Basisschool Piet Prins - school met de Bijbel

Maarsdreef 22 9501 AM Stadskanaal

  • Schoolfoto van Basisschool Piet Prins - school met de Bijbel
  • Bij onze maandopeningen en vieringen tijdens het schooljaar 2023-2024
gebruiken we het thema:
David, een man naar Gods hart.
  • Schoolfoto van Basisschool Piet Prins - school met de Bijbel
  • Lekker spelen in de zandbak.

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Aan het eind van de basisschool maken alle leerlingen een verplichte eindtoets. Met de eindtoets laten leerlingen zien wat zij op de basisschool hebben geleerd. De leerkracht(en) geven de leerling een advies voor het onderwijsniveau in het voortgezet onderwijs. 

Eind groep 7 geven wij een voorlopig advies mee. Aan dat advies kunnen geen rechten worden ontleend. 

Vanaf het schooljaar 2023/2024 maken alle kinderen in groep 8 de doorstroomtoets, i.p.v. de eindtoets. Inhoudelijk verandert er niets aan de toets. Waarom dan toch een nieuwe naam? Omdat een kind zich na de basisschool doorontwikkelt op de middelbare school. Wat er verandert is dat kinderen de doorstroomtoets voortaan al in februari maken, direct nadat ze het schooladvies hebben gekregen.

Bij een hogere score dan het advies van de leerkracht wordt dit in principe bijgesteld  naar boven. Is de score lager? Dan verandert er niets. Nieuw is de landelijke aanmeldweek van 25 t/m 31 maart 2024. Tijdens deze week melden alle achtstegroepers zich tegelijkertijd aan bij een middelbare school. Omdat alle kinderen zo vroeg hun definitieve advies hebben, kunnen zij zich gelijktijdig op hun juiste niveau aanmelden. Zo heeft iedereen evenveel kans op een plek op de school van hun keuze. Zie ook 'handreiking ouders' in de bijlage. 


Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Wij gebruiken het (nieuwe) Leerlingvolgsysteem van 'Cito'. Deze toetsen worden in januari (middentoetsen) en juni (eindtoetsen) afgenomen.
Niet te verwarren met de 'Doorstroomtoets' van groep 8. Die nemen wij ook af van Cito. 

Elke groepsleerkracht maakt n.a.v. deze toetsen, zijn of haar observaties en andere gegevens, een analyse van de groep. Deze wordt vervolgens besproken met de intern begeleider en de directeur. Die maken op hun beurt van alle groepsanalyses een schoolanalyse. Zo werken wij planmatig aan het verbeteren van ons onderwijs.

In verband met de schoolsluiting in de corona periode maart - juni 2020 zijn de e-toetsen van juni 2020 niet afgenomen.
Daarna zijn alle toetsen volgens schema weeer afgenomen.
Voor groep 3 tot en met 8 zijn dat de toetsen: AVI, DMT, Spelling, Rekenen en Wiskunde en Begrijpend lezen. 

De resultaten van uw kind(eren) kunt u inzien in het ouderportal van ParnasSys en op het rapport van uw kind. De IB'er houdt na elke toetsronde gesprekken met de leerkrachten over de resultaten en de vervolgacties naar aanleiding van deze resultaten. Wij hebben afspraken geformuleerd over het maken van hulpplannen op het gebied van leergebieden en gedrag. De IB'er bewaakt deze afspraken en begeleidt collega's bij het opstellen en uitvoeren van eventuele hulpplannen. 

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Eind groep 7 geven wij na de 'midden-toetsen' een voorlopig advies mee. Dit advies heeft geen wettelijke basis. Maar is een indicatie voor ouders en leerlingen. Wij gebruiken hiervoor de 'plaatsingswijzer'. In groep 8 geven wij het zgn. definitief schooladvies aan ouders en kinderen. 

Na de eindtoets (die vanaf 23/24 doorstroomtoets gaat heten) kijken wij standaard of er leerlingen in aanmerking komen voor een nieuw advies. Wij werken nauw samen met de scholen voor voortgezet onderwijs in onze omgeving. Die contacten zijn goed. Van de scholen krijgen wij ook gedurende drie jaar een terugkoppeling waar onze oud leerlingen dan zitten en hoe het met ze gaat. 

Gaat uw kind volgend jaar naar groep 8? Dan weet U misschien al dat jouw kind geen eindtoets maar een doorstroomtoets maakt. Ook komt er een landelijke aanmeldweek voor de middelbare school. Wat moet je weten en hoe kun je je voorbereiden?  
VOOR MEER INFORMATIE, ZIE HET HOOFDSTUK (HIERBOVEN) 'RESULTATEN EINDTOETS'. Daar kunt u een bestand downloaden dat hierover gaat. 


Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Kinderen leren en ontwikkelen op school vaardigheden die nodig zijn om op een goede manier met anderen om te gaan. En om bij te dragen aan de samenleving. Het gaat om vaardigheden zoals samenwerken, ruzies oplossen en jezelf weten te redden. Door deze vaardigheden is het fijn en veilig op school en verbeteren de leerprestaties. Kinderen nemen op een positieve manier deel aan de maatschappij. 

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Respect voor elkaar
  • Veiligheid
  • Verantwoordelijkheid

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven