Informatieavond:
Doel van de informatieavond groep 3 is de ouders mee te nemen in de manier waarop kinderen leren lezen. Ze maken in het kort kennis met de methode Veilig Leren Lezen. We bespreken hoe ouders hun kind thuis kunnen begeleiden bij het leren lezen en ouders ervaren ook zelf hoe het is om “opnieuw” te leren lezen. Verder hebben we aandacht voor de rekenmethode SEMSOM, de schrijfmethode en de aandachtspunten daarbij, het hoekenwerk, de rekencircuits, coöperatieve werkvormen en het bewegend leren. Doel van de informatieavond groep 8 is om ouders te informeren hoe de schoolkeuze tot stand komt. Verder wordt de opbouw van het schooljaar in groep 8 besproken en korte toelichting over de extra activiteiten zoals musical, kamp enz. Ouders kunnen tijdens deze avond vragen stellen over de schoolkeuze en het leerjaar groep 8. De bestanden die deze avond worden gedeeld, kunnen ouders ook terugvinden in Ouderportaal in de Boekenkast van groep 8.
Kennismakingsgesprek:
Doel van de kennismakingsgesprekken is het wederzijds uitspreken van de verwachtingen die de leerlingen, ouders en leerkrachten hebben m.b.t. de ontwikkeling van het kind in het schooljaar. Ouders en kinderen krijgen op woensdag een week voorafgaand aan het gesprek het kennismakingsformulier mee om in te vullen. Zij brengen dit formulier zelf mee naar het gesprek. Het formulier wordt zorgvuldig in de rapportmap van het kind bewaard.
Startgesprek:
Doel van het startgesprek is ouders informeren over de start op de basisschool. De leerkracht geeft aan of het kind al gewend is aan het dagritme en de routines op een schooldag. Het welbevinden van het kind staat in dit gesprek centraal. Ook kunnen ouders in dit gesprek aangeven hoe zij de start hebben ervaren. Duur: 15 minuten Aanwezigheid: De leerkracht die op die dag werkt en één of beide ouders zijn aanwezig bij het gesprek. Het gesprek vindt over het algemeen plaats meteen na schooltijd. Het kind waar het om gaat wordt erbij gevraagd.
Voortgangsgesprek:
Doel van het voortgangsgesprek is om het welbevinden en de voortgang van het kind te bespreken. Ook eventuele aandachtspunten voor de komende periode worden besproken. Met de ouders en kinderen van groep 8 wordt tijdens dit gesprek tevens het preadvies besproken.
Rapportgesprek:
Doel van het rapportgesprek is het bespreken van de vorderingen, het gedrag en het welzijn van het kind. In een schooljaar kennen we twee rapportperiodes. De kinderen van de groepen 1 t/m 8 krijgen tweemaal per jaar een rapportage mee. Deze rapportage gaat mee op vrijdag voorafgaand aan de week van de rapportgesprekken. Na iedere rapportperiode krijgen de ouders de gelegenheid de leerkracht van hun kind te spreken m.b.t. de vorderingen en het welzijn van hun kind. Dat geldt voor de ouders van alle kinderen, van groep 1 t/m groep 8. Bij het eerste en tweede rapport/KIJK registratie worden alle ouders uitgenodigd om de vorderingen van hun kind met de leerkracht te bespreken in een tienminuten gesprek. Met de ouders en kinderen van groep 7 wordt tijdens het tweede rapportgesprek tevens het preadvies besproken. In groep 6,7 en 8 wordt tijdens de ouderavond de Plaatsingswijzer getoond en besproken. Indien noodzakelijk worden de ouders tussentijds uitgenodigd voor een gesprek. Als de ouders zelf behoefte hebben aan een gesprek, dan kan dat geregeld worden met de desbetreffende leerkracht. We verwachten de aanwezigheid van de leerlingen vanaf groep 5 bij de oudergesprekken. Dit is noodzakelijk om het kind bewust te maken van zijn/haar mede eigenaarschap van de eigen ontwikkeling. Daarnaast kan het kind zelf vertellen wat hij/zij nog nodig heeft om beter tot ontwikkeling te komen.
Adviesgesprek:
Doel van het adviesgesprek is om het schooladvies van het kind te bespreken. Kinderen krijgen een week van tevoren het advies mee naar huis. De kinderen komen samen met ouders naar school om het advies te bespreken. Ouders, kind, leerkracht en lid MT bespreken het advies. Als ouders en kind het niet eens zijn met het advies bekijken we samen wat de vervolgstappen kunnen zijn. Wanneer ouders en kind het ermee eens zijn, bekijken we welke school gekozen wordt en of deze passend is bij het advies. Hierna legt de leerkracht uit hoe de inschrijfprocedure werkt. De nodige formulieren voor inschrijving worden meegegeven aan de ouders. Als afsluiting kijken we samen kort vooruit naar de rest van het schooljaar.
Kijkmoment:
Doel van de kijkmomenten is de betrokkenheid van ouders bij de ontwikkeling van hun kind te vergroten. Dit doen we door ouders samen met hun kind in de klas uit te nodigen. Ouders en kinderen kunnen dan samen het gemaakte werk bekijken. Ouders krijgen tijdens de kijkmomenten ook meer inzicht in dat waar hun kind op school mee bezig is. Kijkmomenten worden vastgelegd voor een heel schooljaar en gaan vooraf aan de oudergesprekken. Vijf keer per jaar krijgt u de mogelijkheid om in de groep van uw kind het werk te bekijken. De data hiervan staan op de schoolkalender.
Nieuwsbrief en website:
Iedere maand verschijnt er een nieuwsbrief, waarin u op de hoogte wordt gehouden van de diverse zaken die op school spelen. Er is ook een nieuwsbrief voor de kinderen. Verder heeft de school een website: www.bsvinkenbos.nl Op de website kunt u informatie over de school vinden.
Ouderportaal:
Vinkenbos maakt gebruik van het BasisOnline Ouderportaal als een digitaal communicatiemiddel met ouders. Ouders en school houden elkaar op de hoogte in een afgeschermde omgeving. Elke ouder heeft een eigen account. Als ouder bent u verantwoordelijk om een actuele-mailadres en mobiele telefoonnummer erin te zetten. U ontvangt via het ouderportaal regelmatig brieven en berichten van school. Daarnaast krijgt uw kind soms brieven mee naar huis, meestal van externe instanties.
Informatieverstrekking gescheiden ouders
Alle ouders hebben recht op informatie over hun kind van de school. Dit geldt ook voor ouders die gescheiden zijn. De ouder die is belast met het ouderlijk gezag (meestal de ouder bij wie het kind woont), heeft de verplichting om de andere, niet met het gezag belaste, ouder op de hoogte te houden van belangrijke aangelegenheden die het kind betreffen. Het is dus de bedoeling dat de ouder die niet met het gezag is belast, de informatie krijgt van de andere ouder bij wie het kind woont. Gegevens over schoolresultaten moeten dus ook via de met het gezag belaste ouder verstrekt worden.
Alle schriftelijke informatie wordt in enkelvoud aan het kind meegegeven. Als de ouder bij wie het kind niet woont hierom verzoekt bij de school, wordt de informatie ook aan hem/haar verstrekt. Als in de communicatie tussen gescheiden ouders storingen ontstaan, kan dat voor de school problemen opleveren. De niet met gezag belaste ouder heeft immers recht op informatie. De niet met gezag belaste ouder wordt, als hij/zij daarom verzoekt, door de school geïnformeerd over belangrijke feiten en omstandigheden over het kind. Dit gebeurt op een gelijke wijze waarop informatie wordt verschaft aan de ouder bij wie het kind woont.
Van belang is te weten, dat de ouder die het gezag heeft geen invloed kan uitoefenen op de informatieplicht van de school aan de ouder die niet met het gezag belast is. De ene ouder kan dus niet voorkomen dat de andere informatie krijgt. Beide ouders kunnen zich onafhankelijk van elkaar aanmelden in het ouderportaal. Via het ouderportaal wordt alle informatie op gelijke wijze met ouders gedeeld.