Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ziekmelden kan via Schoudercom of telefonisch. Wij ontvangen de ziekmelding graag voor aanvang schooltijd (8.30 uur). Wij voelen ons namelijk verantwoordelijk als uw kind zonder afmelding afwezig is. Als uw kind tijdens schooluren naar huis moet, bijvoorbeeld voor een bezoek aan de dokter of de tandarts, dan kan dit ook vooraf via Schoudercom worden doorgeven. We vinden het fijn als u uw kind hiervoor komt ophalen.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
In de Leerplichtwet staat dat uw kind de school moet bezoeken als er onderwijs wordt gegeven. Kinderen mogen dus nooit zomaar van school wegblijven. In een aantal gevallen is echter een uitzondering op deze regel mogelijk. Als er een bijzondere reden is waarom u vindt dat uw kind niet naar school kan, moet u zich aan de regels voor zo’n uitzondering houden. De uitzonderingen en de daarbij behorende regels staan hieronder.
Situaties waarin een melding volstaat:
- Ziekte, overlijden van bloed· en aanverwanten dan wel pleegouders/verzorgers, huwelijk van bloed· en aanverwanten dan wel pleegouders/verzorgers, bij verhuizing en kennismakingsbezoek aan de nieuwe school, bij een 12½- , 25-, 40-, 50-, 60 jarig huwelijksjubileum van ouders en grootouders.
- Bezoek aan dokter, tandarts, specialist enz. Dit dient echter zoveel mogelijk buiten schooltijd plaats te vinden.
Situaties waarin toestemming gevraagd dient te worden bij de directeur:
- Bij vervulling van plichten voortvloeiend uit godsdienst of levensovertuiging.
- Wanneer het kind vanwege de specifieke aard van het beroep van één van de ouders/ verzorgers slechts buiten de schoolvakanties met hen op vakantie kan gaan.
- Het kind kan door zeer uitzonderlijke omstandigheden de school niet bezoeken (gedacht kan worden aan bijzondere gezinsomstandigheden waarbij geen enkele andere mogelijkheid bestaat dat het kind bv. door familie wordt opgevangen).
Aanvragen voor toestemming voor vrijstelling/verlof worden altijd individueel door de directeur beoordeeld. Op school en op de website is een formulier verkrijgbaar om verlof aan te vragen.
In de volgende gevallen kan/zal geen toestemming worden gegeven:
Extra (wintersport)vakantie, langdurig bezoek aan het land van herkomst, eerder vertrekken op vakantie of het thuisland (in verband met vliegtickets), eerder een vakantiehuisje geboekt hebben, een lang weekend weg willen, verkeersdrukte willen vermijden, de vakantie is al geboekt en verwacht wordt dat toestemming gegeven zou worden, familiebezoek in het buitenland, vakantie in een goedkopere periode of in verband met een speciale aanbieding, vakantie onder schooltijd bij gebrek aan andere boekingsmogelijkheden, een uitnodiging van familie of vrienden om buiten de normale schoolvakanties op vakantie te gaan, verlof voor een kind omdat andere kinderen uit het gezin al of nog vrij zijn.
De directeur neemt een besluit naar aanleiding van de aanvraag. Als uw verzoek om vrijstelling/verlof wordt afgewezen en u bent het niet eens met dat besluit, kunt u schriftelijk bezwaar maken. U dient een bezwaarschrift in bij de directie. U krijgt dan de gelegenheid om uw bezwaar mondeling toe te lichten. Daarna krijgt u bericht van het besluit dat over uw bezwaarschrift is genomen. Bent u het dan nog niet eens met het besluit dan kunt u op grond van de Algemene Wet bestuursrecht binnen zes weken schriftelijk beroep aantekenen bij de Arrondissementsrechtbank, sector Bestuursrecht.
Verzuimregistratie
De school houdt een verzuimregistratie bij. Wanneer het verzuim gemeld is en er een geldige reden is, dan is dat verzuim geoorloofd. Wanneer er geen geldige reden is of er is geen toestemming gevraagd of verleend, dan wordt het verzuim als ongeoorloofd geregistreerd en gemeld bij de leerplichtambtenaar van de gemeente. Deze zal dan contact opnemen met de ouders.