De Vuurvogel, Openbare Daltonschool Spijkenisse

Zwanenhoek 41 3201 HT Spijkenisse

  • De school heeft een groen schoolplein en schooltuinen op eigen terrein
  • Werken aan je eigen reken- en taal doelen
  • Leerlingen werken buiten de klas, in de daarvoor ingerichte werkplekken.
  • Schoolfoto van De Vuurvogel, Openbare Daltonschool Spijkenisse
  • Goed Dalton-onderwijs is ..

Het team

Alle personeelsleden van de school vormen samen het team. Zowel de leerkrachten voor de klas, als het niet onderwijzend personeel. Vaak zijn er op een school specialisten aanwezig die extra ondersteuning bieden aan leerlingen die dit nodig hebben. Elke school kent daarin een eigen aanpak. Hoe het team is samengesteld en hoe de school bijvoorbeeld vervanging regelt? Dat kan alleen de school je vertellen.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Het is niet meer zo als vroeger dat een leerkracht altijd vijf dagen werkt en daarmee de enige leerkracht van een groep is. Vele leerkrachten werken parttime. Bovendien heeft elke fulltime leerkracht binnen de CAO wettelijk vastgestelde compensatie (Duurzame Inzetbaarheid).

In principe hebben alle groepen dan ook twee leerkrachten, hetzij een fulltime leerkracht die vervangen wordt i.v.m. compensatie, hetzij twee parttime leerkrachten. Zoals U wellicht weet, dreigt er een tekort aan leerkrachten in het basisonderwijs te ontstaan. Dit is nu al te merken door het tekort aan invalkrachten. Op 'de Vuurvogel' hebben we naast de groepsleerkrachten ook onderwijsassistenten en leerkrachtondersteuners die het team versterken. De onderwijsassistenten en leerkrachtondersteuners zorgen bij uitval voor de eerste opvang binnen de unit. 

Op 'de Vuurvogel' hebben wij de vervanging van afwezige leerkrachten als volgt geregeld:

Vervanging binnen 14 dagen

  • De school moet deze vervanging zelf opvangen.
  • De school heeft een vervangingstrap opgesteld.
  • De school vangt vervanging binnen de twee units zelf op (onderbouwunit: groep 1 t/m 4 en bovenbouwunit: groep 5 t/m 8).

Vervanging dat langer duurt dan 14 dagen

  • Indien mogelijk wordt er ingevallen door de andere leerkracht van de groep (bij parttimers) of door parttimers die in een andere groep lesgeven op 'de Vuurvogel'.
  • In gevallen waar geen inval beschikbaar is, wordt er unit gedraaid. De groepsleerkrachten nemen de instructies aan de groep over, de onderwijsassistent ondersteunt bij het draaien van de unit.
  • De school kan bij de VPRpool een beroep doen op een invalleerkracht voor de periode die vervangen dient te worden.
  • Bij geen beschikbaarheid van inval, wordt er binnen de eigen formatie gezocht naar vervangingsmogelijkheid.
  • In principe worden er geen groepen naar huis gestuurd. Er ontstaat in principe dus geen lesuitval.   

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Het onderwijs kan op verschillende manieren georganiseerd worden. De school kiest zelf hoe leerlingen worden gegroepeerd en wat de invulling is van de beschikbare onderwijstijd. Soms zijn er op de school extra middelen die helpen bij het organiseren van het onderwijs.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Groepsdoorbrekende niveaugroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

Binnen ons Dalton-onderwijs werken we in de groepen 1 en 2 thematisch. De domeinen Aardrijkskunde, Geschiedenis, Cultuur, Natuur en Wetenschap en techniek, lopen parallel aan de gebruikte integraal methode Alles-in-1 voor de groepen 4 t/m 8. De school heeft hier voor gekozen, zodat het aangeboden leerdomein ook groepsoverstijgend aangeboden kan worden.De onderwijstijd kan per jaargroep, individuele leerling of groepje leerlingen verschillen van bovenstaande onderwijstijd.

De school kijkt naar de onderwijsbehoefte van de individuele leerling gekoppeld aan de leerbehoefte van de groep!

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

Binnen ons Dalton-onderwijs werken we met de integraal methode Alles-in-1 voor de groepen 4 t/m 8. In deze methode zijn alle domeinen opgenomen, behalve Rekenen & Wiskunde en Bewegingsonderwijs. De school werkt per schooljaar aan 5 centrale thema's, te weten:

  • Aardrijkskunde
  • geschiedenis
  • Cultuur
  • Wetenschap en Techniek
  • Natuur

Deze thema's worden in alle groepen aangehouden, zodat het leerdomein ook groepsoverstijgend aangeboden kan worden.

De onderwijstijd kan per jaargroep, individuele leerling of groepje leerlingen verschillen van bovenstaande onderwijstijd.

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Alle leerlingen hebben hun unieke persoonlijkheid en een verschillende behoefte om te spelen en te leren. De meeste leerlingen leren op een regelmatige, gemiddelde manier volgens de leerlijnen. Een aantal leerlingen heeft meer tijd en instructie nodig om iets te kunnen leren. Daarnaast zijn er ook leerlingen die  maar weinig tijd en instructie nodig hebben om grote leerstappen te kunnen maken. De Vuurvogel werkt opbrengstgericht (op de harde en zachte opbrengsten!) waarbij we streven het maximale uit alle leerlingen te halen. We richten ons op de standaarden die op schoolniveau zijn vastgesteld. Van belang is dat we voor ieder kind de volgende vraag kunnen beantwoorden: Wat heeft dit kind nodig om zich naar vermogen te kunnen ontwikkelen, op didactisch en sociaal-emotioneel gebied?

Op het gebied van de algemene ondersteuning beschikt de Vuurvogel over 1 Intern Begeleider (IB) en 2 onderwijsassistenten. Daarnaast is er een ruimte voor één op één op begeleiding van leerlingen beschikbaar. Voor de ondersteuning van de cognitieve ontwikkeling beschikken we over een aantal specialisten binnen verschillende disciplines.

Voor de ondersteuning van de sociaal-emotionele ontwikkeling, het gedrag en de werkhouding zijn er eveneens een aantal specialisten.

Er wordt op school specifieke ondersteuning geboden voor hoog- en meerbegaafden. Op de Vuurvogel is er ondersteuning voor meer- en hoogbegaafde leerlingen in de vorm van het "Top-onderwijs".

Voor een meer specifieke beschrijving verwijzen we naar de bijlage SchoolOndersteuningsProfiel (SOP).

Welke specialisten ondersteunen op deze school?

Terug naar boven