soms vraagt de directeur de leerplichtambtenaar om advies.
Bent u het niet eens met een beslissing over de vrijstelling? Dan kunt u schriftelijk bezwaar maken bij degene die de beslissing heeft genomen.
Verlofregelingen voor kinderen inzake familieomstandigheden:
- Geoorloofd verzuim
Kinderen kunnen door ziekte of in verband met gewichtige redenen (ter beoordeling van de directeur) de school maximaal 10 schooldagen per schooljaar geoorloofd verzuimen. De ouders melden dat zo spoedig mogelijk aan de school (vooraf of binnen twee dagen na ontstaan van de verhindering). Voorbeelden van gewichtige redenen: doktersbezoek, verhuizing, huwelijk van familie, huwelijks- of ambtsjubileum, overlijden of ernstige ziekte van familieleden. Een verzoek om extra verlof bij gewichtige omstandigheden voor meer dan 10 schooldagen per jaar dient minimaal 1 maand van tevoren via de directeur van de school, aan de leerplichtambtenaar te worden voorgelegd.
2. Ongeoorloofd verzuim
Deelname van uw kinderen aan sportevenementen als sportwedstrijden, uitvoeringen, zijn in ieder geval geen redenen om vrijstelling van schoolbezoek te verlenen. Juridische consequenties: De ouder/verzorger die zonder toestemming een leerplichtige jongere van school houdt, begaat een strafbaar feit. Ook de directeur die (vermoedelijk) ongeoorloofd schoolverzuim niet meldt is strafbaar.
Verlof kan worden aangevraagd d.m.v. het formulier 'Aanvraag voor buitengewoon verlof'. Dit formulier is te verkrijgen via de directeur, maar is ook te vinden op de website van de school.