Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Wanneer uw zoon of dochter ziek is dan dient u de school tussen 8.00 uur en 8.30 uur hiervan telefonisch (0413-472995) of via een mail aan de leerkracht op de hoogte te stellen. De leerkracht houdt een verzuimregistratie bij.
Uw kind kan natuurlijk ook tijdens de schooluren ziek worden. We nemen dan telefonisch contact met u op. Omdat de meeste ouders het beste mobiel te bereiken zijn is het voor de school handig om over de juiste mobiele nummers van de ouders/verzorgers te beschikken.
Als uw kind ziek is dan vragen we u om uw kind op school op te komen halen.
We sturen kinderen nooit zonder overleg met de ouder/verzorger en zonder begeleiding naar huis. Indien we geen gehoor krijgen dan blijft uw kind op school.
Indien medisch handelen dringend en noodzakelijk is en we geen gehoor krijgen zullen we zelf als begeleiding de huisarts van uw kind bezoeken.
Medisch handelingsprotocol Voor de scholen van Verdi geldt een medisch handelingsprotocol. Om onnodige fouten te voorkomen, risico’s voor de kinderen te beperken en ter bescherming van haar werknemers voert Verdi een zeer terughoudend beleid aangaande de verstrekking van geneesmiddelen. Deze zorgverantwoordelijkheid komt als het gaat om hygiëne en gezondheid uitsluitend aan de ouders toe. Zij zijn verantwoordelijk voor een juist gebruik van medicijnen van kinderen of voor het correct uitvoeren van kleine medische ingrepen. Waar mogelijk moeten medicijnen voor of na school of tussen de middag thuis worden toegediend. Doordat de kinderen gedurende een langere aaneengesloten periode in de school verblijven, is het niet helemaal uit te sluiten dat door een arts voorgeschreven medicijngebruik of medische handelingen onder schooltijd noodzakelijk zijn. Het kan dan gaan om geplande activiteiten maar ook om handelingen als gevolg van een ongeval. In geval van noodzakelijk medicijngebruik en het uitvoeren van noodzakelijke medische handelingen, bijvoorbeeld insuline verstrekking bij diabetes, stemmen we met de ouders/verzorgers af hoe hier mee om te gaan. Gemaakte afspraken worden schriftelijk vastgelegd.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Algemeen:
Ouders zijn op grond van de leerplichtwet verplicht om hun kinderen naar school te sturen. De verplichting om te zorgen dat een kind als leerling van een school is ingeschreven, begint op de eerste schooldag van de maand volgende op die waarop een kind de leeftijd van 5 jaar bereikt. Leerlingen mogen nooit zomaar van school wegblijven als er geen gewichtige omstandigheden of geldige redenen zijn. In een aantal gevallen is echter een uitzondering op deze regel mogelijk. In dat geval dient u toestemming te vragen aan de directeur van de school. De basisscholen van Sint-Oedenrode houden het verzuim nauwkeurig bij in een geautomatiseerde leerlingen- en absentenregistratie. Indien ouders zich niet houden aan hun verplichtingen dan zal het eventuele verzuim worden aangemerkt als ongeoorloofd verzuim en zal de leerplichtambtenaar van de gemeente Meierijstad daarvan door de directeur in kennis worden gesteld.
Verlof voor huwelijken, jubilea, begrafenissen en dergelijke:
Dit verlof vraagt u schriftelijk aan via het verlofformulier dat u op school kunt verkrijgen bij de directie of via onze website.
Extra verlof.
Er kunnen gewichtige omstandigheden zijn om extra verlof te verlenen. Op grond van de leerplichtwet kan de directeur op verzoek van de ouders toestemming geven de school tijdelijk niet te bezoeken. Het verzoek moet acht weken van te voren worden aangevraagd. Op school is daarvoor een aanvraagformulier aanwezig. Over verzoeken voor een periode van langer dan 10 dagen beslist de leerplichtambtenaar.
Er bestaat geen recht op extra verlof in bijvoorbeeld de volgende gevallen:
- Goedkopere vakanties buiten het seizoen/Midweek- of weekeinde vakanties/ Reeds gekocht ticket of gedane reservering/Een ander kind uit het gezin heeft elders wel vrij gekregen/ Eerder vertrek of latere terugkeer in verband met (verkeers)drukte.
Dit verlof zal in alle gevallen worden aangemerkt als ongeoorloofd verzuim en als zodanig worden geregistreerd en gemeld bij de leerplichtambtenaar.
Bezwaar:
Als u het niet eens bent met de beslissing van de directeur en/of leerplichtambtenaar, kunt u binnen 6 weken een bezwaarschrift indienen. Dit bezwaarschrift richt u aan de directeur van de school. Hij nodigt u dan uit om uw bezwaar toe te lichten, waarna hij opnieuw een besluit neemt. Tegen dit nieuwe besluit kunt u beroep instellen bij de Sector Bestuursrecht van de Rechtbank. Gelet op de termijnen die met een bezwaar e.d. gemoeid zijn, is het van belang zo vroeg mogelijk toestemming voor verlof aan te vragen.
Regelgeving 4-en 5-jarigen.
Artikel 11A van de Leerplichtwet bepaalt dat een kind, totdat het de leeftijd van 6 jaar bereikt, gedurende 5 uren per week afwezig mag zijn. Ouders dienen dit vooraf te melden aan de directeur van de school. Toestemming van de directeur is noodzakelijk wanneer het om meer dan 5 uren gaat. Overleg met de directeur is een voorwaarde.
Artsenbezoek:
Afwezigheid wegens bezoek aan huisarts, ziekenhuis, therapeut of tandarts hoeft u alleen mede te delen aan de groepsleerkracht. We vragen u dringend om dergelijke afspraken zoveel mogelijk buiten schooltijd te maken. Indien de afspraak onder schooltijd valt, bent u verplicht om uw kind op school te komen ophalen. We laten de kinderen niet alleen naar huis gaan. Dit geldt ook voor groep 7 en 8. Indien uw kind na aanvang van de lessen zonder reden niet aanwezig is, bellen wij u op om na te gaan wat er aan de hand is.