Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Als uw kind de school niet kan bezoeken wegens ziekte, dan verzoeken wij u dit schriftelijk (per mail naar leerkracht) of telefonisch aan ons door te geven. Telefonische ziekmelding kan ’s morgens tussen 8.00 uur en 8.30 uur. Zorg dat de school uiterlijk om 8:30 uur op de hoogte is als uw kind de school niet bezoekt.
Ziekmelden gebeurt bij de administratie.
Het centrale nummer voor ziekmelding is: 046 – 4513138
Daar wordt een notitie gemaakt voor de leerkracht. Het is belangrijk dat u kunt melden naast de naam van de leerkracht en de reden van afwezigheid ook een indicatie over de te verwachten duur. U kunt niet doorverbonden worden met leerkrachten of directie.
Schriftelijke ziekmelding aan de leraar via mail of een broertje, zusje, buurkind of vriendje is ook mogelijk.
Indien blijkt dat uw kind niet op school aanwezig is en ook niet is ziek gemeld, zal de leraar van uw kind telefonisch contact met u opnemen. Wanneer uw kind langer ziek is, kunt u contact opnemen met de leraar van uw kind of de leraar zal u zelf benaderen. Er kan dan afgesproken worden wat er gedaan moet worden om de achterstand van de zieke leerling zo klein mogelijk te houden. Als er op school een ongeluk(je) gebeurt, nemen wij contact op met de ouders (indien nodig het opgegeven extra telefoonnummer bij geen gehoor) en/of gaan zelf met uw kind naar de huisarts of naar de Eerste Hulp. Uit praktisch oogpunt kan gekozen worden voor de dichtstbijzijnde huisartsenpost. De huisarts van ieder kind is bij ons bekend via het aanmeldingsformulier. Verandert u van huisarts, laat dit dan even aan de schoolleiding weten. Wordt een kind op school ziek, dan bellen wij de ouders op, met het verzoek het kind te komen ophalen op school.
Wij vragen u afspraken met huisarts, orthodontist, tandarts, logopedist, fysiotherapeut etc. zoveel mogelijk buiten de schooltijden te laten plaatsvinden, om zodoende het aantal lesuren waar uw kind recht op heeft niet in gevaar te brengen.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Het kan voorkomen dat een kind de school niet kan bezoeken, dat is b.v. het geval bij ziekte of omstandigheden in de persoonlijke situatie.
Bij kortdurende ziekte meldt u uw kind voor 8:30 af via het telefoonnummer van school.
Voor alle overige omstandigheden zult u een aanvraag om verlof moeten indienen bij de directie.
Daarvoor zijn formele én universele criteria geformuleerd.
Ook kent de wet vrijstelling wegens gewichtige omstandigheden en bestaan er duidelijke regels voor extra vakantieverlof ook wel luxe verzuim genoemd.
In geval van gewichtige omstandigheden kan verlof worden verleend. Ouders moeten hiervoor een aanvraag indienen bij de directeur van de school. Onder gewichtige omstandigheden worden omstandigheden verstaan waarop leerling en ouders geen invloed hebben, zoals bijvoorbeeld:
- Het voldoen aan een wettelijke verplichting;
- Begrafenis;
- Huwelijk;
- Een 25-,40- en 50-jarig ambtsjubileum van ouders.
Een aanvraag om verlof wegens gewichtige omstandigheden tot en met 10 dagen is ter beoordeling van de directeur. Een aanvraag om verlof wegens gewichtige omstandigheden langer dan 10 schooldagen is ter beoordeling van de leerplichtambtenaar.
Extra vakantie wordt niet als gewichtige omstandigheid aangemerkt. Indien geen verlof wordt verleend door de directeur of de leerplichtambtenaar kunt u een bezwaarschrift indienen.
Formulieren kunt u downloaden via de website of afhalen bij de administratie.
Vakantieverlof
Buiten de schoolvakantie mag geen (extra) vakantieverlof verleend worden, tenzij de specifieke aard van het beroep ouders ertoe dwingt buiten alle schoolvakanties op vakantie te gaan. Deze specifieke aard van het beroep moet kunnen worden aangetoond. Daarnaast gelden de volgende voorwaarden:
- Het verlof mag niet vallen in de eerste twee weken van het schooljaar en mag niet langer duren dan 10 schooldagen;
- Het verlof kan slecht één keer per schooljaar worden verleend;
- De aanvraag moet ten minste acht weken van te voren bij de directeur worden ingediend.