Procedure bij aanmelding
In eerste instantie nemen de ouders via de mail of telefonisch contact op met de school om hun interesse kenbaar te maken.
Vervolgstappen:
Met de ouders/verzorgers wordt een afspraak gemaakt voor een intakegesprek met de directie. In dit gesprek worden de ouders geïnformeerd over de onderwijskundige uitgangspunten van de school, over de zorgstructuur in de school en over de identiteit van de school. Tevens krijgen de ouders een rondleiding door de school. De ouders ontvangen een klein informatiepakket, waarin o.a. verwezen wordt naar de informatie die ouders via de website van de school kunnen inzien.
Als de ouders/verzorgers besluiten hun kind te willen plaatsen op onze school, dan vullen ze het aanmeldformulier in.
Als de ouders/verzorgers besluiten hun kind te willen plaatsen op onze school, dan vullen ze het aanmeldformulier in. Deze wordt vervolgens bij de directeur ingeleverd.
De officiële aanname van een kind vindt plaats:
- als uit informatie van de ouders, de peuterspeelzaal of de voorschoolse opvang blijkt, dat het kind in staat is om aan regulier basisonderwijs deel te nemen. Voorwaarde is wel dat het kind zindelijk moet zijn.
- als uit het onderwijskundig rapport van de school waarop het kind voorheen zat blijkt, dat het kind geplaatst kan worden.
- als uit het aanmeldformulier blijkt, dat het kind passend onderwijs geboden kan worden.
Problemen met aanname van kinderen kunnen ontstaan doordat:
- is vastgesteld, dat de groepsgrootte problemen geeft met aanname van het kind.
- het te plaatsen kind een zorgleerling is en de veelheid van zorgleerlingen in de groep waarin het kind geplaatst moet worden zo groot is, dat de leerkracht niet in staat is het kind voldoende begeleiding te geven.
Aangezien er op de Julianaschool twee heterogene kleutergroepen zijn, vindt er daar een (zoveel mogelijke) evenredige verdeling plaats bij aanmeldingen voor groep 1. De criteria die daarvoor worden gehanteerd zijn: aantallen, broertjes/zusjes, jongens/meisjes en specifieke onderwijsbehoeften. Persoonlijke voorkeuren van ouders/verzorgers (bv. vriendjes/vriendinnetjes, of een voorkeur voor een leerkracht) worden niet als criteria gezien.
Wanneer een kind is aangemeld wordt er contact gezocht door de leerkracht met de ouder om een afspraak te maken over de meeloopdagen. Het aantal meeloopdagen is in principe 3 dagen. Rond de feestdagen kan hierop een uitzondering gemaakt. Dit kan inhouden dat uw kind niet de volledige 3 dagen kan meelopen. Dit wordt allemaal via de mail gecommuniceerd. Twee weken voor de aanvang van de meeloopdagen kunnen de ouders contact opnemen met de leerkracht voor een korte informele kennismaking met de groep. Uw kind is welkom op school op de eerste dag nadat uw kind 4 jaar is geworden.
Mocht uit de aanwas van nieuwe leerlingen in groep 1 blijken, dat deze groep aan het eind van het schooljaar te groot wordt, dan zal met de ouders de mogelijkheid besproken worden om hun kind pas na de zomervakantie op school te laten komen. Dit geldt voor kinderen die in mei of juni 4 jaar worden en ook voor de kinderen die in of na de zomervakantie jarig zijn. Wel zal er ter kennismaking een speciaal dagdeel georganiseerd worden waarop deze ouders en hun kinderen kennis kunnen maken met de leerkrachten van de groep en alvast een dagdeel proefdraaien.
Mocht een kleutergroep in de loop van een schooljaar boven de 30 leerlingen komen, dan volgt er een verzoek naar het bestuur van de stichting. Dat verzoek zal dan gaan over extra ondersteuning in de groep of om een splitsing van de groep.
Kinderen die in september 4 jaar worden komen direct na de zomervakantie op school.
De wetgeving geeft de volgende mogelijkheden om een kind niet te plaatsen:
- weigering grondslag te respecteren
- verstoring van rust en veiligheid
- gebrek aan opnamecapaciteit