Scholen kiezen per schooljaar een eindtoets. Ze kunnen kiezen uit vijf goedgekeurde eindtoetsen: de Centrale Eindtoets, ROUTE 8, de IEP Eindtoets, de Dia-eindtoets of de AMN Eindtoets">Resultaten eindtoets
Wij gebruiken als eindtoets de IEP.
Na het afnemen van de Eindtoets analyseren we de resultaten. Als wij denken dat het hogere advies passender is voor de leerling, passen wij het definitieve advies naar boven aan. In schooljaar 2021/2022 hebben wij bij 28% van de leerlingen het advies verhoogd. Dit zijn over het algemeen kleine verschillen, bijvoorbeeld van basis naar basis/kader of van havo/vwo naar een puur vwo advies. Ons gegeven definitieve advies wordt nooit naar beneden bijgesteld.
Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.
Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.
Aan het begin van het schooljaar worden de doelen voor de Cito midden toetsen (januari) voor alle vakken vastgesteld.
Nadat de Cito M-toetsen zijn afgenomen worden de resultaten geanalyseerd, waarna de doelen voor de Cito- eindtoetsen (juni) worden bepaald.
Aan het eind van elk schooljaar worden alle toetsresultaten geëvalueerd en worden doelen en aandachtspunten voor het volgend leerjaar bepaald.
Tevens wordt er gereflecteerd op eigen handelen van de leerkrachten en waar nodig actie ondernomen.
Om het vervolgadvies zo objectief mogelijk te maken, hanteren wij de volgende procedure:
Na de CITO-E7 is er een bespreking tussen leerkrachten groep 7, leerkrachten groep 8, interne begeleiding en directie.
Een ieder stelt vanuit eigen expertise een vervolgadvies op. Ieder kind wordt besproken waarom dit advies passend is als voorlopig advies. Mocht er geen overeenstemming zijn, dan kan er nog bepaald worden om een NIO-toets af te nemen als extra objectief gegeven. Eind groep 7 krijgen de leerlingen hun voorlopige advies. Dit gesprek is met kind, ouder en leerkracht groep 7. Na de Cito M8 worden de adviezen op dezelfde wijze bekeken en zo nodig bijgesteld. In februari krijgen de leerlingen hun definitieve advies. Na de IEP-toets kan het advies naar boven bijgesteld worden. Een ieder bekijkt de resultaten en de definitieve adviezen. Met elkaar wordt er besproken en besloten welk advies verhoogd wordt. Dit wordt aan de ouders medegedeeld.
Wij vinden het belangrijk dat wij onze kinderen goed onderwijzen op zowel de leervakken dan wel op de sociale vlakken. Zeker gezien de veranderende maatschappij. Zo bieden wij Leer en Veerkracht aan om onze kinderen een brede ontwikkeling te geven op het gebied van zelfredzaamheid, geluk en positief denken. Daarnaast spelen wij in de groepen 3 t/m 8 Taakspel ter preventie en met als doel een positief pedagogisch klimaat.
Twee jaarlijks vullen de leerlingen de Zien! vragenlijst in en evalueren we de opbrengsten met elkaar en stellen we de begeleiding van kinderen bij waar nodig. Ons streven is dat elk kind op de Wegwijzer goed in zijn vel zit, gelukkig is en zich prettig voelt op school.
Op 8-9-2020 heeft de inspectie onze school succesvol bezocht voor de waardering goed.