Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
U meldt uw kind ziek door een beroep op Social schools te plaatsen. Ouders dienen de school/de groepsleerkracht zo spoedig mogelijk op de hoogte te stellen van ziekteverzuim, liefst voor aanvang schooltijd.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
U kunt verlof aanvragen voor uw kind door een bericht op Social Schools te plaatsen. Dit kunt u aanvragen voor verlof buiten de schoolvakanties "andere gewichtige omstandigheden'.
Extra verlof met een werkgeversverklaring mag alleen gehonoreerd worden als het gaat om seizoensarbeid en een ouder een jaar lang niet in staat is om binnen geen enkele schoolvakantie verlof te krijgen. Dus als een werkgever geen vakantieverlof in de zomervakantie kan geven, maar wel in de mei-,herfst-, kerst- of voorjaarsvakantie dan mogen wij de verlofaanvraag niet goedkeuren.
Bij een verlofaanvraag voor het bijwonen van een huwelijk, jubileum of uitvaart moet altijd een bewijsstuk worden toegevoegd zoals een uitnodiging.
-Voor verhuizing, maximaal 1 schooldag
-Voor het voldoen aan wettelijke verplichtingen, voor zover dit niet buiten de lesuren kan geschieden, geen maximale termijn
-Voor het bijwonen van het huwelijk van bloed- of aanverwant to en met de 3e graad in:
-Nederland, maximaal 1-2 schooldagen
-Buitenland, maximaal 5 schooldagen
Soort bewijs: trouwkaart (indien twijfelachtig kopie trouwakte)
-Bij ernstige levensbedreigende ziekte zonder uitzicht op herstel van bloed- of aanverwant tot en met de 3e graad, geen maximale termijn
Soort bewijs: doktersverklaring waar ernstige ziekte uit blijkt.
Bij overlijden van bloed- of aanverwant
in de 1e graad maximaal, 5 schooldagen
in de 2e graad maximaal, 2 schooldagen
in de 3e en 4e graad maximaal, 1 schooldag
in het buitenalnd: 1e t/m 4e graad maximaal, 5 schooldagen.
Soort bewijs: rouwkaart (indien twijfelachtig acte van overlijden)
-Bij 25,40 of 50 jarig ambtsjubileum en het 12,5-25-40-50-60 jarig huwelijksjubileum van ouder(s) /verzorger(s) of grootouders, maximaal 1 schooldag