Als u geïnteresseerd bent in onze school kunt u altijd telefonisch, via de website of via e-mail een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek en een rondleiding door de school. De directeur van de school zal u dan graag vertellen waar de school voor staat en uiteraard is er gelegenheid om vragen te stellen en een indruk van de school te krijgen. Na dit gesprek kunt u uw kind aanmelden, via het digitaal aanmeldingsformulier dat u kunt vinden op de website van de school.
Wenperiode
Aanstaande kleuters krijgen standaard drie momenten voor hun vierde verjaardag om te komen wennen op onze school. In enkele situaties wordt dit uitgebreid naar maximaal vijf momenten. De leerkracht van de groep neemt ongeveer zes weken voor de vierde verjaardag contact op met de ouders voor overleg over deze data.
Instroom vanuit een andere basisschool
Voor leerlingen die tussentijds binnenkomen, bijvoorbeeld vanwege een verhuizing, geldt de regel dat ze welkom zijn als er plaats is in de desbetreffende groep. De school neemt altijd contact op met de school van herkomst om informatie in te winnen en eventuele onderwijsbehoefte te bespreken. Meldt men een kind aan, vanwege onvrede op de basisschool van herkomst, dan zal er zorgvuldig bekeken worden wat de reden is. Dit zal in overleg gebeuren met de ouders, de directeur van de andere basisschool en eventueel de leerplichtambtenaar.
Het Toelatingsbeleid is geplaatst op de website van Cadans Primair en te vinden via deze link Toelatingsbeleid
Passend onderwijs
Passend onderwijs legt de zorgplicht bij de school. Dit is wettelijk geregeld. Als school zijn wij verantwoordelijk om alle leerlingen, ook de leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, een passende onderwijsplek te bieden. Wij streven ernaar om zoveel als mogelijk alle kinderen in de groep te begeleiden door steeds weer in te steken op het vergroten van de leerkrachtvaardigheden en teamscholing. In sommige situaties begeleiden wij de kinderen op vaste momenten buiten de klas.
Er zijn echter grenzen aan onze mogelijkheden.
Als de vraag centraal staat: is de grens voor het regulier onderwijs in zicht? Dan kunnen een tiental aspecten die hierbij van belang zijn in de gesprekken de revue passeren. Ervaring en onderzoek leert, dat gesprekken die inhoudelijk betrekking hebben op deze aspecten er vaker toe leiden dat een besluit gezamenlijk met ouders gemaakt wordt en dat ouders en scholen minder vaak tegenover elkaar komen te staan bij deze moeilijke afweging (Daffodil, 2013; De Vries & Van Meersbergen, 2017).
Deze 10 aspecten zijn:
1: Leerstofaanbod: is de school in staat het onderwijs te verzorgen dat passend is bij de onderwijsbehoefte van de leerling? Zijn curriculumaanpassingen voor de leerling te realiseren?
2: Ontwikkeling: is er nog sprake van ontwikkeling bij de leerling, in de brede zin des woords? Kan de school hier nog in voldoende mate toe bijdragen?
3: Relaties & interacties: is er nog sprake van positieve relaties en interacties tussen de leerling en klasgenoten en tussen de leerling en de leerkracht en/of andere professionals binnen de school?
4: Welbevinden & zelfbeeld: is de leerling nog gelukkig binnen de school en draagt de schoolomgeving nog bij aan het ontwikkelen van een positief zelfbeeld?
5: Participatie: kan de leerling, eventueel met redelijke aanpassingen, volwaardig deelnemen aan allerlei activiteiten, zowel binnen als buiten de klas of school?
6: Tijd- & aandachtverdeling: is de tijd die de leerkracht aan de leerling moet besteden nog in balans met de tijd en aandacht die de andere leerlingen in de klas vragen?
7: Samenwerking & vertrouwen: is er nog voldoende vertrouwensbasis om met elkaar samen te werken in het belang van de leerling? (professionals binnen de school, ouders, leerling zelf, professionals van buiten de school)
8: Veiligheid: biedt een reguliere school nog voldoende veiligheidsgaranties voor zowel de medeleerlingen, de professionals die werkzaam zijn binnen de school als voor de leerling zelf? (fysieke & psychische veiligheid)
9: Medisch protocol: is de school in staat de medische zorg te bieden of te faciliteren binnen het medisch protocol van de school? (toedienen medicatie, injecteren, uitvoeren medische of verzorgende handelingen, verzorgingsruimtes etc.)
10: Gebouw & technische aanpassingen: is het gebouw geschikt de leerling toegang te verlenen tot alle benodigde ruimtes en zijn de eventueel noodzakelijke technische aanpassingen redelijkerwijze te realiseren binnen de reguliere school?
In dergelijke situaties gaan wij samen met u als ouders een zorgvuldige afweging maken. De uitkomst hiervan is afhankelijk van de onderwijs- en ondersteuningsbehoeften van uw kind. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld een andere reguliere basisschool of een school voor speciaal onderwijs.
Het beleid over schorsing en verwijdering is te vinden via deze link veiligheidsplan-kaderdocument