Het toelaten van kinderen
Oriëntatie:
Ouders zullen zich in de regel bewust oriënteren op een geschikte school voor hun kind. Oriëntatie kan leiden tot een nadere kennismaking met de school.
Aanmeldingsgesprek:
Ouders kunnen hun kind tenminste 10 schoolweken voor gewenste toelatingsdatum aanmelden bij een school van voorkeur. Wanneer ouders/verzorgers een kind aanmelden dat jonger is dan 3 jaar, wordt het kind op een wachtlijst met vooraanmeldingen geplaatst. Vanaf het moment dat het kind drie jaar is doch minimaal 10 weken voor de start van het schooljaar of datum waarop het kind ingeschreven moet worden, vindt er een aanmeldingsgesprek plaats tussen ouders en directie. Dit aanmeldingsgesprek wordt eveneens gezien als een verzoek tot inschrijving van het kind. Naast een sociaal element heeft dit gesprek tot doel de toelaatbaarheid van het kind te toetsen.
Inschrijving en toelating:
Na het oordeel over de toelaatbaarheid van het kind zijn de volgende situaties mogelijk:
1. Het kind wordt binnen 6 weken na het verzoek tot inschrijving toelaatbaar geacht tot de desbetreffende school. De school kan voorzien vanuit de basisondersteuning voorzien in een passend aanbod
2. Het kind komt in aanmerking voor extra ondersteuning en indien een passend aanbod geboden kan worden, wordt het kind binnen 6 weken na het verzoek tot inschrijving toelaatbaar geacht tot de desbetreffende school. De volgende stappen worden gezet:
- De school onderzoekt in overleg met ouders op basis van relevante informatie welke extra ondersteuning voor het kind nodig is. Vanuit het samenwerkingsverband kan hierbij ondersteuning geboden worden.
- Na vaststelling van de onderwijsbehoefte besluit de school of een passend aanbod geboden kan worden. Hierbij vormen het ondersteuningsprofiel van de school en de mogelijkheden van het samenwerkingsverband in de vorm van arrangementen met extra ondersteuning twee belangrijke pijlers. Indien een passend aanbod geboden kan worden, wordt het kind binnen 6 weken na het verzoek tot inschrijving toelaatbaar geacht tot de desbetreffende school.
3. Het kind is niet toelaatbaar. De volgende stappen worden gevolgd:
- Als de school geen passend aanbod kan bieden, zoekt de school binnen 6 weken na verzoek tot inschrijving een school die wel een passend aanbod kan bieden. Deze termijn mag 1 keer met maximaal 4 weken verlengd worden. Het samenwerkingsverband wordt in deze situatie altijd direct betrokken bij het proces, waarna de procedure van het samenwerkingsverband gevolgd zal worden.
- Tot het moment van plaatsing op de meest passende school, blijft de school waar het verzoek tot inschrijving is gedaan formeel verantwoordelijk voor de zorgplicht. Als er na 10 weken geen besluit is genomen over de toelating van het kind op de meest passende school, heeft het kind recht op een tijdelijke plaatsing op de school waar het verzoek tot inschrijving is gedaan. Tijdelijke plaatsing is ook van toepassing als er niet tijdig duidelijkheid is of het kind met een passend aanbod op deze school kan blijven.
Informatie verstrekt door ouders en/of anderen:
Om goede afwegingen te kunnen maken, vraagt de school relevante (extra) informatie op van de school/instelling van herkomst of verzoekt ouders gegevens te overleggen waaruit de behoefte aan extra ondersteuning blijkt. Van de ouders wordt verwacht dat zij van hun kind alle relevante informatie verstrekken die afkomstig kan zijn van het consultatiebureau, de huisarts, de school- en/of kinderarts en/of andere deskundigen. Ouders dienen alle relevante wijzigingen in de ontwikkeling van het kind tussen het tijdstip van aanmelding en daadwerkelijk intrede in de school z.s.m. te melden aan de directie van de school. Zoals ouders van de school optimale medewerking mogen verwachten, verwacht de school ook optimale medewerking van ouders.
Tussentijdse aanmelding:
Het komt voor dat ouders een kind gedurende het schooljaar tussentijds aanmelden. In zo’n geval staat het kind reeds ingeschreven op een school en wensen ouders om voor hun moverende redenen van school te wijzigen. Als hiervan sprake is, neemt de directie altijd contact op met de school waar de leerling ingeschreven is.
De Wet op het primair onderwijs bevat bepalingen over toelating, schorsing en verwijdering van leerlingen. Binnen de kaders van de wettelijke bepalingen is het college van bestuur van Nissewijs verantwoordelijk voor de vaststelling en de uitvoering van beleid betreffende toelaten, verwijderen, schorsen en veranderen van school van leerlingen. Daartoe is een beleidsdocument opgesteld met als doel zorgvuldig met de belangen van leerlingen, ouders en medewerkers om te gaan. Zie voor meer informatie onze website (https://www.nissewijs.nl/nl/wie-we-zijn/documenten/).