Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Als blijkt dat uw kind door ziekte niet naar school kan komen dan is het van belang dat u dit aan de leerkracht kenbaar maakt. U kunt dit doen door uw kind ziek te melden via de Parro app. U kunt hier een korte toelichting bij geven. Heeft u uw kind niet afgemeld dan zal school ná 09.00 uur met u contact opnemen via de bij school bekende contactgegevens.
Bij langdurige ziekte kan gebruik gemaakt worden van de deskundigheid van een consulent onderwijsondersteuning zieke leerlingen van de onderwijsbegeleidingsdienst of van het academisch ziekenhuis. Het is niet alleen onze wettelijke plicht om voor elke leerling, ook als hij/zij ziek is, te zorgen voor goed onderwijs.
Wij vinden het ook belangrijk dat uw kind in die situatie goed contact heeft met de klasgenoten en de leerkracht.
Vanzelfsprekend is het continueren van het onderwijs belangrijk omdat een zieke leerling dan actief blijft met wat bij het dagelijkse leven hoort namelijk: onderwijs. Hierdoor wordt voorkomen dat een leerling die ziek is achterop raakt waarbij zelfs sprake zou kunnen zijn van doubleren. Als u meer wil weten over onderwijs aan zieke leerlingen dan kunt u informatie vragen aan de leerkracht van uw kind of de kwaliteitsondersteuner.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
In de leerplichtwet is bepaald dat ouders of verzorgers de verplichting hebben om ervoor te zorgen dat hun kind de school geregeld bezoekt. Deze leerplicht geldt voor kinderen van 5 tot en met 16 jaar. Het 'geregeld bezoeken' van de school houdt in dat er geen lestijd verzuimd mag worden zonder dat er gewichtige omstandigheden in het geding zijn die buiten de wil van ouders en/of de leerling liggen. Daarom mogen leerlingen in principe niet buiten de schoolvakantie om op vakantie gaan. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan er vrijstelling van de leerplicht verleend worden. Bij het nemen van een beslissing hierover wordt het algemeen onderwijsbelang afgewogen tegen het persoonlijk belang van de leerling en het gezin. Er kunnen maximaal 10 verlofdagen per schooljaar buiten de reguliere vakanties om toegekend worden. Dit verlof moet tijdig voor aanvang van het verlof bij de schooldirecteur schriftelijk worden aangevraagd. Als er voor meer dan 10 schooldagen (in 1 of meerdere keren bij elkaar) per schooljaar vrij gevraagd wordt, moet de leerplichtambtenaar toestemming geven.
Richtlijnen voor het toekennen van extra verlof vanwege uitzonderlijke omstandigheden:
- Er wordt gedurende de eerste twee weken van het schooljaar geen verlof verleend.
- Er wordt geen verlof verleend vanwege een (extra) vakantie.
- Er wordt geen verlof toegekend voor verzuim vanwege topsport.
- In gevallen waarin de specifieke aard van de werkzaamheden van ouders/verzorgers het onmogelijk maakt om in de schoolvakanties op vakantie te gaan en/of er in de zomerperiode aantoonbaar sprake is van piekdrukte kan 1 keer per jaar een aanvraag voor bijzonder verlof gedaan worden. Dit moet ruim van tevoren (8 weken) worden aangevraagd. Voor deze vrijstelling kan nooit langer dan 10 schooldagen extra vakantie toegekend worden (ook niet door de leerplichtambtenaar);
- Gewichtige omstandigheden voor het opnemen van verlof, zijn:
- het bezoeken van een medicus, mits dit niet buiten de lesuren om kan;
- bij verhuizing;
- bij een huwelijk van bloed- of aanverwanten t/m de derde graad van de leerling;
- bij het overlijden van bloed- of aanverwanten t/m de vierde graad van de leerling;
- bij ernstige ziekte van bloed- of aanverwanten t/m de derde graad van de leerling;
- bij een ambts- of huwelijksjubileum van ouders/verzorgers of grootouders van de leerling;
- voor leerlingen uit algemeen erkende minderheidsgroepen, in het geval dat de leerling plichten moet vervullen die voortvloeien uit godsdienst of levensovertuiging.
De leerplichtambtenaar is belast met de feitelijke uitvoering van het toezicht op de naleving van de wet en het nemen van maatregelen als de wet overschreden wordt. De directeur is verplicht om verlof dat wordt opgenomen zonder toestemming van de directie te melden bij de leerplichtambtenaar omdat het dan gaat om ongeoorloofd verzuim. Als de verlofaanvraag wordt afgewezen door de directeur van school kunnen ouders bezwaar aantekenen bij het bevoegd gezag van Atalenta.
Bij afwijzing van de verlofaanvraag door de leerplichtambtenaar kan er bezwaar tegen de beslissing ingediend worden bij de leerplichtambtenaar die het besluit heeft genomen. Op de website is het aanvraagformulier voor bijzonder verlof te vinden. Neem voor meer informatie over het aanvragen van verlofdagen contact op met de directie.