Welk anti-pestprogramma wordt gebruikt?
Op De Twiner maken wij gebruik van de methode 'Kwink'. Kwink is een online methode voor sociaal-emotioneel leren (SEL), inclusief burgerschap en mediawijsheid. Kwink biedt een doordacht SEL-programma, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en is gericht op preventie (van bijvoorbeeld pesten op school) en de kracht van een veilige groep.
Aan het begin van het schooljaar werken we met ‘De Gouden Weken’. Tijdens deze periode wordt er dagelijks gewerkt aan het vormen van de nieuwe groep. We doorlopen met elkaar de stappen die nodig zijn om een nieuwe fijne groep te worden. Hierbij valt te denken aan kringgesprekken, spelletjes, opdrachten etc. die allemaal gericht zijn op het samen een groep vormen. Ook wordt er in die periode aandacht besteedt aan afspraken op school en in de klas en wordt gesproken en inzichtelijk gemaakt welk gedrag gewenst is. Op storend en ongewenst gedrag volgt een consequentie. Voor echt pestgedrag hanteren wij een pestprotocol (zie website).
Als basisregel hanteren wij het principe NAR (Netjes, Aardig en Rustig). We verwachten dat leerlingen, leerkrachten en ouders zich op deze manier gedragen binnen de school, op het plein en bij een uitstapje. Voor verschillende ruimtes binnen en buiten de school hebben we deze NAR basisregel vertaald naar concrete gedragsverwachtingen en deze zichtbaar gemaakt voor een ieder.
Zo hebben we voor de pauzes afspraken over waar we op het plein mogen spelen, welke groepen er wanneer in de voetbalkooi mogen, e.d. Voor de fysieke veiligheid hebben we daarnaast de afspraak dat er in de pauzes geen wieltjes op het plein zijn (dus geen skeelers, eenwielers, skateboards, enz.). Na elke pauze (ochtend en middag) wordt het social bord in de groepen gebruikt om de pauze te evalueren. We monitoren de sociale veiligheidsbeleving op verschillende manieren. Zo maken we gebruik van de SCOL-vragenlijst. Deze wordt twee keer per jaar ingevuld door leerkrachten en door de leerlingen in de bovenbouwgroepen. En eenmaal per twee jaar wordt er een vragenlijst ingevuld door ouders en leerlingen via WMK (een kwaliteitssysteem voor het basisonderwijs).
Voor de fysieke veiligheid zijn ook afspraken vastgelegd, o.a. vastgelegd in het veiligheidsplan (zie website).
Specifieke aandachtspunten:
- Veilig naar school: In verband met de verkeersveiligheid vragen wij ouders/verzorgers om bij het halen en brengen zoveel mogelijk lopend of met de fiets naar school te komen. Wanneer u wel met de auto komt, graag niet parkeren in de Heert Piters de Jongstraat, maar in de andere straten rondom school waar plek is. Ook zijn er op de Georg van Saksenstraat ‘tút en derút plekken’.
- Rookbeleid: Vanaf 1 augustus 2020 moeten alle scholen een rookvrij schoolterrein hebben. Onze school wil leerlingen een gezonde en rookvrije leeromgeving bieden. Uit onderzoek blijkt dat ‘zien roken, doet roken’. Kinderen en jongeren beginnen gemakkelijker en eerder met roken als ze roken in hun omgeving zien. Een rookvrij schoolterrein helpt leerlingen niet te starten met roken en voorkomt ongewenst meeroken. Wij vragen u ook om zelf niet te roken bij de ingangen van de school in het zicht van de leerlingen. Bijvoorbeeld bij het brengen en ophalen van leerlingen.