Als school zien wij de ouders/verzorgers als educatieve partners. We vinden het enorm belangrijk dat ouders betrokken zijn en de mogelijkheid krijgen om mee te denken.
Ouders en school werken samen aan het leerproces van hun kind. Ouders krijgen ruimte, mogelijkheden en worden ook actief gevraagd om hun kwaliteiten, talenten en expertise op school in te zetten ten behoeve van het onderwijs. Ouders zijn hiertoe uiteraard niet verplicht, maar ervaring leert dat het voor zowel ouders als kinderen erg leuk is om af en toe mee te doen met een activiteit op school, bijvoorbeeld bij creatieve activiteiten en uitstapjes naar de kinderboerderij, theater Idea, etc. Ouders kunnen gevraagd worden om te komen helpen door de leerkracht, de klassenouder en/of door de oudervereniging.
Ouders participeren in de overlegorganen van de Startbaan zoals de oudervereniging en de Medezeggenschapsraad (MR). Zij leveren daarbij een belangrijke bijdrage.
Er zijn ook een aantal ouderwerkgroepen die een zeer waardevolle bijdrage leveren binnen ons kindcentrum:
- De werkgroep groen: bezig met het vergroenen van het schoolplein
- De verkeersouders: onder andere betrokken bij het organiseren van de fietscontrole
- De bibliotheekouders: deze ouders helpen één of meerdere keren per maand in de schoolbibliotheek bij de uitleenmomenten en houden het samen netjes!
Oudervereniging
Op de Startbaan hebben we een actieve oudervereniging die helpt bij alle feesten en partijen. Daarnaast organiseren zij ook het schoolreisje en het zomerfeest. Verder is de oudervereniging ook betrokken bij het onderhoud van het schoolgebouw.
Medezeggenschapsraad (MR)
De Medezeggenschapsraad bestaat uit ouderleden en teamleden. De teamleden worden gekozen door het team en de ouderleden door de ouders, allen voor een periode van drie jaar. De MR vergadert minimaal vier maal per schooljaar. De MR overlegt met de directie over belangrijke schoolzaken, zoals het formatieplan, het schoolplan, eventuele invulling van vacatures, het onderwijskundig beleid, het personeelsbeleid, etc. De MR heeft op verschillende thema's advies- en/ of instemmingsrecht en vervullen daarmee een belangrijke rol.
Contact opnemen met de MR kan via [email protected]
Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR)
Schoolbesturen met meerdere scholen onder zich moeten een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) instellen. Dit staat in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS). De GMR geeft advies over of heeft instemmingsrecht in aangelegenheden die van gemeenschappelijk belang zijn voor alle scholen. Bijvoorbeeld: het jaarverslag met de financiële verantwoording over het afgelopen jaar, de begroting van het nieuwe jaar en de jaren erna, het bestuursformatieplan (inzet van de medewerkers), het zorgplan, etc. Ook worden er in de GMR thema’s besproken als school- en werktijden, vakantieschema's, fusies en opheffing van scholen, etc. De wet (WMS) geeft aan of de GMR advies- of instemmingsrecht heeft. De GMR vergadert ca 6 zes keer per jaar. Elk jaar vaardigt de school één persoon als GMR-lid af. Dit schooljaar is dit Sandy Lobenstein, een ouder van de Startbaan.