Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Absentie
De wet op het Basisonderwijs legt elke school de verplichting op om een presentielijst voor de leerlingen bij te houden. De overheid kan inzage vragen in de genoemde lijst. Onze school houdt per groep dagelijks en per school wekelijks een lijst bij van de afwezigheid van leerlingen, via het leerlingenadministratiesysteem. Ziekmeldingen kunnen telefonisch worden doorgegeven tussen 8.00 en 8.20.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Verlof / ziekte
In de leerplichtwet is vastgelegd dat elk kind naar school moet. Onderwijs is namelijk van groot belang voor de toekomst van kinderen en vergroot hun kansen op een plaats in de maatschappij. Er zijn afspraken om onnodig schoolverzuim te voorkomen. Leerlingen mogen buiten de normale schoolvakanties geen extra vakantie. Met betrekking tot extra verlof buiten de schoolvakanties wordt verderop in dit stuk aandacht besteed. Kinderen komen vanaf hun vierde verjaardag naar de basisschool. Kinderen zijn vanaf 5 jaar leerplichtig, officieel de eerstvolgende van de maand nadat het kind 5 jaar is geworden.
De gemeente Súdwest-Fryslân heeft er bij de scholen op aangedrongen een actief leerplichtbeleid te gaan voeren. Daarbij moeten we ervanuit gaan dat u slechts in uitzonderingsgevallen toegestaan kan worden uw leerplichtige kinderen niet naar school te laten gaan. Enkele van de “gewichtige omstandigheden” zijn in de wet als volgt omschreven: Als de school gesloten is, als bezoek aan de school verboden is en als de leerling wegens ziekte verhinderd is de school te bezoeken. Daarnaast wordt in de wet gesproken over “andere gewichtige omstandigheden”. Ouders kunnen een schriftelijk verzoek voor een extra dag verlof indienen wanneer een van de volgende omstandigheden zich voordoet:
- voor het voldoen aan een wettelijke verplichting (voor zover dit niet buiten de lesuren kan plaatsvinden)
- bij verhuizing van het gezin
- het bijwonen van een huwelijk van bloed- of aanverwanten
- bij overlijden van bloed- of aanverwanten
- bij bevalling van de moeder, verzorgster of voogdes,
- bij 12½, 25, 40, 50, 60 jarig ambts- of huwelijksjubileum van bloed- of aanverwanten
- bij ernstige ziekte van bloed- of aanverwanten
Het aantal verlofdagen wordt bepaald in overleg met de directeur en/of de leerplichtambtenaar.
Voor omstandigheden die niet onder bovengenoemde punten vallen kan, in overleg met de directie, maximaal één dag per schooljaar vrij gegeven worden. Aanvraag van een verlofdag is schriftelijk bij voorkeur minimaal acht weken van te voren. (zie verlofformulier https://cbsdevuurvlinder.nl/verlofaanvraag/) De leerplichtambtenaar van de gemeente Súdwest-Fryslân behandelt verlofaanvragen wegens “andere gewichtige omstandigheden” voor meer dan 10 dagen (over het hele schooljaar).
Na de zomervakantie mag er gedurende twee weken geen extra verlof worden gegeven. De directie is verplicht ongeoorloofd verzuim te melden bij de leerplichtambtenaar.
Voor vakantie onder schooltijd kan alleen een uitzondering op de hoofdregel gemaakt worden als uw kind tijdens de schoolvakanties niet op vakantie kan gaan door de specifieke aard van het beroep van (een van) de ouders. In dat geval mag de directeur eenmaal per schooljaar uw kind vrij geven, zodat er toch een gezinsvakantie kan zijn. Het betreft dan de enige gezinsvakantie in dat schooljaar. Aanvraag minimaal acht weken van tevoren bij de directeur van de school indienen. De verlofperiode mag maximaal 10 dagen beslaan. De verlofperiode mag niet in de eerste twee weken van het schooljaar vallen. Voor huwelijk en jubileum e.a. geldt één dag vrij. Als er ver gereisd moet worden kan er nog een dag bij komen. Wilt u, voordat u tot het indienen van een verzoek om verlof besluit, eerst bovenstaande regels goed lezen. Dit voorkomt problemen. Verlof dat wordt opgenomen zonder toestemming van de directeur of de leerplichtambtenaar wordt gezien als ongeoorloofd schoolverzuim. De directeur is verplicht dit aan de leerplichtambtenaar te melden. De leerplichtambtenaar besluit of er een proces verbaal wordt opgemaakt.
Calamiteiten
Bij calamiteiten volgen wij de adviezen van de regionale omroep. Bij sluiting van de school plaatsen de leerkrachten een pushbericht op Social Schools, het ouderportaal van de school. Het besluit van open/gesloten zijn van de school zal zo mogelijk rond 8.00 uur worden genomen.
Code Rood
Het KNMI wordt gevolgd bij het eventueel dichthouden van scholen. Mocht er een code rood worden afgegeven voor de schoolomgeving, dan blijft de school gesloten. U wordt hiervan op de hoogte gebracht via een pushbericht op Social Schools.